Roosters kaatoi Ruotsin mestarin

Kotijoukkue Helsinki Roosters otti kauden ensimmäisessä ottelussaan niukan 21 – 19 voiton Stockholm Mean Machines:sta. NEFL:n ensimmäisen kierroksen ottelussa Helsingin Velodromilla yleisö sai jännittää koko rahan edestä kamppailun viime sekunneille. Viime vuotuiseen otteluun verrattuna sai Roostersin tuore päävalmentaja Mikko Koikkalainen vastaansa huomattavasti otteitaan parantaneet ja vahvistuneet tukholmalaiset. Hän oli erittäin ilahtunut joukkueensa ja koordinoimansa hyökkäyksen virheiden korjauskyvystä ottelun aikana.

– Tiukempi, he ovat tosiaan parempia kuin viime vuonna. Heillä on tosi paljon hyviä yksilöitä ja pelasivat hyvin myös ryhmänä. Iloinen olen siitä miten oli ensimmäisen pelin virheitä, mutta saatiin kuitenkin poistettua niitä ottelun aikana. Kaiken kaikkiaan osin kokonaisvaltainen peli, puolustus piti heidät poissa maalialueelta kun tarvittiin ja pystyttiin pysymään hyökkäyksellä johdossa koko ajan ja se oli tärkeätä.

– Niin se yleensä menee. Roostersilla on hyvä ohjelma ja niin kuin Suomen ja Ruotsin välillä kansainvälisissä otteluissa, pelissä oli paljon tunnetta, paljon sydäntä, paljon temperamenttia ja se oli tiukka peli, Stockholm Mean Machinesin päävalmentaja Fredrik Pilbäck kommentoi jännittäväksi muodostunutta ottelua.

Hän harmitteli joukkueensa omia virheitä, mitkä antoivat voiton avaimia vastustajalle.

– Pallon menetykset, et voi antaa heille palloa, koska he tekevät jotain sillä. Pallovarmuus, meillä kaksi pallon menetystä, yksi syötönkatko ja rähmäys.

Helsinkiläispuolustuksessa oli täysi päivätyö ja vastustaja oli käyttänyt pelikirjaansa säästeliäästi omassa Ruotsin mestaruussarjan avausottelussaan. Tukholman laitahyökkääjä Alpha Jalloh antoi Roostersin puolustuksenkoordinaattori Kalle Karppiselle pohdittavaa heti ensimmäisellä puoliajalla. Ensimmäisen pelin virheistä huolimatta lauantain ottelu antoi Roostersin puolustukselle hyvät lähtökohdat kauteen.

– Oli ihan hyvä päivätyö. Heidän hyökkäys oli selvästi säästellyt viime viikosta vähän uusia asioita, mitä ei nähty viime viikon filmillä. Täytyy olla tosi tyytyväinen meidän puolustajiin, miten hyvin pystyttiin kentällä sopeutumaan sellaisiin muodostelmiin mitä ei ollut treenattu. Ongelmiahan meillä oli lähinnä numero 11:n kanssa. Hänellä oli iso peli erityisesti ensimmäisellä puoliajalla ja toisella puoliajalla me käytännössä tuplattiin häntä. Hänellä oli edelleen muutama iso peli, mutta se riitti lopussa pitämään meidät johdossa. Ihan riittävän hyvä peli, niin kuin aina ensimmäisessä pelissä vähän putsattavaa, mutta tämä on hyvä startti kaudelle.

Kuva: Jarmo Vehkomäki

Jännitystä viimeisille sekunneille

Roosters sai ensimmäisellä hyökkäysvuorollaan hyvin rytmistä kiinni ja tasaisesti syötöin ja maata pitkin edennyt vuoro päättyi maaliin Adam Conneten toimittamana ja Kim Saarijärvi potkaisi onnistuneen lisäpisteen. Mean Machines vastasi nopeasti ja pelinrakentaja Alexander Thuryn kahdella pitkällä syötöllä laitahyökkääjä Alpha Jallohille tukholmalaiset pääsivät kahden jaardin päähän helsinkiläisten maalialueesta ja Deniel John kantoi pelivälineen maaliin. Nicholas Petersonin lisäpisteellä peliä jatkettiin tasalukemin 7 – 7.

Roostersin seuraava hyökkäys hyytyi lyhyeen siirtäen lentopotkun jälkeen pelivälineen vastustajalle. Tukimies Akseli Vartiainen oli kuitenkin eri mieltä hyökkäävästä joukkueesta ja nappasi itselleen Tukholman pelinrakentajan syötön ja palautti sen Mean Machinesin 12 jaardin linjalle. Helsinkiläishyökkäys ei tehnyt helppoa maalia, vaan keräsi kolmekymmentä rangaistusjaardia. 42 jaardin päästä keskushyökkääjä Esa Vanhoja sai puristettua seitsemän pois ennen kuin pelinrakentaja Miro Kadmiry karkasi parista taklauksesta irti pyristellen 35 jaardia maalin tekoon. Saarijärven potkulla Roosters johti luvuin 14 – 7.

Ruotsalaisten vastaus toi heidät jo 11 jaardin päähän maalista. Ensimmäisellä yrityksellä takamies Benjamin Ylipään pelinrakentajan säkitys siirsi tukholmalaisia taaksepäin ja tukimies Santtu Äyräväisen säkitys neljännellä yrityksellä teki tyhjäksi pisteiden teon. Joukkueet vaihtoivat tuloksettomia hyökkäysvuoroja, kunnes neljänneksen loppupuolella Thuryn ja Alpha Jallohin yhteistyö liikutti pallon helsinkiläismaaliin. Lisäpistepotkun epäonnistuessa väliajalle lähdettiin Roosters-johdossa 14 – 13.

Toiselle puoliajalle Roosters sai hyvän lähdön, kun Mean Machinesin aloituspotkun palauttajalta onnistuttiin taklaamaan pallo irti. Kolmannella neljänneksellä helsinkiläispuolustus tiivisti myös otettaan ja pakotti tukholmalaiset kahdesti luopumaan pallosta lentopotkulla. Roostersin hyökkäys sai liikutettua pelivälinettä eteenpäin, mutta viimeistely uupui. Neljännen neljänneksen alussa se vihdoin onnistui Adam Connetten tehtyä toisen maalinsa 29 jaardin juoksulla ja Saarijärven onnistuttua lisäpisteen teossa tulostaululle merkittiin tilanne 21 – 13.

Mean Machinens vastasi jälleen välittömästi ja onnistui kahdella pitkällä syötöllä, ensin Robin Prevolnikille ja toisella Jallohille, pääsemään jaardin päähän Roostersin maalista. Helsinkiläisten puolustus esti ensimmäisen yrityksen, mutta toisella Alexander Thury löysi syötöllään Alpha Jallohin Roosters-maalista. Edellisen lisäpisteyrityksen epäonnistuminen pakotti Tukholman yrittämään kahta, mutta Roostersin puolustuksen torjuttua yrityksen oli tilanne kutkuttava 21 – 19. Lopussa Roosters onnistui kuluttamaan pelikellosta aikaa ja Mean Machinesin viimeinen hyökkäysvuoro päättyi loppuvihellykseen.

Kuva: Jarmo Vehkomäki

Paljon hyviä juttuja tulossa

Stockholm Mean Machinesin parhaana pelaajan palkittiin kolmellatoista syötönvastaanotolla 222 jaardia kerännyt ja kaksi maalia tehnyt laitahyökkääjä Alpha Jalloh. Roostersin takapuolustaja Akseli Olin ei päässyt koettamaan taitojaan häntä vastaan, mutta myönsi vastustajan vaarallisuuden.

– Alpha oli kentän alfa tällä kertaa, mutta onneksi saatiin pidettyä hänet tarpeeksi tiukasti. Hän otti tärkeitä koppeja, itse en päässyt valitettavasti häntä vastaan pelaamaan, kun olin toisella puolella. Hän oli kyllä aika pitelemätön, mutta toisella puoliajalla alettiin tuplamaan häntä ja sen jälkeen ei onneksi ollutkaan enää niin näkyvä. Tietenkin kun olimme johdossa, se pakotti vastustajan hyökkäyksen tekemään vähän radikaalimpia pelikutsuja, mikä oli meille helpompi, eivätkä he saaneet missään vaiheessa kunnon rytmiä toisella puoliajalla.

Helsinkiläisten puolustuksella riitti töitä, mutta tukimies Santtu Äyräväinen piti vastustajan hyökkäystä hieman yksioikoisena.

– Oli joo, yksi mies ei kuitenkaan voittanut meitä. Ei tuossa Ruotsin hyökkäyksessä oikein muuta ollutkaan. Yksi kikkapeli, yksi mies, that’s it. Muuten me pelattiin aika hyvin kauden ensimmäiseksi peliksi. Alkuun tuli sellaisia ensimmäisen pelin virheitä, mitä vähän ounastelinkin ja niitä tulee aina, mutta siitä mennään eteenpäin.

Roostersin parhaana pelaajan palkittiin keskushyökkääjän ja laitahyökkääjän paikoilla pelannut Adam Connette. Hän keräsi kuudella syötöllä 27 jaardia ja kantoi pelivälinettä 132 jaardia, kaksi kertaa vastustajan maalialueelle saakka. Palloa hänelle toimitti itsekin yhden maalin juossut Miro Kadmiry.

– Jos puhutaan henkilökohtaisella tasolla, alkoi ihan hyvin. Siellä oli hyviä juttuja. Paljon meillä oli kokonaisuudessaan ihan älyttömästi rangaistuksia hyökkäyksessä, mitkä vaikeutti hyökkäysvuoroja. Jossain kohtaa saatiin niitä vuoroja jatkettua, vaikka oli pitkä matka edettävänä. Rikkonainen peli, mutta niin kuin Santtu sanoi, ensimmäinen peli, niin vähän on ylimääräistä jännitystä, Roostersin pelinrakentaja kommentoi kauden ensimmäistä koitosta.

Alkuviikosta Suomeen saapuneeseen laitahyökkääjä Nnamdi Agudeen ei vielä löytynyt sataprosenttista yhteyttä, mutta Kadmiry näki lupaavia välähdyksiä tulevaa kautta ajatellen.

– Aikaa on kesällä Nnamdin kanssa hioa meidän ”connection” ihan kokonaan. Siellä näki, että Nnamdilla oli koko ajan paikkaa, mutta nyt ei löytynyt yhteinen sävel, minkä ymmärtää. Me ollaan puolitoista kertaa ehditty heittää toisille, eli ei kovin montaa kertaa ja siinä on vielä vähän hakemista. Mutta näytti että siellä on paljon hyviä juttuja tulossa.

Roosters-hyökkäyksen linjan päässä pelaava itävaltalainen Aleksandar Milanovic manaili hyökkäyksen ottamia rangaistuksia tiukaksi muodostuneessa ottelussa.

– Meidän vika, sen ei olisi pitänyt olla niin tiukka. Meidän pitää olla kurinalaisempia seuraavaa vastustajaa vastaan ja poistaa nuo rangaistukset. Ne loppujen lopuksi kaatavat meidät ja ammumme itseämme jalkaan. Niin ei saisi tapahtua ja me teemme varmasti töitä sen eteen.

Velodromin yleisölle hän jakoi yhden ruusun ja esittää toiveen tuleviin Vaahteraliigan otteluihin.

– Hyvä helsinkiläisyleisö, arvostan että piditte meteliä (tukholmalaisten) viimeisellä hyökkäysvuorolla. Mutta muutetaan sitä ja tehdään niin koko ottelun ajan. Tiedän ettei Suomessa välttämättä tapahdu niin, mutta muutetaan sitä. Me tarvitsemme teitä. Pitäkää meteliä!

Roosters matkaa seuraavaan NEFL-otteluun Tanskaan Copenhagen Towersia vastaan 11.5. Vaahteraliigakausi 2019 alkaa Roostersin osalta Brahenkentälla Kuopio Steelersiä vastaan 23.5. kello 18:30.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Jarmo Vehkomäki