Roosters – Crocodiles 11.05.2017

Raportti

Vaahteraliigan toisen kierroksen avausottelussa ei jäänyt paremmasta epäselvyyttä. Helsinki Roostersin hyökkäys jatkoi vahvassa vireessä, ja pelinrakentaja Brandon Connetten huippuottelun myötä helsinkiläiset kaatoivat Seinäjoki Crocodilesin tylysti lukemin 50–12 (36–6).

Kotijoukkueen heittopeli oli torstaina Velodromilla murskaavaa. Connette heitti ottelussa 31 kertaa, joista 26 onnistui. Touchdowneja heitoista syntyi yhtä monta kuin epäonnistuneita heittoja eli viisi. Ykköslaituri oli tälläkin kertaa Bernard Luster, joka niin ikään pelasi huippuottelun. Britti nappasi Connetten heitoista 11, eteni niillä 219 jaardia ja teki yhteensä 20 pistettä. Timothy Thomas koppasi kaksi touchdown-heittoa.

Connette näytti torstaina myös jalkatyönsä tehokkuutta juosten muutamat tärkeät uudet yritykset ja joukkueensa avauspisteet. Lusterin kopattua touchdownin perään kahden pisteen arvoisen lisäpisteen, johti Roosters avausneljänneksen jälkeen lukemin 8–0.

Crocodilesin puolustus näytti jo ensimmäisen neljänneksen edetessä saavan otteen Roosters-hyökkäyksestä, kun sekä Filip Zacok että Cory Magwood pääsivät yhdessä ja yksitellen kiinni Connetteen ja onnistuivat myös kertaalleen pallonriistossa. Ottelun edetessä kuitenkin sekä Zacok että Magwood hälvenivät kuvasta. Toisella neljänneksellä Lusterin kaksi maalia sekä Thomasin ja keskushyökkääjä Jaycen Spearsin touchdownit vapauttivat Roostersin karkumatkalle.

Bernard Lusterin kauden aloitus on ollut hurja. Kahdessa ottelussa 17 kiinnittoa, 308 jaardia ja 5 touchdownia. Kuva: Salla Lahti

Hyökkäyksessä Crocodiles sai rytmistä kiinni ainoastaan ajoittain. Pelinrakentaja Brett Arriveyn heitot suuntautuivat enimmäkseen laitoihin, jossa Roostersin puolustajat Santtu Äyräväisen johdolla kerta toisensa jälkeen pysäyttivät pallonkantajat aloituslinjaan. Juoksua seinäjokelaiset käyttivät melko säästeliäästi ja esimerkiksi Josh Clarke oli kokolailla huomaamaton. Sen sijaan toisella neljänneksellä Jaska Värinen näytti nopeuttaan. 62-jaardinen halkaisu maaliin oli oivallinen osoitus tukimiehen tontilta keskushyökkääjäksi siirtyneen Värisen nopeudesta.

Puoliajalla tilanne oli kuitenkin Roostersille jo 36–6 eikä voittajasta ollut epäselvyyttä. Varsinkin kun vielä Thomas ja Luster nostivat varmasti potkineen Ville Rontun kanssa Roostersin kokonaispisteet 50:een. Päätösneljänneksen lopulla Clarke onnistui lyhyessä punnerruksessaan kaventamaan loppulukemiksi 50–12.

Crocodilesin pelinrakentaja Brett Arrivey (6) heitti Vaahteraliiga-debyytissään 67 jaardia. Joukkueensa parhaana palkittu Jaska Värinen (34) juoksi Crocodilesin avauspisteet ja yhteensä 80 jaardia. Kuva: Salla Lahti

Valopilkkuja enemmän Roostersilla – Crocodilesilla aihiot vasta kehittymässä

Selvää on, että Roostersin pelatessa kauden neljännen ottelunsa, on rutiini ylemmällä tasolla kuin kauden ensimmäinen pelinsä otelleella Crocodilesilla. Roostersilta nousi kuitenkin tälläkin kertaa myös uusia ratkaisijoita. Takapuolustaja Viljo Lempinen hyödynsi saamansa paikat 100-prosenttisesti: tuloksena kauden toinen syötönkatko, maahanlyönti sekä maalin pelastanut taklaus aloituspotkussa. Myös linjapuolustaja Lauri Vainio jatkoi jo Trojans-ottelussa nähtyjä hyviä otteita ja pääsi säkittämään nyt myös Arriveyn.

Roosters-hyökkäyksessä Karri Pajarinen ja Antti Lahtinen saivat palloa kannettavakseen yhteensä 21 kertaa, joilla nuorten maajoukkueen kaksikko eteni 91 jaardia.

Crocodilesin puolella luonnollisesti Värisen sopeutuminen keskushyökkääjän tontille oli lupaavaa ja enteilee hyvää. Brittivahvistuksista Anthony Brooks taisteli sekä hyökkäyksessä, puolustuksessa että erikoisjoukkueissa ja väläytti nopeuttaan pitkällä aloituspotkun palautuksella ja 32-jaardisella kiinniotolla. Puolustuksen linjassa Hannu Saarimaa keräsi joukkueensa suurimman taklaussaaliin.

Crocodilesin kausi jatkuu Pohjanmaan paikallisottelulla eli Botnia Bowlilla puolentoista viikon päässä Wasa Royalsin vieraana. Roosters puolestaan saa huilata Vaahteraliigasta kahden viikonlopun verran. Seuraavaksi Roosters pelaa Northern European Football Leaguen finaalissa vieraskentällä Carlstad Crusadersia vastaan. Tuo ottelu pelataan reilun kahden viikon kuluttua.

TO 11.05.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Roosters – Crocodiles 50–12 (36–6)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina Tampereella, jossa Saints ja Porvoo Butchers aloittavat kautensa. Toinen peliviikko sinetöidään Turussa maanantaina, kun Trojans kohtaa Wasa Royalsin.

Tilastot

Highlights

Highlight -video

 

Ennakko

 

Vaahteraliigan peliviikko kaksi käynnistyy torstaina Vaahteramalja XXXVII:n uusinnalla. Syksyllä 2016 Helsinki Roosters ja Seinäjoki Crocodiles kohtasivat sateisella Sonera Stadionilla. Nyt joukkueet ovat vastakkain arktiseksi ennustetulla Velodromilla. Roosters lähtee otteluun voitettuaan ensimmäisessä ottelussa Relico Trojans Turun lukemin 3–39. Crocodilesille torstain ottelu on kauden ensimmäinen.

Roostersin otteista näkyi lauantaina Turussa rutiini. Helsinkiläiset ovat pelanneet reilun kuukauden sisällä kolme ottelua ja voittaneet ne kaikki. Trojansia vastaan Roosters oli valmiimpi tasapainoisesti jokaiselle pelin osa-alueella.

Miksi Roostersin pitäisi juosta, jos heitto kerran toimii?

Suurimman puolustushaasteen Crocodilesille aiheuttaa Brandon Connetten rakentama heittopeli, jossa erityisesti laitahyökkääjä Bernard Luster on huippuvireessä. Yhdysvaltalaispelinrakentaja Connetten oivallisuus kuitenkin perustuu monipuolisuuteen. Crocodiles voi asettaa Lusterin ja entistä seuraansa vastaan pelaavan Timothy Thomasin päälle Tuomas Leinosen ja Dijon Washingtonin, mutta tällöin paine kasvaa Miro Kadmiryn, Robin Drockilan ja Alexander Wasiljeffin puolustajien yllä. Crocodilesin puolustuksessa avainasemassa ovatkin ulommat tukimiehet ja safetyt. Filip Zacokin tähdittämä puolustuksen linjan rakentama paine helpottaisi kovasti.

Heittopelin toimiessa Roosters ei ole vielä käynnistänyt juoksupeliään täydellä voimalla. Jaycen Spears ja Karri Pajarinen ovat juosseet hyvällä keskiarvolla, mutta myös päävalmentaja Marquette Floyd toivoi Trojans-ottelun jälkeen juoksupelin tehostumista. Toisaalta pelkkä juoksupelin uhka on avannut Roostersille heittopeliä, ja Connette – Spears -akselin juoksu-heitto -optiot hämmentävät puolustajia.

Crocodilesin juoksupuolustuksen kulmakivi on tukimes Cory Magwood, joka luutii varmasi keskustan juoksut. Mielenkiintoista on nähdä, miten koordinaattorina toimiva Washington itsensä kentälle sijoittaa: 1 vs 1 -kulmapuolustajaksi vai mahdollisesti pelin keskiöön safetyksi. Keskeltä kenttää Washingtonin osallistuminen myös juoksun puolustamiseen kasvaa.

Brandon Connette aloitti Vaahteraliiga-uransa vahvasti heittäen neljä touchdownia Trojansia vastaan. Kuva: Salla Lahti

Ketkä, missä ja miten + 100 muuta kysymystä Crocodilesin hyökkäyksestä

Crocodilesin hyökkäyspelaaminen on suurin ottelun alla ilmassa leijaileva kysymysmerkki. Muutokset vuoden takaiseen miehistöön ovat suuria, sillä Roostersiin siirtyneen Timothy Thomasin lisäksi poissa ovat myös pelinrakentaja Justin Sottilare (QB/Royals), Spencer Cutlan (WR/Royals) ja Riku Alakoskela (OL/Royals). Brett Arrivey johtaa nyt hyökkäystä, mutta yhdysvaltalaista keskushyökkääjää ei pelissä tänä vuonna ole. Päävalmentaja Vesa Jalava huokui kuitenkin Vaahteraliigan kickoff-tilaisuudessa tyytyväisyyttä ja tyyneyttä hyökkäyksensä iskukykyyn.

Juoksupelissä palloa kantaa Jaska Värisen ja Anthony Brooksin muodostama tandem. Perustava kysymys kuitenkin kuuluu: minkälaisista muodostelmista Crocodiles juoksuee? Magwood sekä maajoukkueessakin blokkaavana keskushyökkääjänä pelannut Joonas Raatikainen ovat voivat kumpikin tuoda oman vahvuutensa juoksumuodostelmiin, ja muun muassa Crocodilesin videossa nähtävissä on myös voimakkaan olosta muotoa, josta Arrivey ja Brooks pelaavat option-juoksua.

Trojansin Josh Quezada polki ja punnersi Roostersin boksiin 4,7 jaardin keskiarvolla, mutta nyt Santtu Äyräväisen ja Ilya Redinin vastuu ulompina tukimiehinä on pikemminkin pitää vikkelät juoksijat kurissa laidoilla. Quezadan kaltaista fyysistä – suorastaan väkivaltaista – juoksua tuskin Crocodilesilta nähdään.

Heittopelissä sekä huomio että Arriveyn heitot kohdistuvat Pasi Raatikaiseen, Vili Rajamäkeen ja Miikka Kaunismäkeen. Myös esimerkiksi Brooksin rooli kiinniottajana on odotusarvoltaan suuri. Lisäksi Dijon Washington tullee tekemään keikkoja laitahyökkääjinä. Roostersin takakenttä ei Trojansia vastaan joutunut minkäänlaiseen testiin, mutta Crocodilesia vastaam Curtis Slater, Akseli Olin ja muut heittopuolustajat joutuvat olemaan huomattavasti tarkempana.

Crocodilesin hyökkäyksen linjan peli voidaan myös nostaa yhdeksi arvoitukseksi. Mittari ei todellakaan ole helpoin mahdollinen, sillä Roostersin linjapuolustaja Okko Outinen on kauden ensimmäisissä peleissään jokaisessa hämmentänyt mihin tahansa kohtaan linjaa onkaan asettunut.

Vesa Jalavan haastattelu:

Vaahteraliiga, 2. peliviikko:

TO 11.05.2017 | 18:30 | Velodromi, Helsinki:

Helsinki Roosters – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Veikkaus-kortilla Vaahteraliigan torstai-otteluihin pääsee kaksi yhden hinnalla.

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kansikuva:

Sami Ranta

Aloituskokoonpanot

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 11 Jaycen Spears DT 55 Lasse Kankaanpää
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 81 Toni Ahonen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 87 Robin Drockila LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine CB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen SS 19 Tuukka Hämäläinen
RG 65 Jere Lahti FS 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg CB 5 Akseli Olin

Poissa: Alex Leimuvaara, Roope Lindfors, Esa Vanhoja,  Sami Nikkinen, Edward Vesterinen, Morad Maher

Epävarmat: Niko Saarijärvi, Max Poikonen, Heikki Lesonen, Alexander Wasiljeff

 

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brett Arrivey DE 99 Filip Zacok
RB 34 Jaska Värinen DT 74 Henri Jaakkola
WR 13 Anthony Brooks DT 92 Hannu Saarimaa
WR 9 Pasi Raatikainen DE 15 Cory Magwood
WR 87 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 4 Dijon Washington LB 38 Joonas Raatikainen
LT 65 Maximilian Malander LB 43 Juhani Koivumäki
LG 72 Jari Ylimäki CB 12 Joonas Kaleva
C 66 Mikael Paloniemi SS 26 Tuomas Leinonen
RG 76 Antti Rinta-aho FS 4 Dijon Washington
RT 77 George Jackson CB 21 Mikko Havulehto

Poissa: Jussi Koivumäki, Vili Rajamäki, Jukka Ristolainen, Aleksi Yli-kujala, Tino Hietala

Epävarmat: Juhani Koivumäki

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun