Pohjois-Euroopan paras: Crusaders vai Roosters?

Northern European Football Leaguen finaali pelataan sunnuntaina Carlstadissa, Ruotsissa. Hallitseva Suomen mestari Helsinki Roosters eteni finaaliin voittamalla itälohkossa Ruotsin hopeajoukkue Uppsala 86ersin kahdesti. Länsilohkossa Carlstad Crusaders voitti sekä kööpehaminalaisen Towersin että lontoolaisen Warriorsin ja etenee niin ikään kahdella voitolla finaaliin.

Finaalista voidaan odottaa yhtä alkukauden kovatasoisimmista otteluista jopa koko Euroopan tasolla. Crusaders on saanut pelata Ruotsin pääsarjaa Super Serieniä jo viiden ottelun verran. Roosters puolestaan on NEFL-otteluiden lisäksi saanut alleen kaksi ottelu Vaahteraliigaa. Finaalikaksikko ei ole kauden 2017 aikana hävinnyt vielä otteluakaan, sillä viiden Super Serien -kierroksen jälkeen Crusaders jakaa puhtaalla pelillä sarjan piikkipaikan Örebron kanssa. Roosters puolestaan ollut suvereeni sekä Turku Trojansia että Seinäjoki Crocodilesia vastaan.

– Carlstad on yksi parhaista ellei paras joukkue Ruotsissa, arvioi Roosters-päävalmentaja Marquette Floyd vuodesta 2010 Ruotsin mestaruuden voittanutta joukkuetta. – Heillä on kokenut pelinrakentaja, joka pystyy rakentamaan hyökkäystä sekä kädellään että jaloillaan.

Alkukaudesta Carlstad on Floydin mukaan käyttänyt sekä juoksupainotteista kahden keskushyökkääjän muodostelmaa sekä heittopainotteista neljän laitahyökkääjän ryhmitystä.

– Pelinrakentaja (Philip Juhlin) ja laitahyökkääjät 84 (Jakob Dahre) ja 7 (Marcus Johnsson) ovat erittäin hyviä, toteaa Floyd Crusaders-hyökkäyksen vaarallisimmista pelaajista.

Dahre ja Johnsson ovat Roostersin heittopuolustukselle erityisesti fyysinen haaste. Ruotsin maajoukkuelaituri Dahre on lähes kaksimetrinen, satakiloinen heittokohde Juhlinille ja Johnssonkin isokokoinen (189cm/98kg). Pienempää maajoukkuekaliiberia edustaa Anders Hollgård.

Floyd nostaa Roostersin puolustuksen alkukauden edistyskohdaksi suoritusvarmuuden.

– Emme ole antaneet vastustajalle juurikaan isoja onnistumisia.

Brandon Connette valittiin Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi otteluviikolla kaksi. Kuva: Sami Ranta

Spears ja Slater lepäävät

NEFL-ottelussa joukkue saa käyttää ainoastaan kahta Yhdysvaltojen yliopistosarjassa pelannutta pelaajaa. Uppsala-otteluissa sivusssa oli takamies Curtis Slater, joka todennäköisesti huilaa myös sunnuntaina. Pelinrakentaja Brandon Connette pelaa varmuudella ja Floyd on tehnyt ratkaisun myös keskushyökkääjä Jaycen Spearsin ja laitahyökkääjä Bernard Lusterin välillä.

– Jaycen ei pelaa. Hän saa levätä tämän pelin ajan.

Pelinrakentaja Connette on ollut erinomainen hankinta Roostersin hyökkäykseen, mitä tosin osattiin edellisen kauden GFL-tilastojen perusteella myös odottaa. Kolmessa edellisessä ottelussa yhdysvaltalainen on heittänyt yhteensä 15 touchdownia. Luster on tehnyt maaleista kuusi.

– Brandon on perfektionisti, kuvailee Floyd pelinrakentajaansa. – Hän haluaa olla täydellinen joka päivä, ja sen enempää en voi häneltä pyytää. Hän ei ole johda niinkään puheella, mutta hän johtaa joukkuetta pelaamalla.

Carlstad-ottelussa Floydin toive hyökkäykselle on rauhallisuus – maaleja ei saa tehdä liian nopeasti, vaan palloa on pystyttävä hallitsemaan.

– Suurin haasteemme on kontrolloida pelikelloa heittopainotteisella pelillämme. Meidän täytyy huolehtia, että puolustuksemme saa levätä.

 

NEFL-finaali

SU 21.05.2017 | 13:00 | Tingvalla IP, Carlstad:

Carlstad Crusaders – Helsinki Roosters

Ottelun live stream

 

Otsikkokuva:

Salla Lahti