Perjantaina Nelonen Pro -ottelussa vastakkain Butchers ja Roosters

ButchersRoostersTwitterVaahteraliigan 10. peliviikko pyörähtää käyntiin perjantaina Porvoossa, jossa isäntäjoukkue Butchers saa vastaansa ilman tappioita jatkavan Helsinki Roostersin. Butchersilla (2–6) on allaan suurinumeroinen tappio Seinäjoki Crocodilesia vastaan. Roosters (7–0) puolestaan pelasi vahvasti Turussa, jossa Anders Trojans kaatui lukemin 13–33.

Hallitseva Suomen mestari Roosters on alkukaudesta ollut vakuuttava. Useampi aloituskokoonpanon pelaaja on ollut viikottain sivussa, mutta silti helsinkiläiset ovat pystyneet kääntämään tiukatkin pelit voitokseen. Erityisesti hyökkäyksessä juoksupeli ja puolustuksessa juoksupuolustus ovat nousseet Roostersin valteiksi otteluissa. Kummassakin kategoriassa joukkue on Vaahteraliigan selkeä kärkijoukkue.

Jaycen Spears on kantanut palloa 8,5 jaardin keskiarvolla, mutta lisäksi neljä touchdownia tehnyt Alexander Kuronen sekä fullback Esa Vanhoja ovat Roostersille tärkeitä pallonkantajia. Nopea pelinrakentaja Micah Brown on edellisissä otteluissa liikkunut säästeliäästi, mutta on silti juossut joukkueelleen maalin neljästi.

– Roostersin hyökkäys on kone, Butchersin päävalmentaja Kari Leivoja kuvailee. – Vähän sellaista saksalaista jalkapalloa: kaikki tietävät, mitä tulee vastaan, mutta jos et saa laitettua yhtään kapuloita rattaisiin, niin se vain etenee tasaisen varmasti.

– Erityisesti linjapeli on Roostersilla kunnossa. He pelaavat hyvin yhteen, ja sitä on mukava katsoa – silloin, kun ei tarvitse itse pelata vastaan, Leivoja nauraa.

Butchers-päävalmentaja uskoo, ettei Roostersia ole kuitenkaan vielä kunnolla haastettu juoksupelissä.

– Tuntuu, että kaikki pelkäävät Roostersin heittopeliä niin paljon, että eivät uskalla tosissaan puolustaa juoksua, Leivoja kertoo. – Ei Roosters ole vielä kertaakaan joutunut tilanteeseen, jossa pitäisi katsoa, mitä jää juoksun jälkeen jäljelle.

Juoksupuolustukseen Butchers saa kaivatun lisän, kun tukimies Niko Pennanen palaa kokoonpanoon. Samaan aikaan kuitenkin Ville Josefsson on sivussa. Roostersin linjakeskustassa Benjamin Watkinsin, Jere Lahden ja Richard Laineen tärkeimmät blokattavat ovat jenkkilinjamies Michael Galantini sekä porvoolaisten taklauskärki Tero Kontiainen. Pennanen tuo oman panoksensa boksin laidalle ja tarjoaa samalla myös koordinaattori Jan Vilkolle lisää variaatioita rakentaa painetta Brownille.

DSC05825 2
Roostersin pelinrakentaja Micah Brown (3) on heittänyt kauden aikana kahdeksan touchdownia ja vain yhden syötönkatkon. Juoksupeleissä Brown on tehnyt neljä maalia. Kuva: Sami Ranta

Roostersin heittopelissä Bernard Luster (24 kiinniottoa/392 jaardia/5 touchdownia) ja Kimi Linnainmaa (24/374 j./4 td) ovat tilastollisesti lähes tasoissa. Perjantain otteluun Roosters marssittaa aloituskokoonpanoon myös Onni Juvosen sekä Robin Drockilan.

– Tulemme pelaamaan tasaisesti myös kahden keskushyökkääjän muodostelmista, Roostersin päävalmentaja Juha Hakala kertoo. – Edelleenkin otamme sen, mitä puolustukset meille tarjoavat.

Edellisessä ottelussa Seinäjoella Crocodilesin pelinrakentaja Justin Sottilare heitti porvoolaisten haavoittunutta puolustuksen takakenttää vastaan uudet yritykset lähes aina halutessaan, mutta nyt Butchers saa takaisin sekä kulmapuolustaja Vesa Aaltosen sekä safety Toni Nyströmin.

Onnistuuko Butchers haastamaan Roostersin puolustuksen linjan?

Pelinrakentaja Trevor Vaseylle on tilastoitu Vaahteraliigassa eniten heittoyrityksiä (294). Butchersin kauden toisessa voitto-ottelussa Tampere Saintsia vastaan heinäkuussa yhdysvaltalainen tavoitti kiinniottajansa yli 65 prosentin varmuudella, mutta koko kauden onnistumisprosentti on 40.

– Butchersilta puuttuvat pelivalinnoista kokonaan lyhyet, varmemmat heitot, Hakala arvioi. – He ovat hakeneet pitkiä kaaria, mutta niissäkin varmuus on melko alhainen.

– Jos pelinrakentajalle tulee painetta, niin ainakin itse lähtisin silloin hakemaan noita lyhyempiä heittoja.

Butchersin edellisessä ottelussa Crocodilesia vastaan jokainen porvoolaisosuma syntyi pitkällä heitolla. Mikko Seppäsen kahdella ja Daniel Luoman yhdellä touchdown-suorituksella Butchers eteni yhteensä 221 jaardia – yli puolet koko ottelun jaardimäärästä.

Pitkien heittopelien eliminointiin Hakala löytää keskeisen tekijän linjapelistä.

– Jos saamme luotua pelkästään linjalla painetta, jää meille silloin luonnollisesti enemmän pelaajia puolustamaan heittoa. Yksinkertaista, Hakala toteaa.

 

DSC03388
Butchersin laitahyökkääjä Mikko Seppänen (vas.) ja Roostersin takakentän Ville Rontu tapaavat tänään Porvoon Keskuskentällä. Kuva: Sami Ranta

Roostersin puolustuksen linja on ollut kauden mittaan yksi sarjan vakuuttavimmista yksiköistä ja muun muassa keskeinen syy siihen, että Roostersia vastaan on juostu Vaahteraliigassa vähiten jaardeja. Tukimiehistössä perjantain vierasjoukkue joutuu tekemään uudistuksia, sillä Niko Kuikka on loukkaantumisen vuoksi sivussa ja lisäksi Santtu Äyräväisen ja Miikka Kokkosen pelikunto ratkeaa vasta ottelun alla.

– Kuikan kohdalla voimme odotella paluuta sitten mahdolliseen Vaahteramaljaan syyskuussa, Hakala kertoo.

Butchers on viime otteluissa käyttänyt kahden keskushyökkääjän muodostelmaa, jossa liigassa toiseksi eniten juoksu-touchdowneja tehnyt Kemani Jones sekä Sebastian Lindell kantavat palloa. Mikäli Jones yltää perjantaina alkukauden juoksukeskiarvoonsa (5,4 jaardia), nousevat kotijoukkueen osakkeet huomattavasti.

– Roostersin boksi on kova, Leivoja kertoo. – Omalla konseptillamme lähdemme otteluun sekä juosten että heittäen. Heittopelissä meille tulee vieläkin liikaa pudotuksia, mutta nyt meillä on käytössämme aiempaa enemmän laitahyökkääjiä, kun muun muassa Ville Kurvinen palaa kokoonpanoon.

Aloituskokoonpanot:

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 2 Trevor Vasey DE 93 Toni Koskela
RB 15 Kemani Jones DT 1 Michael Galantini
RB 30 Sebastian Lindell DT 66 Juho Salmi
WR 7 Daniel Luoma DE 55 Jesse Vuoksenturja
WR 11 Mikko Seppänen LB 92 Tero Kontiainen
WR 85 Oliver Colliander LB 56 Niklas Reinhardt
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 51 Marko Puustinen CB 21 Vesa Aaltonen
C 53 Ashley Dewing SS 32 Toni Nyström
RG 69 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 14 Jukka-Pekka Suomalainen

Epävarmat: Petri Pekkanen, Patrik Väyrynen

Pois: Eppu Pulkkinen, Otto Kröger, Kristian Metsämäki, Arttu Erkkilä, Jaakko Josefsson, Ville Josefsson

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 3 Micah Brown DE 50 Ilari Nikku
RB 11 Jaycen Spears DT 99 Roope Lindfors
WR 1 Onni Juvonen DT 74 Aaro Eliasson
WR 2 Bernard Luster DE 70 Aleksi Aitala
WR 32 Kimi Linnainmaa LB 43 Santtu Äyräväinen
WR 86 Robin Drockila LB 68 Sebastian Karbin
LT 66 Iiro Luoto DB 5 Akseli Olin
LG 76 Richard Laine CB 33 Ville Roitto
C 59 Benjamin Watkins SS 22 Curtis Slater
RG 65 Jere Lahti FS 29 Ville Rontu
RT 53 Samuli Vehkomäki CB 4 Pekka Rantala

Epävarmat: Santtu Äyräväinen, Morad Maher, Markku Salmi, Niko Saarijärvi, Aleksi Kriivarinmäki, Miikka Kokkonen, Patrik Asén, Lauri Vainio, Alexander Wasiljeff

Pois: Sampo Ranta, Niko Kuikka, Olli Kunnasaro

Vaahteraliiga, 10. peliviikko:

PE 22.07.2016 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu näkyy suorana lähetyksenä Nelonen Pro -kanavalta ja Ruutu+ -palvelusta kello 18.00 alkaen.

Katso myös:

Roosters-ennakko

Roosters-matkaoppaat: Porvoo

Kierroksen muut ottelut:

SU 24.07.2016 | 15:30 | Kaarlen kenttä, Vaasa:

Wasa Wa1ld Royals – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

SU 24.07.2016 | 16:00 | Yläkenttä, Turku:

Anders Trojans Turku – Tampere Saints

Live-tilastot

Sarjataulukko:

Joukkue   Ottelut   Voitot   Häviöt   Tehdyt   Päästetyt   Maalisuhde   Pisteet
Roosters 7 7 0 228 104 124 14
Crocodiles 7 6 1 262 85 177 12
Trojans 8 5 3 270 194 76 10
Saints 7 3 4 189 311 -122 6
Royals 7 3 4 156 115 41 6
Butchers 8 2 6 151 267 -116 4
TAFT 8 0 8 104 284 -180 0

Kuvat:

Sami Ranta