Kuka on herra Pohjanmaalla? Royals ja Crocodiles kohtaavat maanantaina Botnia-hallissa

Kaudella 2016 yhdeksi Vaahteraliigan mielenkiintoisimmista tarinoiksi nousi Botnia Bowl. Seinäjoki Crocodilesin ja Wasa Royalsin välinen Pohjanmaan paikalliskamppailu, joita pelattiin lopulta välierä mukaan lukien kolme kappaletta. Jokainen otteluista oli fyysinen ja tiukka. Ja jokainen noista otteluista päättyi Crocodilesin voittoon – kuten kaikki kohtaamiset Crocodilesin ja vaasalaisjoukkueiden välillä vuodesta 1986.

Maanantaina Botnia Bowl -tarina saa jälleen uuden luvun kerrottavakseen, ja nyt Royals on se joukkue, joka lähtee kamppailuun ennakkosuosikkina. Avausottelussaan Royals pelasi tasapainoisesti Trojansia vastaan ja haki Turusta selvän 2–31 -voiton. Crocodiles puolestaan avasi kautensa Roostersin vieraana Helsingissä ja joutui poistumaan kotiin 50–12 -tappio niskassaan.

Royalsin hyökkäystä tähdittää useampikin ex-krokotiili. Pelinrakentaja Justin Sottilare, laitahyökkääjä Spencer Cutlan ja hyökkäyksen linjamies Riku Alakoskela edustivat kaikki Crocodilesia vielä syksyllä 2016 Vaahteramaljassa. Nyt he astuvat Botnia-hallin lamppujen alla ensimmäistä kertaa vaasalaisyleisön eteen Royals-pelaajina ja seinäjokelaisjoukkuetta vastaan vastustajina.

Sottilare heitti avauksessa yli 300 jaardia ja kaksi touchdownia. Odotetusti RJ Long oli Sottilaren tärkein ja ahkerin heittokohde, mutta Sottilare pyrki jakamaan palloa mahdollisimman monelle kohteelle, mahdollisimman moneen suuntaan. Maaleista vastasivat Dmitri Doubitski ja Cutlan, jotka saavat varmasti palloa paljon myös maanantaina. RJ Long vetäytyi Turussa ottelun lopulla, mutta todennäköisesti Long kuitenkin kentällä maanantaina nähdään.

Crocodilesin kipupiste Roosters-ottelussa oli heittopuolustus, ja pelistrateginen mielenkiinto kohdistuukin siihen, miten koordinaattori Dijon Washington puolustustaan muuttaa. Isossa roolissa heiton pysäyttämisessä ovat takamiesten lisäksi myös tukimies Cory Magwood ja ulompi linjamies Filip Zacok, joiden on päästävä antamaan Sottilarelle painetta.

Keskushyökkääjä Tom Suoste juoksi Turussa Royalsille suurempia väläyttelemättä, mutta tehden oman työnsä tehokkaasti. 92 jaardia touchdown on hyvä lähtökohta tulevaan otteluun. Magwood, Joonas Raatikainen ja Juhani Koivumäki ovat tärkeimmät pelaajat Suosteen juoksua vastaan ja myös Hannu Saarimaa pelasi hyvän avausottelun linjan keskustassa.

Välierässä 2016 Crocodiles kaatoi Royalsin kolmannen kerran kolmen kuukauden sisällä. Tuolloisista Krokotiili-kapteeneista Spencer Cutlan (2. vas.) ja Riku Alakoskela (oik.) pelaavat maanantaina Royalsin paidassa. Kuvassa pääosassa monisatavuotinen kirnu, joka toimii Botnia Bowlin kiertopalkintona. Kuva: Sami Ranta

Linjan päädyn taistelu

Seinäjokisten hyökkäys kärsi ensimmäisessä ottelussa rytmin puutteesta. Brett Arriveyn johtama heittopeli ei saanut tuotettua säännöllisesti jaardeja ja lyhyiden heittojen jälkeen eteneminen jäi vähiin. Mikäli Arrivey pystyy rakentamaan heittoa tehokkaammin Anthony Brooksin, Pasi Raatikaisen ja Miikka Kaunismäen kanssa laidoille, vähenee keskustan paine merkittävästi. Tällöin huomio kohdistuu ennenkaikkea Royalsin kulmapuolustajakaksikkoon Rufail Khalifa – Emmanuel Amudeng.

Croco-juoksupelissä Jaska Värinen ja Josh Clarke jakavat vastuuta. Kaksikko teki Crocodilesin maalit avauspelissä, mutta vastaavasti Royalsin puolustus oli Trojans-ottelussa erittäin vahva juoksua vastaan. Keskellä päivystävä ihmismoukari Chis Young vähentää jo omalla läsnäolollaan houkutusta juosta suoraan päin, ja muun muassa Rodon Zeqiri oli omassa linjapäädyssään hyvä.

Juuri linjan päädyt ovat yksi suurimmista katselusuosituksista silloin, kun Crocodilesin hyökkäys on kentällä. Arriveylle täytyy saada aikaa rakentaa heittopeliä, ja myös Värisen ja Clarken vahvuudet pääsevät paremmin oikeuksiinsa kiertopeleissä, jolloin iskupiste on hyökkäyksen tacklen päällä.

Botnia-halliin odotetaan maanantai-iltana ennakkoarvioiden mukaan 2 000 – 3 000 ihmistä. Luvassa on tapahtuma, joka varmasti innostaa pelaajat antamaan kaikkensa. Royals lähtee otteluun ennakkosuosikkina, mutta on vaikea kuvitella mikä voisi antaa paremmin piristysruiskeen Crocodilesin kauteen kuin ryöstö Royalsin linnasta.

 

Botnia Bowl 2K17 Indoor Special:

MA 22.05.2017 | 18:30 | Botnia-halli, Vaasa:

Wasa Royals – Seinäjoki Crocodiles

Live-tilastot

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta

Kuvat:

Sami Ranta