Kauden 2016 arvokkain pelaaja Chris Young palaa ja Spencer Cutlan siirtyy Royalsiin

Hyvän tulokaskauden päätteeksi Vaahteraliigan pudotuspeleissä kaudella 2016 pelannut Wasa Wa1ld Royals tiedottaa jouluaattona kahden erittäin merkittävän pelaajan sopimuksesta. Edelliskaudella liigan arvokkaimmaksi pelaajaksi arvioitu yhdysvaltalainen tukimies Chris Young jatkaa Vaasassa myös ensi kesänä. Lisäksi Seinäjoki Crocodilesista siirtyy Royalsiin walesilainen laitahyökkääjä-potkaisija Spencer Cutlan.

Young palaa Suomeen innoissaan:

– Kuluva harjoituskausi on sujunut mahtavasti, ja suunnittelen palaavani kevyempänä ja nopeampana, jotta voin antaa joukkueelle entistä enemmän. Riippumatta siitä, millä pelipaikalla minua tarvitaan, kertoo Young, joka Vaahteraliigan debyyttikaudella esiintyi sekä tukimiehenä puolustuksessa että keskushyökkääjänä. – Juoksen ja nostelen painoja jatkuvasti ja suunnittelen palattuani antavani vielä suuremman panoksen kuin annoin viime kaudella.

Puolustuksen puolella Young oli lähellä Vaahteraliigan ennätyksiä niin säkityksissä kuin aloituslinjan takana tehdyissä taklauksissakin. Tulevalle kaudelle ei NFL-kokemusta useammankin joukkueen leireiltä omaava Young ensisijaisesti lähde tekemään henkilökohtaisia tuloksia.

– On kiva nähdä, kuinka lähellä olin noita ennätyksiä. Jos rikon ne ensi kesänä, niin olen erittäin iloinen, mutta tärkeintä on voittaminen. Ja se on se, mitä Wasa Wa1ld Royals tekee ja mihin se keskittyy läpi koko kauden.

“Yksi eniten vastustajan peliin vaikuttavista pelaajista, joita olen Euroopan kentillä nähnyt.”

Royalsin syksyllä nimittämä uusi päävalmentaja John Booker ei säästele ylisanoja Youngin sopimuksen varmistumisen jälkeen.

– Uskon, että Chris muuttaa vastustajan hyökkäysten pelisuunnitelmia ja hän yksi vastustajan peliin eniten vaikuttavista yksittäisistä pelaajista, joita olen Euroopan kentillä nähnyt. Chrisin kaaliberi ei ainoastaan muuta koko pelin kulkua, vaan se auttaa myös pelaajia hänen ympärillään.

Youngin sopimuksen myötä Royalsin pelikokoonpanoon nimettävä yhdysvaltalaiskiintiö on täynnä. Jo aikaisemmin vaasalaisjoukkue on julkaissut sopimuksen pelinrakentaja Justin Sottilaren ja laitahyökkääjä-takamies RJ Longin kanssa. Long valittiin Vaahteraliigan arvokkaimmaksi pelaajaksi vuonna 2015, ja Sottilare puolestaan on kahden edellisen kauden päätteeksi valittu liigan all starsiin pelinrakentajaksi. Suomalaisten kenttien mittareilla mitattuna Royalsin jenkkitroikka on siis varsin ansioitunut.

Chris Young tuli kaudella 2016 tunnetuksi erityisesti aggressiivisena puolustajana, mutta esiintyi myös keskushyökkääjänä. Tuohon rooliyhdistelmään hän on valmis myös tulevana kesänä. Kuva: Sami Ranta

Cutlan jatkaa Pohjanmaalla nyt paikallisvihollisen riveissä

Seinäjoki Crocodilesissa jo usemman kauden pelannut Spencer Cutlan kuului kauden 2016 päätteeksi Vaahteraliigan all starsiin sekä laitahyökkääjänä että potkaisijana. Pisteitä britti teki eniten koko liigassa. Cutlanin kannalta keskeistä on yhteistyön jatkuminen yhdysvaltalaispelinrakentaja Justin Sottilaren kanssa. Kaksikko ehti pelaamaan yhdessä Seinäjoella kahden kauden ajan ja yhteistyön jälki on ollut tehokasta.

– Tulevan kauden kauden joukkue on todella kiinnostava, kommentoi Cutlan uusia joukkuekavereitaan. – En malta odottaa, että pääsen pelaamaan Chrisin (Young) kanssa ja oppimaan häneltä niin paljon kuin mahdollista. Minä ja Justin (Sottilare) tulemme mahtavasti toimeen kentällä ja sen ulkopuolella, ja se auttanut meitä olemaan menestyksekäs yhdistelmä.

– Lisäksi viime kausien suomalaiset avainpelaajat ovat pysyneet joukkueessa ja se on elintärkeää
joukkuehengen kannalta.

“Potkiminen vaatii kylmähermoisuutta ja keskittymistä vain yhteen asiaan, palloon. Laitahyökkääjänä pelaaminen taasen on kuin ajaisi 150 km/h liikenteen seassa ja pelaisi samalla Tetristä puhelimella”, kommentoi Spencer Cutlan kahta erilaista rooliaan Royalsin tiedotteessa. Kuva: Sami Ranta

Hetken mietittyään Cutlan löytää vielä yhden asian, jota odottaa kesältä 2017:

– Ja mainitsinko jo yhden parhaista takakentän pelaajista ja laitahyökkääjistä eli RJ Longin joka on myös joukkueessa? Cutlan kysyy ja jatkaa odottamatta vastausta: – Tulossa on mahtava kausi!

Vaikka Cutlan puhuukin itsestään enemmän laitahyökkääjänä, on hänen panoksensa myös erikoisjoukkueissa merkittävä. Kenttäasemien asettaminen aloitus- ja lentopotkuissa sekä pisteiden haarukoittaminen lisä- ja kenttäpotkumaaleissa ovat rugby-taustan omaavalle walesilaiselle luontaista suorittamista. Tämän aspektin huomaa myös Royalsin manageri Seppo Evwaraye.

– All-star pelaaja kahdella eri pelipaikalla eli voisi sanoa että nyt saatiin ehkä kaksi yhden hinnalla? Hän tulee auttamaan meitä monessa vaiheessa peliä.

Spencer Cutlanin tapaan Royalsissa pelaa EU-statuksella suomalaistunut Stacey Thomas, jonka kausi 2016 päättyi loukkaantumisen jo varhaisessa vaiheessa. Muun muassa NFL-joukkue Buffalo Billsistä kannuksia hankkinut kokenut yhdysvaltalais-suomalainen puolustaja teki vuosi sitten kaksi kautta käsittävän sopimuksen ja palaa pelikentille sopimuksen mukaisesti.

 

Kuvat:

Sami Ranta