Kaksi ranskalaista Royalsiin – fyysisyyttä molemmin puolin palloa

Tammikuun lopulla siirtomarkkinoiden satoa korjaamaan alkanut Wasa Royals uutisoi viikonloppuna tehneensä kautta 2018 koskevat sopimukset ranskalaisten Steeven Tresfiedin ja Jerome Valbonin kanssa. Tukimies Tresfield (186 cm / 100 kg) paikkaa osaltaan Chris Youngin poistumisen jättämää valtavaa tyhjiötä puolustuksessa, ja Valbon (190 kg / 111 kg) puolestaan on sisempi laitahyökkääjä, jonka läsnäolo alleviivaa entisestään tulevan kauden suoraviivaista ja aggressiivista Royals-hyökkäystä.

– Kuten aiemmin jo totesimme, niin haluamme olla fyysisempi joukkue kaudella 2018 ja eritoten hyökkäyksessä, perustelee Royalsin manageri Seppo Evwaraye. – Jeromen highlight-videota ei tarvinnut katsoa kuin muutaman sekunnin ja oli selvää, että haluamme hänet tänne. Hän on erittäin fyysinen sisempi laitahyökkääjä.

Valbon on pelannut sisempänä laitahyökkääjänä Ranskan liigassa, mutta joukkue josta hän Royalsiin siirtyy, on kanadalainen yliopistojoukkue Bishop´s University Gaiters. Aikanaan rugbya pelannut Valbon joutui fyysisyytensä vuoksi tuosta aiemmin pelaamastaan soikean pallon pelistä ulosajetuksi ja Kanadassa hänen roolinsa oli pelisääntöjen vuoksi rajallinen, mikä johti Valbonin omien sanojen mukaan siihen, että hän halusi antaa jokaisella yrityksellä kaikkensa kentällä. Juuri tämä highlight-videollakin näkyy.

– Uskon, että hän tulee olemaan meille erittäin vahva ase niin juoksu- kuin heittopelissä. Tulemme siirtelemään häntä paljon ympäri kenttää ja saattaa hän vierailla myös puolustuksessa, Evwaraye kertoo.

Gaitersin paidassa Valbon pelasi kaudella 2017 kuusi ottelua ja otti kolme kiinniottoa, joilla eteni 23 jaardia. Kuten Evwarayekin muistuttaa, pelkät kiinniottotilastot eivät ole Valbonin osaamisen viivakoodi, sillä hänen merkityksensä näkyy ennen kaikkea blokkaustyöskentelyssä. Klassisen sisemmän laitahyökkääjän käyttäminen on Vaahteraliigassa ollut viimevuosina harvinaista, joten saattaa olla että Royalsin hyökkäys aiheuttaa tulevana vuonna puolustuksille sangen erilaisen haasteen muihin verrattuna.

– Tälle kaudelle etsin joukkuetta, jolla on korkeat odotukset tulevasta kaudesta. Vaasalla sellaiset on ja tulemme olemaan vahvoja. Haluan myös pelata isossa roolissa ja auttaa joukkuettani voittamaan matkalla mestaruuteen, toteaa Valbon itse sekä lähtökohdistaan että tavoitteestaan.

Työnäytteitä Jerome Valbonin raivausosaamisesta:

Tresfield on Elite-liigan kärkitaklaajia

26-vuotias tukimies Tresfield siirtyy Vaahteraliigaan Ranskan pääsarjasta, ligue Élite de Football Américainista. Kausi 2017 ei ollut Tresfieldin joukkueelle La Queue en Brie Gladiateursille onnekas, sillä Pariisin esikaupungista tulevat Gladiaattorit putosivat hetki sitten käynnistyneelle kaudelle 2018 sarjaporrasta alemmas. Tresfield sen sijaan osoitti oman kyvykkyytensä sijoittumalla Elite-liigan taklaustilastossa toiseksi.

– Parhaita ominaisuuksiani on se, että olen nopea kokoisekseni ja luen peliä nopeasti, kuvailee Tresfield itseään pelaajana. – Olen voimakas ja erittäin kilpailullinen. Pystyn pelaamaan kahta paikkaa, tukimiehenä ja puolustuksen takakentällä.

– Se, että olen ollut joukkueeni kapteenina, on auttanut minua kehittymään myös johtajuudessa. Minulla on kyky mukautua uusiin ympäristöihin nopeasti ja olen valmis ottamaan vastaan uusia haasteita. Lopuksi, minulla on vahva työmoraali ja haluan jatkuvasti oppia ja kehittyä niin kentällä kuin sen ulkopuolellakin.

Evwarayen mukaan Tresfield tulee sijoittumaan Royalsin puolustuksessa tukimieheksi.

–  Hän oli erittäin tehokas Ranskan pääsarjassa viime kaudella. Hänenkin valttinsa on fyysisyys mutta myös nopeus. Tulevaa kautta varten hän on jo nyt hieman isommassa kunnossa kuin viime kaudella, ja se on se, mitä häneltä toivoimmekin.

Royalsin puolustuksen pelaaminen tulee olemaan tulevalla kaudella mielenkiintoista seurattavaa. Chris Young oli kahden kauden ajan valtavassa roolissa luomassa vaasalaisten puolustuksen identiteettiä. Nyt uusi koordinaattori Arthur Anderson sai Tresfieldistä tärkeän osan tukimieskerrokseen. Takakenttä on Kurtis Ovesenin, Rufail Khalifan ja Stacey Thomasin johdolla varsin laadukkaassa kunnossa, mutta Anderson varmasti tervehtisi ilolla, mikäli muun muassa Efe Evwarayen nimi ilmestyisi hänen käytössään oleviin linjapelaajiin.

Lue myös:

Royals-uutinen ranskalaiskaksikon sopimuksista