Jimi Roiko jatkaa Butchersin päävalmentajana ainakin kaksi seuraavaa vuotta

Kuva: Sami Ranta

Kaudella 2017 Vaahteraliigassa Porvoo Butchersin päävalmentajana debytoinut Jimi Roiko, 27, jatkaa porvoolaisten pääkäskyttäjänä myös tulevaisuudessa. Roiko ja Teurastajakopla ovat solmineet 2+1 –mallisen jatkosopimuksen. Päättyneellä kaudella Roiko luotsasi valmennusryhmineen Butchersin parin vuoden tauon jälkeen pudotuspeleihin ja lopulta neljänneksi.

– Ensimmäinen vuosi opetti paljon, ja meillä kieltämättä oli nuoren joukkueen kanssa omat ylä- ja alamäet kesän aikana – ihan alkaen yhdysvaltalaisen pelinrakentajan ja keskushyökkääjän loukkaantumisista ja niistä johtuneista muutoksista, Roiko summaa ensimmäistä kauttaa joukkueen peräsimessä.

Porvoolaisjoukkueen tilanne on Roikon mukaan erinomainen. Runko koostuu nuorista pelaajista, jotka ovat kartuttaneet menestystä ja kokemusta jo useamman vuoden ajan Butchersin omissa junioreissa. Muutaman viimevuoden aikana useampi pelaaja on noussut ottamaan aloituskokoonpanon paikan myös Vaahteraliigassa. Tätä ”oman kylän pojat” –polkua Roiko korostaa myös vastaisuudessa.

– Halusin pidemmän sopimuksen juurikin siitä syystä, ettei kehitystyöhön pidä suhtautua lyhyenä projektina. Olen itse valmentanut useita nykyisistä runkopelaajista jo junioreissa ja tiedän sieltä tulevan potentiaalin. Meidän U19- ja U17 –joukkueista on nousemassa lisää pelaajia edustuksen rinkiin. He ovat jo onnistuneet lunastamaan paikkansa Vaahteraliiga-joukkueen harjoituksissa.

Butchers aloitti Roikon mukaan joukkueharjoitukset alkuviikosta ja torstaina porukka oli koossa toista kertaa. Pian Porvoossa on koossa myös tulevan vuoden koko valmennusryhmä.

– Meille on syntymässä laadukas, laaja valmennusrinki, joka lyödään lukkoon lähiaikoina, Roiko kertoo eikä suostu paljastamaan tuleeko ryhmään muutoksia päättyneen kauden valmennuksesta.

– Sanotaan tässä vaiheessa vain näin, että tässä kaupungissa on paljon lajitietoa, joka saadaan laajalla ryhmällä koko joukkueen käyttöön. Kaiken kaikkiaan olen todella tyytyväinen tilanteeseen, josta me tähän off seasoniin lähdimme.

Roikolla itsellään on vielä yksi kilpailu-urakka edessään ennen kuin kausi 2017 lopullisesti saa Vaahteraliigan nuorimman päävalmentajan osalta jäädä taakseen. Roiko toimii videokoordinaattorina Kai Lindbladin luotsaaman U17-maajoukkueen valmennusryhmässä.

– Ensi viikolla pelataan Tanskassa isäntiä, Ruotsia ja Norjaa vastaan Pohjoismaiden mestaruudesta, Roiko kertoo. – Suomessa on todella paljon lahjakkaita nuoria pelaajia – on hienoa päästä tekemään heidän kanssaan töitä myös poikamaajoukkueessa.

“First down!” näyttää Roiko. Aputuomari Perttu Hautala näyttää vastustavan. Kuva: Sami Ranta

Vaahteraliiga-päävalmentajat – miltä näyttää?

Vaahteraliiga-joukkueet varmistuvat marraskuun alussa, jolloin Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton hallitus myöntää liigalisenssit. Tässä vaiheessa – mitä suurimmalla todennäköisyydellä – liigaa pelaava septetti koostuu seuraavista joukkueista: Helsinki Roosters, Wasa Royals, Hämeenlinna Huskies, Porvoo Butchers, Tampere Saints, Kuopio Steelers ja Seinäjoki Crocodiles.

Neljä joukkuetta seitsemästä on jo ilmoittanut tulevan vuoden päävalmentajastaan. Ainakin kahdessa joukkueessa päävalmentaja vaihtuu.

Helsinki Roosters

Juha Hakala palaa vuoden tauon jälkeen päävalmentajaksi ja korvaa näin ollen Marquette Floydin.

Wasa Royals

Tilanne auki. Päättyneellä kaudella päävalmentajana toimi ensimmäistä vuottaan John Booker, jota ennen Seppo Evwaraye toimi päävalmentajana vuodesta 2013 alkaen.

Hämeenlinna Huskies

Päävalmentaja vaihtuu. Kaksi edellistä vuottaan päävalmentajana toiminut Stan Bedwell on tehnyt sopimuksen Saksan GFL:ssä pelaavan Allgäu Cometsin kanssa.

Porvoo Butchers

Jimi Roiko jatkaa päävalmentajana.

Tampere Saints

Teemu Majander jatkaa päävalmentajana.

Kuopio Steelers

Pekka Utriainen jatkaa päävalmentajana. SAJL palkitsi Utriaisen vuoden valmentajana.

Seinäjoki Crocodiles

Päävalmentaja vaihtuu. Vesa Jalava jatkaa joukkueen taustalla, mutta uudesta päävalmentajasta on luvattu Seinäjoelta uutisia pikapuolin.