Huskies – Royals 22.07.2017

Raportti

Vaahteraliigan lauantai-iltapäivän herkkupala pelattiin Hämeenlinnassa. Show:n Kaurialan hyväkuntoisella nurmella varasti laitahyökkääjät Roman Runner (Huskies) ja RJ Long (Royals), jotka osoittivat kerta toisensa jälkeen, miksi kuuluvat tämän sarjan ehdottomaan eliittiin. Loppulukemat vierailijoille erittäin viihdyttävän kamppailun päätteeksi 24–27 (18–17).

Isojen panosten ottelu Hämeenlinnassa oli kahden laitahyökkääjän taisto, vaikka kyseessä onkin joukkuepeli. Ottelun ratkaisu nähtiin vasta päätösneljänneksellä, jonka Royals vei nimiinsä 6–10. Molemmat joukkueet etenivät ottelussa poikkeuksetta heiton avulla, joka oli omiaan ruokkimaan tämän sarjan parhaimpia laitahyökkääjiä. Kotijoukkueen Runnerille kirjattiin ottelussa kaksi touchdownia ja etenemistä pallon kanssa yli kolmekymmentä jaardia per catchi. Long kerrytti omaan sarakkeeseensa vastaavat tehot seitsemällä kopilla ja onnistui isoissa peleissä useaan otteeseen.

Avausneljänneksen ensimmäinen pistesuoritus nähtiin vierailijoiden toimesta. Royals pääsi etenemään omalla hyökkäysvuorollaan pikavauhtia red zonelle, mutta yritykset hupenivat nopeasti, mistä ”kiitos” kuuluu Huskies puolustukselle. Neljäsyritys pelattiin potkaisemalla, jonka Spencer Cutlan kiskaisi jalallaan varmasti haarukkaan.

Pistesuoritusta seuranneella hyökkäysvuorollaan Huskies hyödynsi tylysti Royals puolustuksen kömmähdyksen: kentälle lensi lippu merkiksi puolustuksen paitsiosta ja hurtat saivat niin sanotun vapaan pelin. Tällä pelillä pelinrakentaja Stan Bedwell lähti heittämään kohti oikeaa laitaa viilettänyttä Roman Runneria, joka koppasi pallon puolustajien ahdisteluista huolimatta ja juoksi pallon toiseen päähän maalialueelle. Juoksumatkaa kertyi huimat 84 jaardia. Kahden pisteen arvoisen lisäpistepelin maalialueella koppasi Juuso Alakoski ja hurtat siirtyivät johtoon. Runnerin henkilökohtainen suoritus herätteli selvästi koko hurttalauman.

 

Tähän eivät jääneet avausneljänneksen pistesuoritukset vaan neljänneksen lopussa Royalsin RJ Long voitti kaksinkamppailunsa omaa puolustajaansa vastaan, juoksi laidalta keskelle, koppasi pelinrakentaja Justin Sottilaren tarkan heiton kiinni ja jatkoi matkaansa maalialueelle. Cutlanin lisäpistepotkuhaarukkaan ja todella vauhdikas avausneljännes vaasalaisille 8–10.

Huskies puoliajalle pisteen johdossa

Vauhti ei loppunut siirryttäessä toiselle neljännekselle. Huskies yskähteli omalla hyökkäysvuorollaan ja neljäsyritys pelattiinkin yllättäen, kun kaikki luulivat jo hämeenlinnalaisten potkaisevan pallon vaasalaisille. Runnerin huippusuoritukset saivat jatkoa ja toivat kotijoukkueelle uudet yritykset red zonelta. Tästä eteenpäin Huskies eteni rauhallisesti kohti maalia ja saivat kulutettua kelloa peleillään – lopulta keskushyökkääjä Arkadi Meerschout punnersi väkisin kaksi jaardia eteenpäin ja itsensä maalialueelle. Jälleen onnistunut lisäpistepeli, tällä kertaa kopparina Tommi Pinta.

Royals ei tästä kuitenkaan lamaantunut vaan vastasi ennen puoliaikaa. Tällä kertaa oli laitahyökkääjä Cutlanin vuoro kopata Sottilaren heitto keskeltä kiinni, heittää pienet vettä korvasta -liikkeet ja kipittää maalialueelle. Perään onnistunut lisäpistepotku ja vaasalaiset siirtyivät pisteen johtoon.

Tauolle lähdettiin kuitenkin kotijoukkueen johdossa, sillä avauspuoliajan lopussa nähtiin oma maali. Syyksi maaliin kerrottiin, että Royalsin hyökkäys oli syyllistynyt omalla maalialueella kiinnipitoon, joten päätuomari Matti Mäkäräisen tuomio oli selvä. Tilanne siis puoliajalle siirryttäessä kutkuttava 18–17.

Avauspuoliaika oli erittäin värikäs ja vaiherikas. Puoliajalla nähtiin kaikki tavat tehdä jenkkifutiksessa pisteitä: touchdown, kenttäpotkumaali, yhden ja kahden pisteen lisäpistesuoritukset sekä oma maali. Molemmat joukkueet etenivät odotetusti ja pääsääntöisesti ilmateitse eikä juoksupelejä juurikaan nähty. Kotijoukkueen ehdoton tähtipelaaja avauspuoliajalla oli Runner, joka 144 edetyn jaardin lisäksi otti yhden syötönkatkon. Vastaavasti Royalsilta kiinniotoissa kunnostautui RJ Long, joka eteni neljällä kopillaan komeat 124 jaardia.

Tiukkaa puolustuskamppailua – epäonnistunut lisäpistepeli ratkaisee voiton vaasalaisille

Jos ensimmäisellä puoliajalla shown varasti joukkueiden hyökkäys, varasti toisen puoliajan avausneljänneksen, sekä koti- että vierasjoukkueen, puolustus. Kumpikin joukkue pääsi vuorollaan yrittämään pallon kanssa etenemistä, mutta kerta toisensa jälkeen tuloksetta. Neljänneksellä nähtiin tiukkaa kamppailua keskialueella, jossa yritykset loppuivat joukkueilla vuoron perään. Viimeiselle neljännekselle siirryttiin todella jännittävässä tilanteessa, pelin ollessa vielä täysin auki.

Royals aloitti päätösneljänneksen terävästi ja erinomaisella pelipäällä ollut Long kuljetti pallon pohjiin. Hän koppasi lyhyen heiton keskeltä kiinni, koko puolustuksen vienti kahville ja villit tuuletukset maalialueella. Tähän ei vielä loppunut Longin magia tällä hyökkäyksellä vaan onnistunut kaksi lisäpistettä ja Royals seitsemän pisteen karkumatkalle.

 

Huskies ei painanut kuitenkaan päätään alas vaan pääsi etenemään, osittain vaasalaisten rangaistuksien avittamana, red zonelle asti. Tuttu parivaljakko toimi jälleen; Bedwellin heitto ja Runnerin koppi maalialueella – kotijoukkue pisteen päähän. Huskies valmistautui tämän Vaahteraliigakauden suurimpaan lisäpisteyritykseen, mutta heidän harmikseen vierailijat onnistuivat katkaisemaan pelin ja ero säilyi pisteessä.

Neljänneksen lopun pallonhallinta oli lähes kokonaan vierailijoilla, jotka etenivät monipuolisesti uusiin yrityksiin ja onnistuivat kuluttamaan pelikelloa omaksi edukseen. Lopussa nähtiin vielä oma maali, kun hämeenlinnalaiset syöttivät vilpillisesti palloa omalla maalialueellaan. Loppulukemat Kaurialan kentällä vierailijoiden eduksi 24–27.

Voitollaan Royals nousi sarjataulukossa toiseksi, ohittaen tämän päivän vastustajansa Huskiesin sekä Porvoo Butchersin. Vaasalaiset ovat pelanneet näitä kahta joukkuetta pelin vähemmän ja kavensi piste-eroa sarjan kärjessä olevaan Roostersiin.

Huskiesin paidassa huippuottelun jälleen pelannut Roman Runner ja hänen mietteensä pelistä:

 

Paluumuuttaja Nicolas Petersonin tuntemukset pelin jälkeen:

 

Vaahteraliiga, viikko 11:

LA 22.07.2017 | 15:30 | Kauriala, Hämeenlinna:

Hämeenlinna Huskies – Wasa Royals 24–27 (8–10, 10–7, 0–0, 6–10)

Tilastot

Vaahteraliigan seuraava ottelu pelataan maanantaina Tampereella, jossa omia pudotuspelejään pelaavat Saints ja Crocodiles. Ottelu käynnistyy Pyynikillä kello 18.30. Suora lähetys Ruudusta starttaa 18.00.

 

Kuvat:

Samppa Toivonen

Ennakko

Vaahteraliigan lauantaiottelu Hämeenlinnassa Huskiesin ja Wasa Royalsin välillä sisältää panoksia monessakin kerroksessa. Ennen kaikkea joukkueet tavoittelevat paikkaa runkosarjan kahden parhaan joukkoon ja siten pudotuspelien kotietuun. Kauden aiempi kohtaaminen tämän kaksikon välillä päättyi Huskiesin selvään vierasvoittoon lukemin 6–34. Nyt tilanne on kuitenkin uusi.

Huskies pelasi Vaasassa ehkä koko kauden parhaimman puoliaikansa, sillä kahden neljänneksen jälkeen peli oli tuolloin 0–28 hämeenlinnalaisille. Tuon jälkeen vastaavanlaista, alkukaudesta tutuksi tullut sarjatulitusta ei Huskiesilta ole nähty. Äänekäs Kaurialaan saapuva kotiyleisö onkin lauantaina selkä seinää vasten kuten koko hämeenlinnalaisjoukkue. Ennen tätä kautta Huskies oli hävinnyt edellisen kerran kotonaan Spagettimaljassa vuonna 2015, mutta nyt kahdessa edellisessä ottelussa sekä Roosters että Butchers ovat käyneet hakemassa pisteet Huskiesin kennelistä. Mikäli tämän tekee Huskiesin runkosarjan viimeisessä kotiottelussa myös Royals, saattaa kotiyleisö nähdä Kaurialan nurmella omat joukkonsa seuraavan kerran vasta kaudella 2018.

Royals lähtee vieraspeliin Hämeenlinnaan mielenkiintoisesta tilanteesta. Vaasalaisilla on takanaan vapaa viikko, jota edelsi tasapainoinen ja ennen kaikkea voitokas esitys Roostersia vastaan. Kesäkuinen nöyryytys Huskiesia vastaan on varmasti omiaan synnyttämään näläntunnetta. Valmistautuminen on Royalsin puolella, sillä Huskies pelasi maanantaina Turussa, kun Royals puolestaan on saanut valmistautua kauden toistaiseksi tärkeimpään otteluunsa lähes 2,5 viikkoa.

Seuraavassa esitellään muutamia seuraamisen arvoisia pelaajia:

 

Stan Bedwell & Justin Sottilare

Kaksi pelinrakentajaa, kaksi hyökkäyssysteemiä, kaksi eri trendiä. Bedwellin pyörittämä air raid -hyökkäys on kahdessa edellisessä ottelussa pyrkinyt palaamaan alkulähteilleen ja hankkimaan Huskiesille onnistumisia välttämällä epäonnistumisia. Trojans-ottelussa maanantaina hämeenlinnalaiset eivät menettäneet palloa kertaakaan, mutta sekä Roosters-, Butchers- että myös voitokkaassa Crocodiles-ottelussa joukkue menetti liikaa palloa. Niko Lester ja Roman Runner ovat kahden edellisen viikon ykköshyökkääjiä Bedwellin heitoista ja edellisessä Royals-ottelussa Tommi Pinta oli vaasalaisille mahdoton pysäytettävä. Aseita kotijoukkueelta löytyy.

Sottilare on juhannuksen jälkeen pelaamissaan kahdessa ottelussa ollut tehokas: vajaat 500 jaardia, 7 touchdownia eikä ainuttakaan syötönkatkoa. Aappo Saloranta on tuonut uusia elementtejä vastaanotto-osastolle, mikä on selvästi piristänyt Sottilaren peliä. Aivan kuten Bedwellillä, myös Sottilarella on käytössään useita laadukkaita kohteita.

Sekä Bedwell että Sottilare ovat kunnostautuneet myös juoksijoina, mikä on asia, joka varmasti molempien joukkueiden puolustuksissa on valmisteluissa huomioitu. Varsinkin Sottilaren kohdalla omat juoksut ovat olleet yllätys verrattuna miehen aiempiin Vaahtera-kausiin.

Tommi Pinta (8) teki Stan Bedwellin heitoista 14 pistettä Huskiesille, kun joukkueet kohtasivat kesäkuussa Vaasassa. Kuva: Samppa Toivonen

Niko Lester ja Roman Runner & RJ Long ja Spencer Cutlan

Etukäteen olisi helppo veikata, että ottelun arvokkain pelaaja löytyy tästä nelikosta. Lester ja Runner ovat yhtälö, jonka eteen voi laittaa kertoimen 2,5, sillä kaksikko pelaa sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa ja palauttavat lisäksi potkuja. Hyökkäyksessä heitä pyritään ruokkimaan monipuolisesti ja puolustuksessa heitä puolestaan asetetaan varjostamaan laitahyökkääjiä. Todennäköisesti Lester puolustaa Longia, kuten on Vaahteraliigassa tehnyt aiemminkin. Runnerista saattaa tulla Salorannan saartaja, mikä tällöin jättäisi Cutlanille hyviä tontteja keskikentälle. Lesterin uroteoista moni muistaa 98-jaardisen syötönkatkon palautuksen kesäkuun Royals-ottelussa.

Tällä nelikolla on välienselvittelyä myös muulloin kuin Royalsin hyökätessä. Long pelaa Huskies-kaksikon tapaan myös joukkueensa puolustuksessa ja on näin ollen vastuussa Lesterin ja Runnerin hyökkäysjaardien minimoimisesta. Cutlan puolestaan Royalsin potkaisijana on isossa roolissa sekä vaasalaisten aloitus- että lentopotkupelissä, jossa palloa ei välttämättä haluta Lesterin tai Runnerin käsiin toimittaa. Perjantaina Royals kertoi tehneensä sopimuksen ruotsalaissafety Nicholas Petersonin kanssa. Myös Petersonin uskotaan ottavan paikkansa sekä hyökkäyksestä että puolustuksesta.

Niko Lesterin päästä päähän -syötönkatko:

 

 

Sami Rantanen ja Jonathan Ashton & Efe Evwaraye ja Rodon Zeqiri

Royalsilla on puolustuksessaan säkitystilaston kärkikaksikko Evwaraye – Zeqiri, joka lyö painetta pelinrakentajalle linjan päädyistä. Tässä tehtävässä paljon vartijaksi nousevat Huskiesin uloimmat linjamiehet Rantanen ja Ashton, jotka Air raid -systeemin leveistä linjaväleistä johtuen joutuvat suojelemaan Bedwelliä paljon myös 1 vs 1 -tilanteissa. Mutkat suoristaen voisi todeta, että Rantanen ja Ashtonin onnistuminen – tai epäonnistuminen – ratkaisee Huskiesin hyökkäyksen tehokkuuden. Vastaavasti voi seurata esimerkiksi Arkadi Meerschoutin toimintaa Huskiesin heittopeleissä: jääkö belgialaiskeskushyökkääjä auttamaan linjamiehiään vai juokseeko hän “turvakuvion”, johon Bedwell voi paineen alla dumpata pallon?

Efe Evwaraye (9) on yksi lauantain ottelun seuratuimmista puolustajista. Mikäli hän pääsee Sami Rantaselta (75) karkuun, syntyy Huskiesin heittopeliin ongelmia. Kuva: Samppa Toivonen

Tahj Jones ja Chris Young

Lauantaina nähdään tämän kauden kaksi parasta tukimiestä, sillä sekä Huskiesin Tahj Jones että Royalsin Chris Young ovat puolustajia, jotka pystyvät yksin puolustamaan koko kentän leveydeltä. Erityisesti kannattaa seurata kaksikon kykyä tunnistaa pelejä ja reagoida niihin. Itse taklauksia ei tarvitse erikseen seurata – ne kyllä näkee ja kuulee.

Tahj Jones oli suorastaan ilmiömäinen, kun nämä joukkueet kohtasivat edellisen kerran puolustaen sekä heitot että juoksut kliinisen tarkasti. Tuolloin Bedwell puolestaan pystyi rakentamaan hyökkäystään paikkoihin, joissa Young ei päässyt tuttuun tapaan sankaritekojaan tekemään. Mikäli lauantaina kummankin joukkueen juoksujaardit jäävät 50 jaardin tuntumaan, on tälle ensisijaisesti kaksi syytä: Jones ja Young.

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

LA 22.07.2017 | 15:30 | Kauriala, Hämeenlinna:

Hämeenlinna Huskies – Wasa Royals

Live-tilastot

Suorana lähetys Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo klo 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Katso myös:

TeeDee-podcastin otteluennakko

 

Kuvat:

Samppa´s Photography

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Lauantain Vaahteraliiga-ottelun Hämeenlinna Huskies – Wasa Royals aloituskokoonpanot:

Huskies:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Stan Bedwell DE 99 Jani Lindqvist
RB 16 Arkadi Meerschout NT 18 James Perrineau
WR 11 Roman Runner DE 90 Rickhard Helenius
WR 3 Ruben de Ruyter LB 10 Alex Haldane
WR 8 Tommi Pinta LB 43 David Izinyon
WR 23 Niko Lester LB 5 Tahj Jones
LT 75 Sami Rantanen CB 11 Roman Runner
LG 69 Tyshawn Hall DB 4 Sami Haantaus
C 51 Alex Malchow FS 13 Aku Kattainen
RG 64 AP Reinikainen DB 20 Daniel Mackenzie
RT 70 Jonathan Ashton CB 23 Niko Lester

Poissa: Juha Yli-Arvela, Joni Virtanen, Joonas Alakoski

Epävarmat: Daniel Mackenzie, Jyri Lappalainen

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 92 Rodon Zeqiri
RB 34 Joakim Jakobsson DT 96 Lauri Hannula
RB 88 Dmitri Doubitski DT 97 Martti Kass
WR 8 Spencer Cutlan DE 9 Efe Evwaraye
WR 13 RJ Long LB 6 Nicholas Peterson
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 51 Matthias Stockamp LB 26 Lauri Saari
LG 75 Teemu Salo CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 33 Stacey Thomas
RT 70 Eric Blomgren CB 23 Jefferson Davis

Pois: Joel Österholm

Epävarmat: Aappo Saloranta, Robin Khalifa

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Jukka Lehtinen
Takatuomari Tero Jansén

 

Vaahteraliiga, 11. peliviikko:

LA 22.07.2017 | 15:30 | Kauriala, Hämeenlinna:

Hämeenlinna Huskies – Wasa Royals