Huskies – Roosters 19.06.2017

Ennakko

Vaahteraliiga jää maanantai-iltana 10 päivän juhannustauolle. Sitä ennen pelataan vielä Hämeenlinnassa huippuottelu, jossa kohtaavat kaksi tappiotonta joukkuetta eli Hämeenlinna Huskies ja Helsinki Roosters. Se, kumpi poistuu Kaurialan kentältä voittajana, viettää juhannusta sarjakärjessä.

Kuten tulokset kertovat, on sarjanousija Huskies pelannut varsin ennakkoluulottomasti ja itsevarmasti koko alkukauden. Pelinrakentaja Stan Bedwellin hyökkäys on tehnyt ottelua kohden eniten pisteitä ja Juha-Matti Jokisen koordinoima puolustus on neljässä ottelussa antanut vastustajilleen yhteensä vain 12 pistettä – selkeästi pienin lukema.

Maanantaina Huskiesin vastus on kovin mahdollinen. Edellisestä kaudesta varsinkin puolustustaan voimakkaasti uusinut helsinkiläisjoukkue Roosters on ollut niinikään vahva kummallakin puolella palloa. Hämeenlinnassa ovatkin vastakkain kaksi tämän hetken parasta Vaahteraliiga-joukkuetta.

Kun Huskiesilla on pallo, nähdään erittäin mielenkiintoinen taistelu heittopelissä. Bedwell on tähdännyt tehokkaasti lyhyttä heittopeliä useammallekin eri kohteelle. Roman Runner sekä edellisessä ottelussa jalkaansa loukannut Niko Lester ovat nopeita uhkia, ja Tommi Pinta puolestaan ulottuva koppaaja. Lesteriä ei ole maanantaille merkitty hyökkäyksen aloituskokoonpanoon, joten nähtäväksi minkälaista roolia Vaasassa 1,5 viikkoa sitten syntynyt jalkavamma näyttelee vikkelän saksalaispelurin pelaamisessa.

Roostersin heittopuolustus on vastaavasti rautaisessa vireessä. Viidessä ottelussa Kukonpojat ovat napsineet Curtis Slaterin johdolla 11 syötönkatkoa. Yksi mielenkiinnon kohde maanantaille on, miten kokenut puolustuksen koordinaattori Kari Titola joukkonsa Huskiesia vastaan ryhmittää: kuinka paljon painetta Roosters lataa Bedwellille ja kuinka paljon jättää pelaajia puolustamaan hyökkääjiä tai heittoalueita?

Okko Outinen ja Toni Ahonen laidalta sekä Lauri Vainio keskeltä ovat saaneet nopeasti rakennettua vastustajien pelinrakentajille painetta, mutta nyt vastassa on kokenut Bedwell, joka hallitsee pelikirjansa ja osaa myös laittaa nopeasti heiton liikkeelle.

Huskiesin hyökkäysfilosofiaan kuuluu se, että juoksupeli on heittoa pienemmässä roolissa, mutta Arkadi Meerschout jätti ottelun kesken Royals-ottelussa, ja Belgian maajoukkuekeskushyökkääjän puuttuminen saattaa entisestään painottaa Huskiesin heittopainotteisuutta.

Tommi Pinta (vas.) ja Stan Bedwell ovat tottuneet poistumaan Kaurialasta voittajina. Huskiesin laitahyökkääjä Jens Holmström (oik.) toimi vielä vuosi sitten Roostersin hyökkäyksen koordinaattorina ja valmentaa nyt siis monivuotista seuraansa vastaan. Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Paljon laadukkaita taistelupareja

Samalla tavalla kuin Huskiesilla myös Roostersin hyökkäys perustuu monipuolisuuteen. Terävimmät syömähampaat heittopelissä, Timothy Thomas ja Bernard Luster, juoksevat omat kuvionsa laidoilta ja vastaavasti Miro Kadmiry ja Alexander Wasiljeff hämmentävät vikkelyydellään keskustaa. Alkukaudesta Brandon Connette on tietokoneen lailla löytänyt kentältä suotuisimman taisteluparin. Nyt vastassa on kuitenkin takakenttä, joka on kauden aikana päästänyt selkänsä taakse vain yhden heittomaalin.

Lester–Runner on avainkaksikko myös Huskiesin heittopuolustuksessa, ja heitä Hurttalauma voi käyttää sekä 1 vs 1 –tilanteissa laidoilla tai hybridipelaajina keskellä kenttää, jolloin kaksikko pääsee paremmin osallistumaan myös juoksun puolustamiseen. Mielenkiintoisin seurattava Huskies-puolustuksessa on silti tukimies Tahj Jones, joka Royalsia vastaan ehti kaikkialle. Jonesin nopeus ja laaja puolustussäde aiheuttavat useammallekin joukkueelle ongelmia.

Hyökkäyksellinen etu on Roostersin puolella juoksupelistä johtuen. Keskushyökkääjä Jaycen Spears on toistaiseksi tehnyt ainoastaan vain pakolliset tehtävät Roostersin pelissä ja Karri Pajarinen on saanut paljon vastuuta. Spears vastaan Jones on maailmanluokan taistelu, jossa kaksi nopeaa pelaajaa ottaa toisistaan mittaa.

Roostersin hyökkäyksen linjalla on vastassa kookas Huskies-linja, jonka keskustassa erityisesti James Perrineau ja Rickhard Helenius ovat vaikeita siirrettäviä. Juuri tämä avaa muun muassa Jonesille tilaa operoida puolustuksen keskustassa. Brittipuolustaja Alex Haldane on ajoittain näyttänyt omaa nopeuttaan rynnätessään linjan päädystä pelinrakentajien kimppuun. Mikäli Huskiesin taktiikka maanantaina on pakottaa Connette nopeisiin ratkaisuihin, on Haldanella varmasti tuolloin räätälöity rooli.

Kahden huippuvireisen joukkueen kohtaamisessa ratkaisu saattaa löytyä klassisesta kombinaatiosta: erikoisjoukkueet, pallonmenetykset ja kenttäasema sekä rikkeet ja rangaistukset. Jo pelkkä historiallinen lähtöasetelma on mielenkiintoinen: vastakkain ovat hallitseva mestari ja sarjanousija. Kun Roosters vuonna 2012 aloitti nykyisen mestaruusputkensa, pelasi Huskies ensimmäistä kauttaan II-divisioonassa. Nyt, vajaat viisi vuotta myöhemmin, Huskies haastaa Roostersin kärkitaistelussa.

Santtu Äyräväinen (vas.) ja Okko Outinen (oik.) kuuluvat Roosters-puolustuksen maajoukkue-osastoon. Edward Vesterinen puolestaan kuuluu nuoriin puolustuksen linjamiehiin, jotka ovat lyömässä itseään läpi Vaahteraliiga-kartalle. Kuva: Salla Lahti

Vaahteraliiga, 7. peliviikko:

MA 19.06.2017 | 18:30 | Kauriala, Hämeenlinna:

Hämeenlinna Huskies – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Kuvat:

Salla Lahti

Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Huskies:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Stan Bedwell DE 6 Juha Yli-Arvela
RB 16 Arkadi Meerschout DT 18 James Perrineau
WR 11 Roman Runner DT 99 Jani Lindqvist
WR 3 Ruben de Ruyter DE 10 Alex Haldane
WR 8 Tommi Pinta LB 5 Tahj Jones
WR 24 Jani Luiro LB 43 David Izinyon
LT 75 Sami Rantanen CB 28 Mikko Isokääntä
LG 67 Ville Järvinen DB 11 Roman Runner
C 51 Alex Malchow FS 23 Niko Lester
RG 64 AP Reinikainen DB 20 Daniel Mackenzie
RT 70 Jonathan Ashton CB 2 Aku Kattainen

Poissa: Jesper Salmi, Joni Virtanen, Joonas Alakoski, Lauri Lyly, Anssi Väisänen, Jyri Lappalainen

Epävarmat: Arkadi Meerschout, Niko Lester, Jonathan Ashton

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brandon Connette DE 90 Okko Outinen
RB 11 Jaycen Spears DT 55 Lasse Kankaanpää
WR 4 Timothy Thomas   DT 97 Lauri Vainio
WR 2 Bernard Luster DE 61 Edward Vesterinen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine CB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen SS 29 Ville Rontu
RG 65 Jere Lahti FS 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg CB 5 Akseli Olin

Poissa: Morad Maher, Daniel Purssila, Jonathan Ouaquif

Epävarmat: Timothy Thomas, Toni Ahonen

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jussi Mustikkamaa
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansén