Henri Jussila palaa Vaahteraliiga-kentille – Roostersille nippu huippunimiä

Seitsemänteen peräkkäiseen Suomen mestaruuteen tähtäävä Helsinki Roosters vahvistaa rivejään laadukkaalla viisikolla. Ehkä odotetuin joukosta on keskushyökkääjä Henri Jussila, joka palaa kukonpoikiin neljän University of Las Vegasin organisaatiossa vietetyn kauden jälkeen. Lisäksi Roostersissa nähdään kaudella 2018 Seinäjoki Crocodilesista siirtyvä Joonas Raatikainen, Helsinki Wolverinesin sinisestä Roostersin punaiseen vaihtava puolustuksen linjamies Niko Nousiainen sekä välivuoden jälkeen paluun tekevät keskushyökkääjä Alexander Kuronen ja tukimies-takamies Niko Kuikka.

Henri Jussila edellisellä Vaahteraliiga-kaudellaan 2012. Kuva: SAJL

Jussila tuo suuren maailman meininkiä Kukko-ryhmään

Sipoo Bulldogsissa jenkkifutariksi jalostunut Henri Jussila, 25, lähti Nevadaan NCAA I-divisioonan yliopistoon huikean Vaahteraliiga-kauden 2012 saattamana. Roostersin nykyisen mestaruusputken avausvuonna Jussila voitti Vaahteraliigan juoksutilaston juoksemalla 955 jaardia 7,7 jaardin keskiarvolla. Lisäksi keskushyökkääjä koppasi 32 heittoa ja eteni niillä 309 jaardia. Touchdowneja Jussila teki tuolloin hyökkäyksessä yhteensä 13.

Las Vegasin yliopiston Rebels-joukkueessa Jussila tottui kovaan kilpailuun. Spring campilla 2014 Jussila herätti ihastusta Rebelsin seuraajissa ja vastuuta tuli myöhemmin potkunpalauttajana. Jussila kuului stipendiurheilijoiden akateemisen huippuun ja valmistui yliopistosta erinomaisin arvosanoin.

– UNLV:ssä näki hyvin millaista jenkkifutis on jenkeissä, kentällä ja varsinkin sen ulkopuolella, Jussila muistelee Roostersin uutisessa. – Treenit ovat pitkiä, kovia ja niitä on paljon. Hyvää syytä ei myöskään ole jättää treenejä väliin, vaikka olisi esim. joku paikka vähän nyrjähtänyt tai revähtänyt tai vaikka olisi vähän kipeä. Peleissä oli aina hieno tunnelma, kun oli kymmeniätuhansia ihmisiä katsomossa ja peleihin mentäessä bussilla hotellilta kentälle oli poliisisaattue mukana.

Roostersin päävalmentaja Juha Hakala hehkuu tyytyväisyyttä saadessaan takaisin keskushyökkääjän, jolla on jo vyöllään runsaasti kokemusta huipputasosta, mutta jolla ikänsä puolesta on vielä runsaasti annettavaa.

– On erittäin suuri asia saada Henri Jussila takaisin joukkueeseen, Hakala toteaa. – Jussila täydentää keskushyökkääjäosastoa merkittävästi, ja yhdessä Karri Pajarisen sekä Alexander Kurosen kanssa he muodostavat erittäin kovan ryhmän. Olen erittäin innoissani tästä asetelmasta ja toivon Jussilan tuovan tullessa myös UNVL:stä tuttua compete-asennetta.

Alexander Kuronen, kuva: SAJL

Alexander Kurosen, 27, paluu tuo Roostersille entistä enemmän leveyttä keskushyökkääjien paikalla. Kuronen pelasi erinomaisen kauden 2016 juosten tuolloin 12 ottelussa 804 jaardia ja viimeistelle viisi juoksumaalia. Kauden päätteeksi Kuronen pelasi myös maajoukkueen paidassa Ruotsia vastaan, mutta vetäytyi sitten tauolle kauden 2017 ajaksi.

Nyt Kuronen kuitenkin palaa intoa uhkuen.

– Ensimmäisiä juoksutreenejä vedelty, niin takaisin pelikentille sillä asenteella, että juokseminen ja tämä laji on liian hauskaa jättää väliin, Kuronen toteaa Roostersin uutisessa. – Tavoitteena on treenata kroppa takaisin semmoiseen kuntoon, että pelaajasuorituksena pelaisin parhaimman henkilökohtaisen kauden.

Keskushyökkääjäosaston vahvistuminen antaa selkeitä viitteitä siitä, että Roosters korvaa Belgiaan siirtyneen Jaycen Spearsin jättämän aukon kotimaisella komitealla. Jussilan ja Kurosen lisäksi rivistä kun löytyy myös 19-vuotias Karri Pajarinen, joka pelasi ensimmäisen miesten maaottelunsa lokakuussa Tukholmassa ja juoksi menneellä kaudella 6,4 jaardin keskiarvolla lähes 700 jaardia.

Joonas Raatikainen maajoukkueen edustusasussa vuonna 2014. Kuva: SAJL

Raatikainen, Nousiainen ja Kuikka – koordinaattori Karppisen uudet työkalut

Jyväskylän Jaguaareissa uransa aloittanut Joonas Raatikainen, 27, tuo Roostersille suuren annoksen monipuolisuutta. Tukimieheksi yleisimmin mielletty Raatikainen on pelannut maaotteluita myöten tukimiehen tontin lisäksi myös puolustuksen linjassa ja hyökkäyksessä sekä keskushyökkääjänä että sisempänä laitahyökkääjänä.

Urallaan Raatikainen on Jaguaarien lisäksi edustanut kotimaan kentillä Turku Trojansia ja Seinäjoki Crocodilesia, jonka puolustuksen avainhahmoihin hän kahden edellisen kauden ajan kuului. Vuonna 2013 Raatikainen pelasi Tanskassa Triangle Razorbacksissa.

– Viimeiset pari vuotta on ollut lajiharjoittelulle hyvin haastavaa aikaa, koska olen aina asunut eri kaupungissa kuin pelannut, Raatikainen perustelee valintaansa Roostersin uutisessa. – Tänä vuonna Roosters tarjoaa minulle mahdollisuuden harjoitella systemaattisesti joukkueen kanssa koko talven, mitä olen kaivannut, sekä valmennusryhmän, jonka ammattitaidon varmasti kaikki Suomessa allekirjoittavat.

Puolustuksen linjaan asettuva Niko Nousiainen sai Vaahteraliiga-kasteensa muutama vuosi sitten Vantaan TAFT:n paidassa, josta siirtyi vuosi sitten Helsinki Wolverinesin I-divisioonajoukkueeseen. Alkukauden 2017 Nousiainen kuitenkin pelasi Sveitsin pääsarjassa Basel Gladiatorsissa, ja palasi Alpeilta Suomeen lopulta hopeamitali kaulassaan. Kakkossija oli lopputuloksena myös Wolverinesin kanssa I-divisioonassa.

– Niko Nousiainen on nuori ja raamikas pelaaja, jolta ei yritystä puutu, päävalmentaja Hakala kertoo Roostersin uutisessa. – Nousiainen täydentää hyvin laadukasta puolustuksen linjaa ja uskon hänen kehittyvän edelleen Victor Sarven valmennuksessa tulevalla kaudella.

Nousiainen itse niputtaa omat kehityskohteensa selvästi:

– Talven harjoituskauden tavoite on kehittää fyysisyyttä ja etenkin tekniikkaa, voimaa ja räjähtävyyttä.

Niko Kuikka, kuva: SAJL

Nousiaisen tapaan Vantaan TAFT:issa uransa aloittaneen tukimies Niko Kuikan roolia päävalmentaja Hakala alleviivaa myös henkisen puolen vahvistajana.

– Niko Kuikka on joukkuepelaaja isolla J:llä. Hän on aina tsemppaamassa muita, sekä positiivisella asenteellaan nostaa muita pelaajia myös suoriutumaan paremmin. Pelillisesti Kuikka omaa kyvyn tunnistaa pelejä nopeasti ja pelaa aina tilanteet loppuun saakka. Sen myötä hänet on yleensä totuttu näkemään aina pallolla, Hakala kertoo Roostersin uutisessa.

– Talvella lähden kehittämään pelillisiä ominaisuuksia ja valmistamaan kroppaa tulevaan pitkään kauteen, Kuikka itse kommentoi. – Talven aikana rakennetaan joukkueen sisällä taas vahva kemia ja luotto toisiimme, näillä eväillä mennään taas pitkälle.

Kaudella 2017 Roostersin tukimiesosasto oli joukkueen puolustuken ohuin osa-alue. Raatikainen ja Kuikka ovat siis varsin hyvin joukkueeseen istuvia hankintoja. Lisäksi kummankin monipuolisuus antaa koordinaattori Kalle Karppiselle mahdollisuuden sekoitaa pakettia kulloiseenkin tilanteeseen sopivalla tavalla. Raatikainen soveltuu linjan päätyyn ja tukimieheksi, Kuikka tukimieheksi tai takamiehen paikalle.

 

Katso myös:

Roosters-uutinen Jussilan sopimuksesta

Roosters-uutinen Kurosen sopimuksesta

Roosters-uutinen Raatikaisen sopimuksesta

Roosters-uutinen Nousiaisen sopimuksesta

Roosters-uutinen Kuikan Nousiaisesta