Crocodilesin kauden päätöksessä aineksia jättiyllätykseen

Vuosi sitten Seinäjoki Crocodiles ja Helsinki Roosters pelasivat kauden viimeisen ottelunsa sadetulvan täyttämällä Sonera Stadionilla, jossa Roosters lopulta polski mestaruuteen. Perjantaina OmaSp Stadionilla Seinäjoella 2000-luvun kestomenestyjät kohtaavat jälleen – tällä kertaa vain Crocodiles pelaa kauden viimeisen ottelunsa, sillä kahden peräkkäisen runkosarjavoiton jälkeen seinäjokisten kausi päättyy runkosarjaan. Pelin henki on selvä: mikäli Crocodiles voittaa Roostersin, varmistavat vihreäpaidat sarjapaikkansa ja sijoittuvat viidenneksi.

Ottelun yllä leijuu aattopäivänä vielä runsaasti kysymysmerkkejä, joista kaikki kytkeytyvät pelaaviin kokoonpanoihin. Crocodiles on kärsinyt 30-vuotisen historiansa kenties pahimman loukkaantumissuman juhlavuotensa aikana – ja ennen kaikkea rivit ovat harvenneet avainpelaajien osaltolta. Pelinrakentaja Brett Arrivey palasi pelaavaan kokoonpanoon edellisellä kierroksella Turussa, samoin kuin takamies-laitahyökkääjä Dijon Washington.

Nyt Washington on jälleen lentänyt kotimaahansa ja jättänyt jäähyväiset lakeuksien pelikavereilleen, ja tukimies Cory Magwoodin pelikunto on edelleen arvoitus.

Crocodilesin hyökkäykselle voidaan laskea lisää odotusarvoa Arriveyn paluun myötä. Mikäli Arrivey on pystynyt viikon harjoittelemaan täysipainoisesti, voi varsinkin heittopeli nousta tehokkaammiksi. Anthony Brooksia tullaan ruokkimaan monipuolisesti ja myös ulottuvalta kaksikolta Pasi Raatikainen – Miikka Kaunismäki voidaan odottaa roolia heittopelissä. Kaunismäeltä keskellä kenttää, Raatikaisella laidassa.

Jaska Värinen on osoittanut toistuvasti, että keskushyökkääjältä löytyy jalkanopeutta tehdä pelejä aina, kun hän pääsee avoimelle kentälle. Juoksupelin lisäksi Väriselle varmasti pelataan palloa myös varioituna erilaisissa heittosommitelmissa.

Ensimmäinen ja siten myös suurin haaste Crocodilesilla on Roostersin puolustuksen linja. Arrivey tarvitsee aikaa ja Värinen kyllä räjäyttää pankkeja, jos pääsee avoimelle kentälle. Roostersin etuyksikössä aloittavat Okko Outinen, Olof Flemström ja Lauri Vainio sekä Edward Vesterinen. Tuoretta voimaa tuovat vaihdosta muun muassa Lasse Kankaanpää sekä ensi kertaa Seinäjoella vieraspaidassa esiintyvä Janne Rautiainen. Crocodilesin linjaviisikon on venyttävä kauden parhaimpaansa.

Jaska Värinen on juossut ennen perjantaita tasan puolituhatta jaardia. Kuva: Sami Ranta

Väänänen johtaa Roostersin hyökkäystä

Helsinkiläiset ovat nimenneet aloituskokoonpanoonsa pelinrakentajaksi Henri Väänäsen. Toistaiseksi Väänänen on pelannut otteluiden toisilla puoliajoilla otteluiden ratkettua. Saintsia ja Trojansia vastaan tilillä on heitetyt touchdownit, syötönkatkoja Helsinki 69ers -kasvatti ei ole heittänyt vielä ainuttakaan.

Roostersin hyökkäys tarjoaa Väänäselle hyvän alustan lähteä peliä tekemään. Koordinaattori Mikko Koikkalainen on varmasti valmistellut pelisuunnitelman palvelemaan Väänäsen kykyjä ja lisäksi tukena on kokenut pelinrakentajavalmentaja Oskari Niemi sekä joukkueen ykköspelinrakentaja, nyt lepovuoron saava Brandon Connette. Tärkein tuki tulee kuitenkin kentältä: Roostersin juoksupeli on viimeviikkoina ollut tehokasta ja heittopelissä Väänäsellä on kohteena laadukas kopparikvartetti: Timothy Thomas, Miro Kadmiry, Alexander Wasiljeff sekä Bernard Luster. Connette ei edes varustaudu peliin, vaan toisena pelinrakentajana Roostersilla on Otso Flinkman.

Toinen seuraamisen paikka Roostersin hyökkäyksessä on keskushyökkääjien peluutus. Jaycen Spears tuskin ottelussa juurikaan palloon koskee, mutta toisaalta helsinkiläiset varmasti haluavat säästellä myös Karri Pajarista pudotuspeleihin. Todennäköisesti joukkueen kolmas keskushyökkääjä Antti Lahtinen saa paljon pallovastuuta.

Crocodilesin takakentällä on Washingtonin poissaollessa tilaa uuden sukupolven sankareille Joonas Kalevalle ja Mikko Havulehdolle. Kokenut Tuomas Leinonen on jatkanut viime vuosina uraansa kausi kerrallaan, joten jälleen kerran on kysymyksiä ilmassa Hall of Fame -tasoisen uran pelanneen Leinosen jatkoaikeista. Felix N´Twa, Renaldas Macevicus sekä Benjamin Egbodiwe ovat pelanneet Kroko-linjassa viimepeleissä hyvin, mutta ennen kaikkea Crocodiles tarvitsee nyt tukimies Magwoodia.

Crocodilesin Anthony Brooks (13) on joukkueensa kiinniotto- ja syötönkatkotilaston kärkimies. Roosters antaa Brandon Connettelle vapaapäivän, joten Curtis Slater (22) saatetaan nähdä Brooksia vastassa myös hyökkääjänä. Kuva: Sami Ranta

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Roostersin ottamat syötönkatkot. Vuonna 2003 Butchersin takakenttä otti yhteensä 21 syötönkatkoa, mikä on yhden kauden ennätys. Ennen perjantaita Roosters on katkaissut vastustajan heiton 20 kertaa, joten yhdelläkin katkolla Roosters nousisi jakamaan Vaahteraliigan ennätystä. Täysin vertailukelpoisia lukemat eivät ole, sillä Butchers ylsi määrään kymmenessä ottelussa, Roosters pelaa perjantaina kauden 12. ottelunsa.
  2. Crocodilesin uudet yritykset. Krokotiilien pelin kipupiste on helppo monestakin suunnasta paikallistaa hyökkäyksen haurauteen. Crocodiles on pelannut kauden aikana vähiten hyökkäyspelejä – 50 vähemmän kuin toiseksi viimeisenä tilastossa oleva Trojans. Syykin on selvä – uusi yrityksiä Crocodiles on saanut 11 ottelussaan ainoastaan 118 kertaa – siis vajaat 11 kertaa ottelussa. Kolmansien yrityksien onnistumisprosentti on reilut 22. Liigan heikoin sekin.
  3. Nuoret keskushyökkääjät. Kummastakin joukkueesta löytyy nuorta talenttia hyökkäyksen puolelta. Roostersin keskushyökkääjä Karri Pajarisen hyökkäysjaardilukema on 712 (610 juoksujaardia ja 102 kiinniottojaardia). Crocodilesin Jaska Värinen on juossut 500 jaardia ja kopannut 159 jaardia eli edennyt yhteensä 659 jaardia. Kaksikko on hyökkäyksessä edetyissä jaardeissa suomalaisetenijöiden kärkisijoilla.
  4. Crocodilesin kolmas neljännes. Puoliajan jälkeen Crocodilesin peli on ollut läpi kauden pahasti lukossa. Ennen viimeistä ottelua vihreäpaidat eivät ole tehneet kolmannella neljänneksellä vielä pistettäkään.

Henkinen ilmasto kotijoukkueen puolella

Tilastot, sarjataulukko ja joukkueiden alkukauden, Roostersin voittoon 50–12 päättynyt kohtaaminen tekevät Roostersista selvän ennakkosuosikin. Kerran käytetyistä numeroista ei kuitenkaan voi rakentaa uuden ottelun lopputulosta. Tämäkin taistelu ratkeaa 4 x 12 minuuttisessa 11 vs 11 -taistelussa. Roosters välttää turhia riskejä ja pelaa ilman paineita, mikä näkyy varmasti vapautumisena mutta samalla ylimääräinen taistelu jäänee minimiin.

Sen sijaan kotijoukkue haluaa näyttää faneilleen oman sisukkuutensa jokaisella yrityksellä. Vaikka kausi tuntuu jäsenissä, jokainen Krokotiili tietää, että nyt ei tarvitse säästellä. Jos tässä ottelussa itää yllätys, sen yllätyksen siemen on Crocodilesin asenne.

Roostersin puolustuksen linjamies Okko Outinen taistelee säkitystilaston voitosta. Tällä hetkellä Outinen on yhden merkinnän päässä Huskiesin Juha Yli-Arvelasta ja joukkuekaveristaan Lauri Vainiosta. Kuva: Sami Ranta

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

PE 18.08.2017 | 18:30 | OmaSp Stadion, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Otteluselostuksen kuulet myös Suplassa (live-tila).

 

Kuvat:

Sami Ranta