Crocodiles–Roosters 18.08.2017

Raportti

Vaahteraliigan runkosarjan viimeinen kierros käynnistyi Seinäjoella perjantaina, kun Crocodiles sai vieraakseen Helsinki Roostersin. Yllätystä ei nähty, sillä hyvästä taistelusta huolimatta Crocodiles kaatui kauden viimeisessä ottelussaan lukemin 7–35. Roosters antoi vapaapäivän pelinrakentajalleen Brandon Connettelle, joten helsinkiläisten hyökkäyspeliä johti alusta loppuun Henri Väänänen.

Alun tunnustelun jälkeen näytti siltä, että Roosters menisi ottelussa menojaan. Ensimmäinen Väänäsen heitto päätyi syötönkatkoksi Anthony Brooksin käsiin, mutta jatkossa Väänänen löysi hyvällä prosentilla laitahyökkääjiä heitoillaan. Lisäksi Väänänen ja Karri Pajarinen etenivät kohtalaisesti juosten. Ensimmäisellä neljänneksellä Väänänen heitti maalit Miro Kadmirylle ja Bernard Lusterille. Kaksikko Ville Rontu ja Akseli Olin potki vuorotellen lisäpistepotkuja ja kummankin onnistuttua vaihdettiin lukemissa 0–14 ensimmäisen neljänneksen jälkeen kenttäpäätyjä.

Crocodilesin pelinrakentaja Brett Arrivey pelasi perjantaina ajoittain kesän parasta peliään, ja toisella neljänneksellä koko kotijoukkueen hyökkäys pelasi kauttaaltaan kauden parastaan. Joukkueen avainpelaajiin kuuluva keskushyökkääjä Jaska Värinen joutui jättämään loukkaantumisen myötä kentän jo ensimmäisellä hyökkäysvuorolla, mutta keskushyökkääjäksi siirtynyt Brooks sekä Arriveyn heitoista palloja kiinniottaneet nuoret Joonas Kaleva ja Miikka Kaunismäki pelasivat varmasti. Vuoro päättyi lopulta laitahyökkääjänä vierailleen Juhani Koivumäen kiinniottoon maalialueella. Kun Tomi Natri onnistui potkussaan, oli tilanne puoliajalle siirryttäessä 7–14.

Juhani Koivumäki tekee Crocodilesin kavennuksen:

 

 

Yksi ottelun erikoisuus oli se, että Crocodilesin hyökkäys pelasi lähes kaksi kertaa niin paljon kuin Roostersin hyökkäys – tilasto, joka seinäjokisilla on kauden aikana muuten ollut lähinnä päinvastoin. Hyökkäyspelejä Crocodilesilla oli 66, Roostersilla 35.

Syitä Crocodilesin hyökkäysmäärän runsauteen voi hakea Crocodilesin erikoisjoukkueista. Natri potkaisi pelissä kaksi onnistunutta lyhyttä aloituspotkua, ja Crocodiles sai täten kaksi “ylimääräistä” kertaa itselleen. Virallista tilastotietoa onside-potkuista ei ole saatavilla mutta kaksi onnistunutta lyhyttä aloituspotkua yhden ottelun aikana on sen verran harvinainen tapahtuma, että todennäköisesti konkaripotkaisija Natri uransa mahdollisesti viimeisessä ottelussa ainakin nousi jakamaan Vaahteraliigan ennätystä kyseisessä kategoriassa. Jo aiemmin kaudella Natri onnistui lyhyessä aloituspotkussa myös Porvoossa.

Toinen syy hyökkäysyritysten määrän epäsuhtaan löytyy Roostersin erikoisjoukkueiden ja puolustuksen onnistumisista. Toisella puoliajalla helsinkiläiset tekivät kolme maalia. Ensimmäinen syntyi, kun Okko Outinen blokkasi Crocodilesin lentopotkun ja Santtu Äyräväinen palautti pallon maaliin. Päätösneljänneksellä Curtis Slater palautti lentopotkun neljän jaardin päähän maalialueesta, ja Antti Lahtinen juoksi heti seuraavalla pelillä pallon maaliin. Päätösnumerot teki Ville Rontu juoksemalla syötönkatkon suoraan maaliin. Toisella puoliajalla Roosters pelasi vain 12 hyökkäyspeliä, mutta voitti sen kuitenkin 21–0.

Väänänen syöttää ja Kadmiry tekee maalin:

 

Outinen syöttää ja Äyräväinen tekee maaliin:

 

 

Väänäseltä varmoja otteita pelinrakentajana

Vähäinen hyökkäysaika vaikutti myös Väänäsen pelirytmiin, sillä Roosters-pelinrakentaja oli ajoittain pitkiä aikoja sivurajalla, mutta 11 onnistunutta heittoa 18 yrityksestä on varsin hyvä tulos. Kahdella heitetyllä touchdownilla Väänänen kaksinkertaisti kauden maalimääränsä. Jaycen Spears oli pukenut otteluun, mutta Roostersin keskushyökkääjinä esiintyi kaksikko Karri Pajarinen – Antti Lahtinen. Nettojaardit jäivät kauas Roostersin viimeaikaisista huippulukemista, sillä 17 yrityksellä Roosters sai kokoon vain 29 jaardia. Kokonaisjaardit Crocodiles voitti lukemin 214–161, mutta yrityskohtainen keskiarvo oli Roostersilla parempi.

Puolustuksen puolella Roostersille syötönkatkon otti Ronnun lisäksi Pierre Courageux, jolle “intteri” oli jo kauden kuudes. Ennen ottelua Roostersilla oli 20 säkitystä. Näkyvästi pelanneen Timon Debiezin johdolla helsinkiläiset säkittivät Arriveyn perjantaina viidesti. Debiezin lisäksi vahvaksi tiedetty puolustuksen linja Olof Flemström, Okko Outinen, Edvard Vesterinen, Lauri Vainio ja Lasse Kankaanpää osallistuivat säkityskinkereihin. Outinen keräsi säkityksensä lisäksi yhden blokatun potkun ja yhden rähmäyksen palautuksen.

Crocodilesin ykköstaklaaja oli toisessa peräkkäisessä ottelussa konkari Esa Katila 5,5 pysäytyksellään. Dijon Washington lensi Yhdysvaltoihin jo maanantaina eikä Cory Magwoodin jalka ei kestänyt pelaamista, ja lisäksi Carrascon veljekset olivat maajoukkueleirillä Espanjassa. Brooks otti yhden syötönkatkon ja lisäksi Brooks ja Juha Luuri peittivät kumpikin yhden Roostersin rähmäämän pallon.

Roosters päätti voittonsa myötä runkosarjansa lukemilla 11 voittoa – 1 tappio. Helsinkiläisten pelit jatkuvat sunnuntaina 27. elokuuta välieräottelussa Porvoo Butchersia vastaan. Crocodilesin saldo runkosarjassa on kaksi voittoa, ja kahden seuraavan päivän aikana Seinäjoella seurataa varmasti kuumeisesti Trojansin ja Saintsin otteita – mikäli jompikumpi tai molemmat häviävät viikonloppuna, ratkeaa Crocodilesin liigatulevaisuus tarvittaessa vasta arvonnan seurauksena.

Karri Pajarinen ei ollut tyytyväinen Roostersin peliin:

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

PE 18.08.2017 | 18:30 | OmaSp Stadion, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Helsinki Roosters 7–35 (0–14, 7–0, 0–7, 0–14)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu lauantaina, kun Kaarlen kentällä Vaasassa kohtaavat Royals ja Relico Trojans Turku.

 

Kuvat: Salla Lahti

Tilastot

Ennakko

Vuosi sitten Seinäjoki Crocodiles ja Helsinki Roosters pelasivat kauden viimeisen ottelunsa sadetulvan täyttämällä Sonera Stadionilla, jossa Roosters lopulta polski mestaruuteen. Perjantaina OmaSp Stadionilla Seinäjoella 2000-luvun kestomenestyjät kohtaavat jälleen – tällä kertaa vain Crocodiles pelaa kauden viimeisen ottelunsa, sillä kahden peräkkäisen runkosarjavoiton jälkeen seinäjokisten kausi päättyy runkosarjaan. Pelin henki on selvä: mikäli Crocodiles voittaa Roostersin, varmistavat vihreäpaidat sarjapaikkansa ja sijoittuvat viidenneksi.

Ottelun yllä leijuu aattopäivänä vielä runsaasti kysymysmerkkejä, joista kaikki kytkeytyvät pelaaviin kokoonpanoihin. Crocodiles on kärsinyt 30-vuotisen historiansa kenties pahimman loukkaantumissuman juhlavuotensa aikana – ja ennen kaikkea rivit ovat harvenneet avainpelaajien osaltolta. Pelinrakentaja Brett Arrivey palasi pelaavaan kokoonpanoon edellisellä kierroksella Turussa, samoin kuin takamies-laitahyökkääjä Dijon Washington.

Nyt Washington on jälleen lentänyt kotimaahansa ja jättänyt jäähyväiset lakeuksien pelikavereilleen, ja tukimies Cory Magwoodin pelikunto on edelleen arvoitus.

Crocodilesin hyökkäykselle voidaan laskea lisää odotusarvoa Arriveyn paluun myötä. Mikäli Arrivey on pystynyt viikon harjoittelemaan täysipainoisesti, voi varsinkin heittopeli nousta tehokkaammiksi. Anthony Brooksia tullaan ruokkimaan monipuolisesti ja myös ulottuvalta kaksikolta Pasi Raatikainen – Miikka Kaunismäki voidaan odottaa roolia heittopelissä. Kaunismäeltä keskellä kenttää, Raatikaisella laidassa.

Jaska Värinen on osoittanut toistuvasti, että keskushyökkääjältä löytyy jalkanopeutta tehdä pelejä aina, kun hän pääsee avoimelle kentälle. Juoksupelin lisäksi Väriselle varmasti pelataan palloa myös varioituna erilaisissa heittosommitelmissa.

Ensimmäinen ja siten myös suurin haaste Crocodilesilla on Roostersin puolustuksen linja. Arrivey tarvitsee aikaa ja Värinen kyllä räjäyttää pankkeja, jos pääsee avoimelle kentälle. Roostersin etuyksikössä aloittavat Okko Outinen, Olof Flemström ja Lauri Vainio sekä Edward Vesterinen. Tuoretta voimaa tuovat vaihdosta muun muassa Lasse Kankaanpää sekä ensi kertaa Seinäjoella vieraspaidassa esiintyvä Janne Rautiainen. Crocodilesin linjaviisikon on venyttävä kauden parhaimpaansa.

Jaska Värinen on juossut ennen perjantaita tasan puolituhatta jaardia. Kuva: Sami Ranta

Väänänen johtaa Roostersin hyökkäystä

Helsinkiläiset ovat nimenneet aloituskokoonpanoonsa pelinrakentajaksi Henri Väänäsen. Toistaiseksi Väänänen on pelannut otteluiden toisilla puoliajoilla otteluiden ratkettua. Saintsia ja Trojansia vastaan tilillä on heitetyt touchdownit, syötönkatkoja Helsinki 69ers -kasvatti ei ole heittänyt vielä ainuttakaan.

Roostersin hyökkäys tarjoaa Väänäselle hyvän alustan lähteä peliä tekemään. Koordinaattori Mikko Koikkalainen on varmasti valmistellut pelisuunnitelman palvelemaan Väänäsen kykyjä ja lisäksi tukena on kokenut pelinrakentajavalmentaja Oskari Niemi sekä joukkueen ykköspelinrakentaja, nyt lepovuoron saava Brandon Connette. Tärkein tuki tulee kuitenkin kentältä: Roostersin juoksupeli on viimeviikkoina ollut tehokasta ja heittopelissä Väänäsellä on kohteena laadukas kopparikvartetti: Timothy Thomas, Miro Kadmiry, Alexander Wasiljeff sekä Bernard Luster. Connette ei edes varustaudu peliin, vaan toisena pelinrakentajana Roostersilla on Otso Flinkman.

Toinen seuraamisen paikka Roostersin hyökkäyksessä on keskushyökkääjien peluutus. Jaycen Spears tuskin ottelussa juurikaan palloon koskee, mutta toisaalta helsinkiläiset varmasti haluavat säästellä myös Karri Pajarista pudotuspeleihin. Todennäköisesti joukkueen kolmas keskushyökkääjä Antti Lahtinen saa paljon pallovastuuta.

Crocodilesin takakentällä on Washingtonin poissaollessa tilaa uuden sukupolven sankareille Joonas Kalevalle ja Mikko Havulehdolle. Kokenut Tuomas Leinonen on jatkanut viime vuosina uraansa kausi kerrallaan, joten jälleen kerran on kysymyksiä ilmassa Hall of Fame -tasoisen uran pelanneen Leinosen jatkoaikeista. Felix N´Twa, Renaldas Macevicus sekä Benjamin Egbodiwe ovat pelanneet Kroko-linjassa viimepeleissä hyvin, mutta ennen kaikkea Crocodiles tarvitsee nyt tukimies Magwoodia.

Crocodilesin Anthony Brooks (13) on joukkueensa kiinniotto- ja syötönkatkotilaston kärkimies. Roosters antaa Brandon Connettelle vapaapäivän, joten Curtis Slater (22) saatetaan nähdä Brooksia vastassa myös hyökkääjänä. Kuva: Sami Ranta

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Roostersin ottamat syötönkatkot. Vuonna 2003 Butchersin takakenttä otti yhteensä 21 syötönkatkoa, mikä on yhden kauden ennätys. Ennen perjantaita Roosters on katkaissut vastustajan heiton 20 kertaa, joten yhdelläkin katkolla Roosters nousisi jakamaan Vaahteraliigan ennätystä. Täysin vertailukelpoisia lukemat eivät ole, sillä Butchers ylsi määrään kymmenessä ottelussa, Roosters pelaa perjantaina kauden 12. ottelunsa.
  2. Crocodilesin uudet yritykset. Krokotiilien pelin kipupiste on helppo monestakin suunnasta paikallistaa hyökkäyksen haurauteen. Crocodiles on pelannut kauden aikana vähiten hyökkäyspelejä – 50 vähemmän kuin toiseksi viimeisenä tilastossa oleva Trojans. Syykin on selvä – uusi yrityksiä Crocodiles on saanut 11 ottelussaan ainoastaan 118 kertaa – siis vajaat 11 kertaa ottelussa. Kolmansien yrityksien onnistumisprosentti on reilut 22. Liigan heikoin sekin.
  3. Nuoret keskushyökkääjät. Kummastakin joukkueesta löytyy nuorta talenttia hyökkäyksen puolelta. Roostersin keskushyökkääjä Karri Pajarisen hyökkäysjaardilukema on 712 (610 juoksujaardia ja 102 kiinniottojaardia). Crocodilesin Jaska Värinen on juossut 500 jaardia ja kopannut 159 jaardia eli edennyt yhteensä 659 jaardia. Kaksikko on hyökkäyksessä edetyissä jaardeissa suomalaisetenijöiden kärkisijoilla.
  4. Crocodilesin kolmas neljännes. Puoliajan jälkeen Crocodilesin peli on ollut läpi kauden pahasti lukossa. Ennen viimeistä ottelua vihreäpaidat eivät ole tehneet kolmannella neljänneksellä vielä pistettäkään.

Henkinen ilmasto kotijoukkueen puolella

Tilastot, sarjataulukko ja joukkueiden alkukauden, Roostersin voittoon 50–12 päättynyt kohtaaminen tekevät Roostersista selvän ennakkosuosikin. Kerran käytetyistä numeroista ei kuitenkaan voi rakentaa uuden ottelun lopputulosta. Tämäkin taistelu ratkeaa 4 x 12 minuuttisessa 11 vs 11 -taistelussa. Roosters välttää turhia riskejä ja pelaa ilman paineita, mikä näkyy varmasti vapautumisena mutta samalla ylimääräinen taistelu jäänee minimiin.

Sen sijaan kotijoukkue haluaa näyttää faneilleen oman sisukkuutensa jokaisella yrityksellä. Vaikka kausi tuntuu jäsenissä, jokainen Krokotiili tietää, että nyt ei tarvitse säästellä. Jos tässä ottelussa itää yllätys, sen yllätyksen siemen on Crocodilesin asenne.

Roostersin puolustuksen linjamies Okko Outinen taistelee säkitystilaston voitosta. Tällä hetkellä Outinen on yhden merkinnän päässä Huskiesin Juha Yli-Arvelasta ja joukkuekaveristaan Lauri Vainiosta. Kuva: Sami Ranta

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

PE 18.08.2017 | 18:30 | OmaSp Stadion, Seinäjoki:

Seinäjoki Crocodiles – Helsinki Roosters

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilussa ja IS Extrassa, joissa ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Otteluselostuksen kuulet myös Suplassa (live-tila).

 

Kuvat:

Sami Ranta

Aloituskokoonpanot

Crocodiles:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 6 Brett Arrivey DE  42 Benjamin Egbodiwe
RB 34 Jaska Värinen DT 3 Teemu Sinisalo
WR 5 Pasi Raatikainen DT 92 Hannu Saarimaa
WR 13 Anthony Brooks DE 18 Felix N´twa
WR 87 Miikka Kaunismäki LB 33 Juha Luuri
WR 11 Vili Rajamäki LB 61 Esa Katila
LT 67 Maximillian Malander LB 46 Tuomas Saarimäki
LG 78 Antti Rinta-aho LB 12 Joonas Kaleva
C 66 Mikael Paloniemi SS 43 Juhani Koivumäki
RG 72 Jari Ylimäki FS 22 Mikko Havulehto
RT 77 George Jackson CB 26 Tuomas Leinonen

Poissa: 

Epävarmat: 

Roosters:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Henri Väänänen DE 90 Okko Outinen
RB 24 Karri Pajarinen DT 97 Lauri Vainio
WR 4 Timothy Thomas DT 91 Olof Flemström
WR 2 Bernard Luster DE 61 Edward Vesterinen
WR 3 Miro Kadmiry LB 40 Ilya Redin
WR 85 Alexander Wasiljeff LB 43 Santtu Äyräväinen
LT 53 Samuli Vehkomäki LB 13 Quentin Coulpin
LG 76 Richard Laine DB 22 Curtis Slater
C 54 Mikko Toiminen DB 28 Viljo Lempinen
RG 65 Jere Lahti DB 1 Pierre Courageux
RT 79 Martin Veinberg DB 5 Akseli Olin

Poissa: Brandon Connette, Dennis Ilmelä

Epävarmat: Martin Veinberg

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Terhi Julkunen
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun