Copenhagen Towers vs. Helsinki Roosters, ECTC/NEFL Jälkipuheet

Tuliaisina niukka voitto

Helsinki Roostersin huikea viime minuuttien kiri toi 18 – 22 voiton Copenhagen Towersista ja Euroopan seurajoukkueiden mestaruussarjan, ECTC, pohjoislohkon ja samalla Northern European Football Leaguen voiton takaisin Helsinkiin. Edellisen jatkoajalla ratkenneen finaalin 2017 hyökkäyksen koordinaattorina toiminut helsinkiläisten tämän kauden päävalmentaja Mikko Koikkalainen oli syystäkin innoissaan lauantain kamppailun päätyttyä Kööpenhaminassa.

– Hieno matsi! Tämmöisten takia näitä hommia tehdään, että pääsee testaamaan sen kaiken valmistautumisen. Me oltiin treenattu heidän preventtiä vastaan, mikä päästiin lopussa kahdessa minuutissa hyödyntämään. Puolustus kyllä pelasti tämän pelin meille. Me oltiin niin jäässä ensimmäinen puoliaika ja he pitivät meidät mukana ottelussa. Ihan täysi tiimivoitto!

Koikkalainen nosti esiin myös yhden monesti varjoon jäävän pelipaikan.

– Mieletöntä erikoisjoukkuepelaamista Akseli Olinilta. Sellaisia lentopotkuja mitkä vaihtoi kenttäasemaa ja saatiin myös safety (vastustajan oma maali) sitä kautta. Lisäksi he aloittivat monta hyökkäysvuoroa omasta kenttäpäädystään. Koko joukkueelta ihan loistava suoritus!

Vaikka pelin lopputulos ei Towers- päävalmentaja Peter Herbildiä ilahduttanut, hän oli tyytyväinen joukkueiden katsojille tarjoamasta hyvästä ottelusta.

– Minusta se oli fantastinen jalkapallo-ottelu. Se oli erittäin, erittäin tiukka ja ratkaisut tapahtuivat vasta lopussa. Roosters voitti tämän ja he ansaitsivat sen. He pelasivat hienoa jalkapalloa hyökkäyksessä ja puolustuksessa Onnitteluni heille.

Vastustajan lisäksi Herbild jakaa kiitosta myös omalle joukkueelleen.

– He kamppailivat loppuun saakka ja puhuimme siitä, kun meillä on näitä tiukkoja pelejä ja yleensä olemme ne voittaneet. Tällä kertaa emme onnistuneet ja se on vahinko. Paljolti peli ratkesi ensimmäisellä puoliajalla, kun emme saaneet liikutettua palloa hyökkäyksessä ja toisella puoliajalla puolustuksemme ei saanut heitä pysäytettyä.

Puolustuksen koordinaattori Kalle Karppinen oli pääosin tyytyväinen helsinkiläispuolustuksen otteisiin. Viime kautta kovempi vastus antaa hyvät eväät puolustuksen hiomiseen Vaahteraliigaan.

– Tarpeeksi monta breikkiä kääntyi meidän puolelle. He saivat välillä hyviä hyökkäysvuoroja aikaan, mutta sitten he tekivät riittävästi virheitä ja me teimme riittävästi pelejä. Ne draivit kuitenkin loppuivat tarpeeksi usein ajoissa, että jäätiin plussan puolelle. Ei millään tavalla täydellinen matsi, mutta riittävän hyvä puolustukselle. Puolustuskin joutui ihan tosissaan töihin tällä kertaa. Viime kaudella ei hirveästi tämmöisiä haasteita ollut.

Alle kaksi minuuttia riitti voittoon

Ottelu alkoi hermostuneissa merkeissä pallon vaihtaessa pariin kertaan omistajaa rähmäysten jälkeen. Roostersin toinen hyökkäysvuoro lähti hyvin käyntiin kunnes Towersin tukimies Philip Nørregaard Hargett katkaisi helsinkiläispelinrakentaja Miro Kadmiryn syötön puolen kentän tuntumassa. Syötönkatkon jälkeen tanskalaiset pääsivät nopeasti Roosters-maalialueen lähelle ja pelinrkentaja Daniel Higgins löysi syötöllään maalialueelta laitahyökkääjä Lasse Tor Hansenin kuuden pisteen arvoisesti. Aloitussyötön epäonnituttua lisäpisteet jäivät saamatta. Roostersille ensimmäiset pisteet kirjattiin kun Akseli Olinin lentopotkussa Adam Connette pysäytti pallon Towersin yhden jaardin linjalle ja syöttöön perääntyessään tanskalaispelirakentaja astui takarajasta ulos.  Tuloksena safety ja kaksi pistettä Roostersille.

Toisella neljänneksellä hyökkäysvuorot päättyivät lentopotkuihin, kunnes neljänneksen lopussa Roostersin hyökkäysvuoro sai liikutettua pelivälineen Towersin maalialueen lähelle. Hyökkäys kuitenkin tyrehtyi tanskalaisten puolustuksen estettyä neljännen yrityksen juoksupelin. Towers sai pallon vielä liikkeelle, muttei tehnyt pisteitä ennen peliajan päättymistä ja väliajalle lähdettiin kööpenhaminalaisten 6 – 2 johdossa.

Toisen puoliajan alussa ensimmäisen hyökkäysvuoron sai Roosters ja väliajalla terästäytynyt helsinkiläishyökkäys vei ensimmäinen hyökkäysvuoronsa pohjiin Miro Kadmiryn löytäessä Adam Connetten puolustuksen keskeltä maalin tekoon. Roosters siirtyi 6 – 8 johtoon lisäpistepotkun mentyä ohi maalihaarukan. Towers-hyökkäyskin sai juonesta kiinni ja päätti oman vuoronsa pelinrakentaja Higginsin syötöllä karkumatkalle päässeelle Jacob Niemann Greenille. Kahden pisteen lisäpisteyrityksen jäätyä tuloksettomaksi tulostaululle vaihtuivat lukemat 12 – 8.

Roostersin hyökkäys jatkoi hyviä esityksiä ja päätti oman hyökkäysvuoronsa Nnamdi Aguden kurotettua pallolla maalialueen kulmamerkkiin. Olinin onnistuttua lisäpistepotkussa johto palautui takaisin helsinkiläisille numeroin 12 – 15. Kolmannen neljänneksen lopussa Towers oli edennyt Roostersin 8 jaardin linjalle, mutta pelinrakentajan ja keskushyökkääjän pallonvaihdossa irronnut peliväline jäi takapuolustaja Ville Roiton poimittavaksi.

Neljännellä neljänneksellä puolustukset astuivat jälleen esiin ja hyökkäysvuorot päättyivät muutamaan kertaan lentopotkuihin. Towersin saadessa hyökkäysvuoron peliaikaa oli seitsemisen minuuttia jäljellä ja he onnistuivat kelloa kuluttaen kuljettamaan palloa aina kahden jaardin päähän Roosters-maalista. Kahden juoksuyrityksen päätyttyä helsinkiläisten puolustusmuuriin löysi Daniel Higgins kolmannella yrityksellä syötöllään Philip Thue Nielsenin Roosters-maalialueella. Lisäpistepotku blokattiin ja tulostaululla oli lukemat 18 – 15 tanskalaisille ja pelikellossa aikaa 1:47.

Roostersin omalta 35 jaardin linjalta lähteneellä hyökkäysvuorolla Towers siirtyi ”kahden minuutin”-puolustukseen estääkseen suomalaisten pitkillä syötöillä tapahtuvan etenemisen. Helsinkiläisten hyökkäys tiesi Towersin heikon kohdan ja Miro Kadmiry löysi ensin kahdesti Alexander Wasiljeffin ja kertaalleen Adam Conneten jaardia siirtäen pelivälineen 10 jaardin päähän vastustajan maaliviivasta. Pienen hakemisen jälkeen Kadmiry onnistui syötössään tanskalaispuolustajasta irronneelle Nnamdi Agudelle, joka teki ottelun toisen maalinsa. Akseli Olinin onnistunut lisäpistepotku kasvatti eron neljään pisteeseen, 18 – 22, ja Towersin hyökkäyksen olisi pitänyt pystyä maalin tekemiseen ottelun voittaakseen, kun peliaikaa oli jäljellä 23 sekuntia. Pelikellon käydessä loppuun, Roosters-puolustukseen palanneen Edward Vesterisen saatua kiinni Towersin pelinrakentajan, pääsi Roosters juhlimaan NEFL:n voittoa.

Vastustaja oli kova

Normaalisti puolustuksenlinjasta pelipaikkansa löytävä Edward Vesterinen pelasi lauantaina kovassa paineessa hyökkäyksen puolella, eikä voitto irronnut helpolla.

– Oli tosi tekninen (peli). Piti tehdä oikeita asioita ja hoitaa homma. Oli aluksi vähän ongelmia vastustajan fronttien kanssa ja oli kova matsi. Piti tehdä töitä ihan kunnolla.

Väliajalla Roostersin hyökkäys löysi voittovireen pukukopissa. Keskushyökkääjä Esa Vanhoja jakaa voitosta kiitosta myös joukkueensa puolustajille.

– Peli oli kyllä tosi tiukka. He saivat kyllä meidät ensimmäisellä puoliajalla pahaan purjeeseen, mutta me kasattiin meidän rivit. Sovittiin pukuhuoneessa puoliajalla, ettei luovuteta. Me ollaan paljon parempi joukkue oikeasti ja tämmöinen ei käy päinsä. Tämä ei ole sellaista peliä, mitä me oikeasti pelataan, vaan me pystytään paljon parempaan. Ja me kasattiin meidän rivit hyökkäyksessä ja tehtiin tarvittavat pisteet. Ja iso kiitos puolustukselle! Ilman puolustusta me ei oltaisi pystytty mitenkään voittamaan tätä peliä. He pitivät meidät koko pelin tässä pelissä mukana. Me oikeastaan tehtiin vaan se mitä meidän piti ja ne tarvittavat pisteet.

– Tiukka peli, fyysinen ja iso vastustaja. Kalle (Karppinen) oli saanut skoutattua vastustajan tärkeimmät pointit pois ja pystyttiin hyödyntämään omaa puolustusta niissä. Muuten aika jännä peli, vähän ehkä turhan tiukille meni lopussa. Sai vielä vähän jännätä, mutta onneksi näin päin, Ville Roitto kuvaili kamppailua.

Roitto pelasi pari kautta alemmalla tasolla kasvattajaseurassaan Sipoo Bulldogsissa. Sopeutumisessa Vaahteraliigavauhtiin on auttanut hyvin valmennettu harjoittelukausi.

– Onhan se nopeampaa ehdottomasti. Toisaalta hyvä valmistautuminen kauteen, hyvät treenit ja kattava valmennus, niin ei ole mitään ongelmia ainakaan vielä ollut.

Lauri Aholla riitti puolustuksen linjassa töitä juoksuvoittoisen tanskalaishyökkäyksen kanssa koko ottelun ajan.

– Oli kova vääntö. Sillä lailla hauska, että pelasivat aika paljon juoksupeliä. Pääsi puolustuksen linjassakin ihan vääntämään ja ottamaan iskuja ja taklauksia. Vastustaja oli kova. Isoja ja aika fyysisiä kavereita ja pistivät ihan hyvin vastaan siinä linjassa.

Vaikka kansainvälisiä pelejä on jo plakkarissa, lähestyy kotimaan kausikin nurkan takana kovaa vauhtia. Vaahteraliigakausi 2019 alkaa Roostersin osalta Brahenkentälla Kuopio Steelersiä vastaan 23.5. kello 18:30.

Teksti: Pekka Lylyharju
Kuvat: Sanna Honkanen, Jarmo Vehkomäki