Butchersilla ja Royalsilla torstaina panoksena runkosarjan kolmossija — Butchersin Lehtinen: Ollut vaikea ja tahmea kausi

Janne Lehtinen naurahtaa epäuskoisesti kysyttäessä kommenttia Butchersin kaudesta 2018.

— Vaikea ja tahmea kausi. Monella osa-alueella on ollut vastoinkäymisiä, ja loukkaantumiset ovat tehneet sen että treenaaminen kärsii, maajoukkuepelinrakentaja kertaa.

Loukkaantumissuman lisäksi porvoolaisten kauteen on mahtunut hyökkäyksen koordinaattorin potkut sekä liigan viime kausien jenkkivahvistusten eliittiin kuuluneen monitoimimies Roman Runnerin kypäränheittoepisodi ja siitä napsahtanut ennätyspitkä pelikielto. Kaikesta tästä huolimatta Butchers on vielä kiinni pudotuspelipaikassa. Kolme ottelua yhdeksästä voittaneen Butchersin runkosarja päättyy torstaina kotiotteluun Royalsia vastaan. Vaasalaiset ovat sarjataulukossa kolmantena eli pykälää Butchersia korkeammalla. Takana vaanii vielä kaksi voittoa kahdeksasta ottanut Saints, jolla on myöskin vielä mahdollisuutensa nousta pudotuspeleihin.

Liigan heittotilastoista Lehtisen nimi löytyy häntäpäästä. Tilillä on viisi heitettyä touchdownia, 11 syötönkatkoa ja 123 heittojaardia per peli.

— Aika samat sanat kuin koko joukkueen osalta, Lehtinen arvioi omaa kauttaan.

— Viime matsissa alkoi jo löytyä se identiteetti. Maajoukkueen hyökkäyksessä oli kyllä kotoisampi olo kuin Butchersissa alkukaudella, Lehtinen myöntää.

— Onhan tässä systeemit muuttuneet Robert Johnsonin hyökkäyksestä, Lehtinen viittaa kahteen edelliseen kauteensa Helsingin Wolverinesissa.

Henki parantui muutosten myötä

Butchersin hyökkäyksen johdossa tapahtui muutos maajoukkuetauolla, kun hyökkäyksen koordinaattori Pekka Piminäinen sai potkut ja päävalmentaja Jimi Roiko otti hyökkäyksen pelien kutsumisen omalle vastuulleen. Ensimmäisessä pelissä maajoukkuetauon jälkeen Butchers-hyökkäys jäi nollille ja tuloksena oli 0-51-kuritus Steelersiltä. Viime torstaina Butchers puristi arvokkaan 22-20-voiton Saintsista.

Lehtisen mukaan pelikirjaa ei pistetty kokonaan uusiksi. Hän kuvaa muutoksia enemmänkin aiemman viilaamiseksi.

— Pelikutsumme ovat nyt monipuolisempia. Aiemmin vastustajat tiesivät että jos olimme gunissa niin heitimme ja jos olimme I:ssä niin juoksimme. Positiiviseen suuntaan on menty, ja henki on parantunut muutoseten myötä, kun olemme joutuneet heräämään tähän tilanteeseen.

Lehtinen lähti koti-EM-kisoihin Suomen aloittavana pelinrakentajana, mutta kisojen toisessa ottelussa Ranskaa vastaan pelinrakentajan paikalle vaihdettiin Miro Kadmiry. Hän johti Suomen EM-pronssille kisojen päätöspäivänä, ja Lehtinen seurasi ottelua sivurajalta.

— En ole kisoihini täysin tyytyväinen, mutta valmennan itsekin joten ymmärrän valmennuksen tekemän ratkaisun. Pronssi maistui helvetin hyvälle, se on minullekin ensimmäinen arvokisamitali aikuisten tasolla, Lehtinen sanoo.

Ensimmäisen kerran Roosters-kasvatti pelasi Vaahteraliigassa aloittavana pelinrakentajana jo 19-vuotiaana, kaudella 2009. Päällä oli silloin Wolverinesin peliasu.

— Nyt osaa asioita enemmän. Silloin oli kyllä välillä aika hukassa, Lehtinen myöntää. Tuon kauden ja kauden 2018 väliin Lehtisellä mahtuu mm. kausia Pohjois-Amerikassa sekä edelliset kaksi kautta ykkösdivisioonassa.

“Royalsin puolustus ottanut kehitysaskeleita”

Torstain ottelussa panoksena on runkosarjan kolmas sija, ja Steelersin kohtaaminen välierissä Roostersin sijaan. Voitto Butchersista varmistaisi Royalsille kolmossijan  ilman jossitteluja. Butchers varmistaisi voitolla vähintäänkin paikan pudotuspeleihin ja myös kolmossijan lukuun ottamatta tilannetta jossa Royals kaataisi päätösottelussaan Roostersin tai Saints voittaa molemmat jäljellä olevat ottelunsa (Crocodiles ja Steelers) ja Royals häviää Roostersille. Royalsille tappiokaan ei tietäisi pudotuspelihaaveiden menetystä. Siinä tapauksessa playoffeihin nousu tosin vaatisi Roostersin kaatamista päätöskierroksella.

Butchers voitti joukkueiden ensimmäisen kohtaamisen toukokuussa Vaasassa 36-13.

— Samalla suunnitelmalla lähdetään kuin Tamperetta vastaan. Royalsin puolustus on ottanut paljon kehitysaskeleita alkukauden jälkeen. Meillä taas suunta on ehkä ollut toiseen suuntaan, mutta positiivisilla fiiliksillä lähdetään, Lehtinen toteaa. Teurastajat voittivat kaksi ensimmäisestä kolmesta ottelustaan, mutta valahtivat sitten viiden ottelun mittaiseen tappioputkeen.

Porvoolaiset ovat joutuneet enenevässä määrin peluuttamaan pelaajiaan kahteen suuntaan kauden edetessä. Torstaina tarkkailussa on jälleen liigan juoksutilaston ykkösen Darion Hallin peluutus. Saintsia vastaan hän pelasi ottelun alussa ainoastaan kulmapuolustajana.

— Pyrimme pitämään avainpelaajiemme jalat tuoreina. Saints-pelissä riippui puolustuksen draivien pituudesta miten käytimme Hallia hyökkäyksessä, Lehtinen avaa joukkueen peluutusta. Ratkaisu toimi, sillä Hall jaksoi painaa tärkeitä jaardeja hyökkäyksessä myöhemmin ottelun kuluessa.

TO 23.08.2018 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Royals

Katso ottelu suorana Ruudusta: https://www.ruutu.fi/stream/3284841
Ennakkostudio starttaa klo 18.

TeeDee-podcastin ennakko: https://www.supla.fi/supla/3285466

Royalsin nettisivujen ennakko: https://royals.fi/kaikki-pelissa-porvoossa/

Ottelun livetilastot: http://vaahteraliiga.fi/butchers-royals-23-08-2018/

TeeDee-podcastin katsaus viime Vaahteraliigan kierroksen tapahtumiin: https://www.supla.fi/supla/3285234

Royals-Butchers-ottelun (20.5.) parhaat palat: