Butchers – Trojans 08.07.2017

Raportti

Lauantain Vaahteraliiga-ottelusta puristui jännitys ulos jo ensimmäisen neljänneksen aikana. Kotijoukkue Porvoo Butchers iski Relico Trojans Turkua vastaan nopeaan tahtiin 19 pisteen karkumatkan ja johti puoliajalla 26–0. Toisen puoliajan Trojans voitti 6–7, mutta missään vaiheessa kotijoukkueen johto ei ollut uhattuna vaan pisteet jäivät Porvooseen 32–7.

Ottelun hahmo oli jälleen Butchersin keskushyökkääjä Rickey Stevens, joka juoksi entistä seuraansa vastaan peräti 241 jaardia ja teki kolme touchdownia avauspuoliajalla. Kahdessa pelaamassaan ottelussa Stevens on juossut 411 jaardia ja viimeistellyt neljä maalia.

Butchers onnistui ensimmäisellä neljänneksellä kertaalleen myös Phung Nguyenin toimesta, joka sai maaliinsa nappiheiton debyyttiotteluaan pelanneelta pelinrakentaja Daniel Farleylta. Kun heti Nguyenin maalin jälkeen Butchersin Niko Roiko katkaisi Trojans-pelinrakentaja Zach Bartlowin heiton ja Stevens iski heti perään kolmannen touchdownin, johti Butchers 10 minuutin pelin jälkeen 19–0. Stevensin kolmas touchdown ja Daniel Luoman toinen onnistunut lisäpiste nostivat Butchersin puoliaikajohtoa vielä kuudella pisteellä.

Trojansin hyökkäys oli varsinkin ensimmäisellä puoliajalla vaikeuksissa Butchersin puolustusta vastaan. Bartlowilla oli heittopelissä jatkuvasti kiire, ja Josh Quezadan juoksutila oli tukossa, vaikka Trojans innovatiivisesti pyrkikin vaihtelemaan keinoja, joille Quezadalle palloa juoksussa pelasi. Sekä puolustus että lentopotkun blokki antoivat turkulaisten hyökkäykselle mahdollisuuksia pisteiden tekoon, mutta yritykset tyrehtyivät viimeistään kalkkiviivoilla. Kerran Joni-Petteri Malka onnistui 45-jaardisessa kenttäpotkumaalissa, joka kuitenkin hylättiin sääntörikkeen vuoksi.

Blokit osuvat kohdalleen ja Stevens karkaa maalialueelle:

Toisella puoliajalla peli kääntyi Trojansille

Ensimmäisellä puoliajalla Trojans otti lähes 30 jaardia enemmän rangaistuksia kuin sai hyökkäyksellä edettyä matkaa kasaan (68–95). Tahti kuitenkin muuttui kolmannella neljänneksellä. Linjamies Jani Nurmi ajettiin toistuvista henkilökohtaisista rangaistuksista johtuen kentältä, mutta lopulta näiden rangaistusten jälkeen Trojansin hyökkäys heräsi. Quezadan ohella esiin nousi erityisesti laitahyökkääjä Jaakko Tirkkonen, joka otti useita tärkeitä kiinniottoja ja eteni 5 kopillaan yhteensä 59 jaardia. Lopulta Quezada punnersi lähietäisyydeltä kavennus-touchdownin, jonka perään Malka potkaisi tilanteeksi 26–7.

Butchersin uusi pelinrakentaja Daniel Farley pelasi lauantaina nopealla valmistautumisajalla, sillä yhdysvaltalainen saapui maahan vasta torstaina. Tämä näkyi Farleyn otteissa, jotka olivat kaksijakoiset. Ensimmäisellä puoliajalla Mikko Seppänen, Nguyen ja Arttu Erkkilä nappasivat Farleyn heitoista jaardeja, mutta toisella puoliajalla Butchersilta onnistui ainoastaan yksi heittopeli, joka sekin tuotti ainoastaan 4 jaardia takapakkia. Nguyenille heittämänsä maalin vastapainoksi Farley heitti yhden syötönkatkon, mutta toisaalta ottelun viimeinen pistesuoritus oli hänen juoksemansa touchdown.  Sen myötä ottelu oli lopullisissa lukemissaan 32–7.

Josh Quezadan määrämittainen juoksu ylittää juuri ja juuri maalilinjan:

Puolustukset olivat vahvoja

Trojans siis voitti toisen puoliajan 6–7 ja piti Butchersin etenemisen kahdella viimeisellä neljänneksellä lukemassa 75 jaardia. Muutos oli suuri, sillä ensimmäisellä puoliajalla Butchers kuljetti palloa 300 jaardia. Turkulaisten puolustuksen suoritusta korostaa se, että Trojans menetti heti Butchersin ensimmäisellä hyökkäysyrityksellä takakentältä Ville-Valtteri Suojasen. Olli Jokela linjassa ja Heikki Toivola takakentällä sekä Trojansin parhaana palkittu Seikko Vennelä yhdessä turkulaisten ykköstaklaaja Greg Robinsonin kanssa kuuluivat puolustuksen onnistujiin.

Stevensin ja hyökkäyksen linjan ohella Butchersin onnistujat löytyivät puolustuksesta. Puolustuksen linjassa Ville Kurvinen ja Tommi Padatsu olivat jatkuvasti Bartlowin riesana säkittämässä, paineistamassa ja blokkaamassa heittoja. Tämä helpotti Butchersin heittopuolustusta, jossa Niko Roiko varjosti tehokkaasti Andy Misiuroa vastaan. Sebastian Karbin ja Troy Roach olivat Tero Kontiaisen kanssa vahvoja Quezadan keskustan juoksuja vastaan. Kokonaisjaardit Butchers vei reilun 200 jaardin marginaalilla 375–172.

Voiton myötä Butchers nousi tasapisteisiin Wasa Royalsin. Keskinäisen ottelun voiton myötä Royals kuitenkin säilyttää kakkossijansa Butchersin jatkaessa kolmantena. Trojans jäi jälleen kerran taistelustaan huolimatta voitotta ja jatkaa sarjataulukossa viimeisellä sijalla. Torstaina avaustappionsa kärsinyt Helsinki Roosters on sarjakärjessä.

241 jaardin mies ja klischee-kiitokset ottelun jälkeen:

Vaahteraliiga, 9. peliviikko:

LA 08.07.2017 | 15:30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Relico Trojans Turku 32–7 (19–0, 7–0, 0–7, 6–0)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina, jolloin Seinäjoella OmaSp Stadionilla kohtaavat Crocodiles ja Hämeenlinna Huskies.

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Tilastot

Ennakko

Kumpikin lauantain Vaahteraliiga-ottelun osapuolista, Porvoo Butchers ja Relico Trojans Turku, ovat viime viikkoina päässeet kokemaan trilleriotteluita hyvinkin läheltä. Butchers hävisi edellisen kotiottelunsa ennen juhannusta viimehetkille Wasa Royalsille ja edellislauantaina porvoolaiset vastaavasti kaatoivat tiukassa ottelussa Hämeenlinnassa Huskiesin. Trojans on kahdessa aiemmassa ottelussaan taipunut niukasti Tampere Saintsille ja maanantaina vasta hyökkäyskilpailussa Seinäjoki Crocodilesille.

Yksi suurimmista odotusarvoista lauantain otteluun kohdistuu kotijoukkueen hyökkäyksen uusiutuneeseen takakenttään. Pelinrakentaja Daniel Farley saapui Suomeen torstaina ja johtaa nyt joukkonsa ensikertaa taisteluun. Keskushyökkääjä Rickey Stevens pelasi jo Hämeenlinnassa – hyvin pelasikin – ja kohtaa toisessa ottelussaan ex-joukkueensa; Stevens nimittäin pelasi Trojansissa kaudella 2015. Huskiesia vastaan Butchers juoksi Stevensin toimesta hulppeat 34 kertaa, ja tuota määrää porvoolaiset varmasti pyrkivät vähentämään ennen kaikkea heittopeliä lisäämällä.

Farleyn valmistautumista debyyttiotteluun varmasti helpottaa vahva juoksupeli, mutta aivan kuten voitto-ottelussa Hämeenlinnassa, Butchers tarvitsee myös heittopelin avukseen. Miten hyvin Farley on saanut rakennettua ajoituksia Mikko Seppäsen, Phung Nguyenin ja Daniel Luoman kanssa?

Stevens kohtaa juoksupelissä ennen kaikkea Ilkka Koirasen sekä Frederic Casteelsin. Heittopuolustuksessa Heikki Toivola kohtaa toisen B-juniori-ikäisen Daniel Luoman. Sekä Ngueyn että Seppänen juoksevat keskustasta tehokkaasti kentän poikkikentän kuvioita, joiden peittämisessä paine suuntautuu safety-kaksikolle Ville-Valtteri Suojanen ja Seikko Vennelä sekä hybiriditukimies Miko Ylikoskelle.

Pelinrakentaja Zach Bartlow on nostanut Trojansin hyökkäyksen tehokkuuden uudelle, korkeammalle tasolle. Kuva: Harri Koivunen

Bartlowin myötä Trojansin hyökkäyksen tehokkuus on löytynyt

Trojansin hyökkäys tuskaili alkukaudesta maalinteon kanssa, ja muun edellisessä Butchers-ottelussa turkulaiset jäivät pisteittä. Zach Bartlowin otettua hyökkäyksen ohjat käsiinsä, on tulosta alkanut syntymään. Andy Misiuro on avannut heittopeliin uusia ulottuvuuksia, mikä puolestaan on keventänyt Josh Quezadan taakkaa juoksupelissä. Lisäksi Bartlow on tuonut omilla jaloillaan juoksu-uhkaa Trojansin peliin, joka onkin nyt huomattavasti alkukauden hyökkäämistä monipuolisempaa. Kahdessa edellisessä ottelussa turkulaiset ovat tehneet 45 pistettä, kun niitä alkukauden neljässä ottelussa syntyi ainoastaan 5 – toki vastassa olleet puolustuksetkin ovat olleet piirun verran heikompia.

Butchersin puolustus on tällä hetkellä yksi Vaahteraliigan varmimmista. Erityisesti Jan Vilkon koordinoima ryhmä on osoittanut vahvuutensa juoksua vastaan, joten Quezadan ja turkulaisten hyökkäyksen linjan työtehtävä ei ole lauantaina helppo. Troy Roachin johdolla porvoolaiset ehtivät nopeasti myös kiertopeleihin ja laitaan suuntautuviin screen-heittoihin taklaamaan. Tero Kontiainen on puolestaan ottanut roolinsa puolustuksen linjan keskustassa pudottautuen toisinaan myös tukimieheksi.

Tommi Padatsu (37) ja Sebastian Karbin kuuluvat Butchersin puolustuksen avainpelaajiin. Butchers on kauden aikana antanut vastustajilleen 69 pistettä, joista Roosters teki kesäkuun alussa yli puolet (35). Kuva: Sami Ranta

Trojansin heittopelissä keskeisin taistelu käytäneen Misuron ja Emmanuel Amudengin välillä. Vesa Aaltonen vastaavasti kohtaa omalla laidallaan Jaakko Tirkkosen. Butchersin Konkaripelaajat Tommi Padatsu ja Ville Kurvinen ovat kumpikin onnistuneet kauden aikana rakentamaan painetta vastustajan pelinrakentajalle, mutta suurta syvyyttä ei porvoolaisten linjapuolustajissa tällä hetkellä ole. Mikäli Trojans pystyy pelaamaan kuluttavia hyökkäysvuoroja, kääntyy etu turkulaisille.

Hyökkäyksellisesti Hamarin kentällä on odotettavissa samankaltaisuutta: kummallakin on valtava juoksureservi, jonka varaan sekä Farley että Bartlow rakentavat heittopeliä. Trojansin etu on Bartlowin Suomessa viettämä aika verrattuna Farleyhin. Butchersilla puolestaan on laadukkaampi laitahyökkääjäosasto ja taustanaan yksi liigan vahvimmista puolustuksista. Sarjaohjelma ei sekään helli Trojansia. Maanantaina joukkue taisteli Pohjanmaalla hyökkäyskilpailussa iltamyöhään ja ajoi yötä vasten kotiin. Ja jo varhain lauantaina bussin nokka suuntaa kohti Porvoota. Siinä välissä on turkulaisten täytynyt keksiä käärmekeiton resepti Butchersin päivitettyä hyökkäystä varten.

LA 08.07.2017 | 15.30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Relico Trojans Turku

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo klo 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.