Butchers–Saints 20.08.2017

Raportti

Vaahteraliigan runkosarja pelattiin valmiiksi sunnuntaina Porvoossa. Viimeisessä ottelussa kohdanneiden osapuolten kotijoukkue Butchersin ja Tampere Saintsin osalta panos oli selvä: Butchersille ei ollut väliä, miten ottelu päättyy. Saints puolestaan tarvitsi voiton varmistaakseen sarjapaikan. Lopulta Saints myös tässä tavoitteessa onnistui. Ottelu päättyi 35–52. Saints teki kauden korkeimmat pisteensä parhaimpaan mahdolliseen aikaan.

Saints sai otteluun täydellisen lähdön. Ensin Raleigh Yeldell halkoi juoksuillaan pelialuetta ja löysi lopulta heitollaan Jaakko Koivusen vapaana keskeltä kenttää. Touchdown ja perään Jarkko Ylä-Häkkisen lisäpistepotku. 0–7.

Butchers sai hyökkäyksensä kentälle. Ensimmäinen peli ja Saintsin puolustuksen linjamies Janne Kreus taklasi pallon maalialueella irti porvoolaisten pelinrakentaja Daniel Farleyn käsistä. Pudonneen pallon Kreus peitti. Touchdown ja perään Ylä-Häkkisen lisäpiste. 0–14.

Butchers saa jälleen pallon. Kolmannessa pelissä Tobias Fuchs taklasi pallon laitahyökkääjän käsistä kiinnioton jälkeen ja Veikka Lehtonen peitti sen. Seitsemän peliä myöhemmin Koivunen teki toisen touchdowninsa. Ylä-Häkkinen potkaisee tilanteeksi jo 0–21. Ottelua on pelattu reilut kahdeksan minuuttia.

Janne Kreus ja “linjamiehen hattutemppu” – säkki, rähmäys ja touchdown:

Muun muassa ilman Rickey Stevensiä pelannut Butchers pääsi tämän jälkeen otteluun paremmin mukaan. Toisella neljänneksellä kotijoukkueelta onnistuivat maalinteossa ensin Arttu Erkkilä Farleyn heitosta ja hetkeä myöhemmin Sebastian Lindell juoksupelistä. Daniel Luoman onnistuttua lisäpistepotkuissa Butchers oli noussut seitsemän pisteen päähän, kun ensimmäistä puoliaikaa oli alle kaksi minuuttia jäljellä. Tämän hyvänolon tunteen kotijoukkueesta ravisteli vielä ennen taukoa pois Saintsin Jere Tuhkanen, joka karkasi Yeldellin heitosta tekemään puoliaikalukemiksi 14–28.

Arttu Erkkilän uran ensimmäinen liigamaali:

 

Butchers punnertaa tasoihin ja ohi, mutta…

Jos vaihtelivat ensimmäisellä puoliajalla suhdanteet ja voimasuhteet, niin toisella puoliajalla kissa ja hiiri –leikki vasta todenteolla alkoi. Puoliajan alkuun Lady Fortuna tasoitti tilejä. Ensin Ville Kurvinen teki Farleyn heitoista kavennusosuman ja hetkeä myöhemmin Jere Paananen blokkasi Saintsin lentopotkun ja Butchers pääsi pikauusintana lähelle maalialuetta. Tällä kertaa Butchersin ykköslaitahyökkääjä Mikko Seppänen (10 kiinniottoa, 112 jaardia) teki touchdownin. Kun Luoma onnistui kummassakin lisäpisteessä, oli Butchers tullut parissa minuutissa tasoihin.

Hyvän palautuksen ja Butchers-rangaistuksen myötä Saints pääsi pian kuitenkin jälleen ottamaan johdon itselleen. Henri Laine potkaisi kenttäpotkumaalin tolppien väliin, ja tilanne oli 28–31.

Seuraava Butchersin hyökkäysvuoro oli yksi kotijoukkueen parhaimmista. Rickey Stevensin levätessä pudotuspelejä varten, käytti Butchers keskushyökkääjänä Sebastian Lindelliä ja normaalisti blokkaavana keskushyökkääjänä toimiva Lindell täytti tonttinsa hyvin edeten 17 yrityksellä 84 jaardia. Päätösneljänneksen alussa Butchersin vei tasapainoisen hyökkäysvuoron päätteeksi ensimmäistä kertaa johtoon Daniel Luoma, joka potkaisi perään myös lisäpistepotkun haarukkaan.

Loppu oli kuitenkin pelkästään Saintsin. Ensin Juzz Tiny juoksi tamperelaiset jälleen johtoon. Ja hetkeä myöhemmin tamperelaisten puolustuksen riistettyä pallon, teki ottelun ykköstähti Yeldell touchdownin.

Troy Rice viimeistelee loppulukemat:

 

Yeldellin vuoristorata päättyi matalalentoon

Yeldellin viimeinen kuukausi on ollut melkoista vuoristorataa. Seinäjoki Crocodilesia vastaan pelatun huippuottelun jälkeen Yeldell menetti kahdessa ottelussa pallon yli kymmenen kertaa ja lopulta myös pelikiellon arvoisesti hermonsa. Nyt hän palasi jälleen peliin, heitti 165 jaardia ja kolme touchdownia sekä juoksi 129 jaardia ja yhden maalin. Eikä menettänyt palloa kertaakaan. Erinomainen kauden päätös siis.

Toinen kovasti odotettu hahmo Saintsin joukkueessa oli monitoimipelaaja Troy Rice, joka on Euroopan pienemmissä sarjoissa sekä I-divisioonassa tehnyt melkoisia taikatemppuja pallon kanssa. Ensimmäisen Vaahteraliiga-ottelunsa pelannut Rice palautti ottelun aloituspotkua näyttävästi, mutta ei noussut näkyvään rooliin hyökkäyksessä eikä myöskään taklaajana erottunut joukosta. Mutta päätöshetkillä Rice koppasi Farleyn heiton ja pyrähti puolesta kentästä tekemään ottelun loppulukemiksi 35–52.

 

Onnenpäivä Tampereella, epäonnenpäivä Seinäjoella

Saintsin voitto tarkoittaa sitä, että tamperelaiset sijoittuvat kaudella 2017 Vaahteraliigassa kuudenneksi ja ovat näin ollen suojassa putoamiselta. Viimeiselle kierrokselle lähdettäessä kolmikko Saints, Trojans ja Crocodiles olivat kaikki tasapisteissä ja näytti jopa todennäköiseltä, että jonkin kokoonpanon kesken joudutaan arpomaan putoaja Vaahteraliigasta. Sekä Trojans että Saints kuitenkin voittivat viimeisen kierroksen ottelunsa sensaatiomaisesti jättäen kestomenestyjä Crocodilesin ainoana joukkueena neljään pisteeseen.

30-vuotisjuhlavuottaan viettävä Crocodiles siis putoaa I-divisioonaan, mikäli kaikki kuusi muuta Vaahteraliiga-joukkuetta täyttää liigalisenssin kriteerit ja mikäli näin tekee myös I-divisioonan voittaja. Spagettimaljassa eli I-divisioonan loppuottelussa pelaavat Kuopiossa 2. syyskuuta Steelers sekä Helsinki Wolverines.

Butchersi

Ilman paineita pelannut Butchers osoitti paineettomassa tilassa oman sisukkuutensa, vaikka se ei voittoon asti kantanutkaan. Vaahteraliigassa ei viime vuosina ole useasti nousti 0–21 –tappioasemasta johtoon. Nyt Butchers teki sen käyttäen kokoonpanossaan ainoastaan yhtä yhdysvaltalaista pelaajaa. Seppäsen ja Luoman ohessa ensimmäisen liigamaalinsa tehnyt Erkkilä pelasi hyvän ottelun. Puolustuksessa Jussi Mäkelä sai runsaasti vastuuta Sebastian Karbinin ja Troy Roachin poissa ollessa. Porvoolaisten ykköspelaajaksi nousi kuitenkin konkariosaston Ville Kurvinen: puolustuksessa kaksi säkitystä, hyökkäyksessä laitahyökkääjänä touchdown.

Butchersin seuraava peli odottaa viikon päästä, jolloin porvoolaiste Helsinki Roostersin vieraaksi Myyrmäen jalkapallostadionille pelaamaan pääsystä Vaahteramaljaan. Tuolloin ainakin Stevens palaa Butchersin kokoonpanoon. Butchersin pelikunto ei välttämättä ole ollut paras mahdollinen ennen pudotuspelejä, sillä porvoolaiset ovat hävinneet neljä edellistä otteluaan.

Sarjataulukko runkosarjan lopussa:

Joukkue

Ottelut

Voitot

Häviöt

Tehdyt

Päästetyt

Maalisuhde

Pisteet

Roosters

12

11

1

465

163

302

22

Royals

12

9

3

363

196

167

18

Huskies

12

8

4

352

203

149

16

Butchers

12

6

6

321

263

58

12

Trojans

12

3

9

155

320

-165

6

Saints

12

3

9

217

437

-220

6

Crocodiles

12

2

10

150

441

-291

4

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

SU 20.08.2017 | 15:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Tampere Saints 35–52 (0–21, 14–7, 14–3, 7–21)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu viikonloppuna pudotuspeleillä. Lauantaina Kaarlen kentällä kohtaavat Wasa Royals ja Hämeenlinna Huskies. Sunnuntaina Myyrmäen jalkapallostadionilla Vantaalla ovat vastakkain Helsinki Roosters ja Porvoo Butchers.

Kuvat:

Harri Koivunen

Ennakko

 

Vaahteraliigan ottelu numero 42 eli vuoden 2017 runkosarjan viimeinen peli pelataan Porvoossa sunnuntaina. Kotijoukkue Porvoo Butchers valmistautuu jo ensi viikonlopun välierään Helsinki Roostersia vastaan, mutta vierasjoukkue Tampere Saintsilla on pokeritermiä käyttäen ”all in”. Voitto varmistaisi Pyhimysten sarjapaikan.

Vaikka Butchers ilman paineita pelaakin, ei porvoolaisten kokoonpano suuresti mahdollista avainpelaajien säästämistä. Tietyillä pelipaikoilla aloittavat ja ainoat pelaajat tarkoittavat lähestulkoon samaa. Porvoolaiset lähtevät otteluun ilman Rickey Stevensiä, joten blokkaava keskushyökkääjä Sebastian Lindell on ainoa ja siten myös aloittava keskushyökkääjä kokoonpanossa Tukimiehistö on Sebastian Karbinin ja Troy Roachin poissa ollessa erittäin ohut. Laitahyökkääjäosastoa vahvisti jo edellisessä ottelussa puolustuksen linjamies Ville Kurvinen.

Toisena seikkana porvoolaisten peliin vaikuttaa se, että edellisen Huskies-ottelun jälkeen hyökkäyksen iskutehokkuuden on parannuttava ennen Roosters-välierää. Tätä tarkoitusta varten Saints-tarjoaa oivan harjoitusmaaston. Heittopelissä pelinrakentaja Daniel Farleyn sekä Mikko Seppäsen ja Daniel Luoman on saatava isojen onnistumisten rinnalle myös korkealla varmuudella tuottavaa lyhytsyöttöpeliä.

Mikko Seppäseltä on nähty kaudella tehoja sekä heitto- että palautuspelissä. Kuva: Harri Koivunen

 

Jo toista vuotta peräkkäin Saintsin puolustus on kuulunut liigan häntäpäähän juoksun puolustamisessa, mutta heittopuolustus on toiminut tilastojen valossa aiempaa paremmin. Tony Ballon on suuressa roolissa pyrkiessään pysäyttämään Butchersin keskustan juoksuja. Laidoilla puolestaan varsinkin Luoma on haastava puolustettava 1 vs 1 -tilanteissa. Näillä alueilla onnistuessaan Saints puolustus pystyy tarjoamaan hyökkäykselleen parempia kenttäasemia. Seppänen hämmentää keskustassa sekä tukimiehiä että safetyja.

Saintsin hyökkäys tulee Porvooseen eri rakenteella kuin se esiintyi edellisessä ottelussaan Wasa Royalsia vastaan. Pelikiellosta vapautunut Raleigh Yeldell palaa pelinrakentajaksi, mutta suurin huomio tamperelaisten pelissä kiinnittyy ennen kaikkea joukkueen uuteen vahvistukseen Troy Riceen. Henri ja Ilari Laine, Rice sekä Jaakko Koivunen muodostavat nelikon, jossa Butchersin takakentälle riittää työsarkaa. Tuottosuhde tosin riippuu siitä, miten tehokkaassa kunnossa Yeldellin heittokäsi on.

Porvoolaisten tukimiehistä huomio kannattaa kiinnittää keskimmäiseen tukimieheen Tero Kontiaiseen, joka Karbinin ja Troy poissa ollessa on suuressa roolissa pysäyttämässä Tuukka ja Veikka Lehtosen sekä Juzz Tinyn juoksuja.

Raleigh Yeldell (5) palaa Saintsin pelinrakentajaksi ja saa nyt kohteekseen myös monitoimimies Troy Ricen. Kuva: Harri Koivunen

 

Neljä tilastopoimintaa ennen ottelua:

  1. Juoksun kautta? Butchersin juoksupeli on tuottanut Vaahteraliiga-kaudella 2017 eniten jaardeja ja Saintsin juoksupeli kolmanneksi eniten jaardeja. Kyseessä ovat ainoat joukkueet, jotka ovat kauden aikana juosseet enemmän kuin heittäneet. Juoksupuolustukset vastaavasti löytyvät eri suunnista tilastoa: Butchers parhaimpana, Saints heikoimpana.
  2. Mikko Seppänen ja Ari Tuuli Trophy. Toista vuotta peräkkäin Seppänen on kauden paras suomalainen etenijä. Tilastoon lasketaan mukaan kaikki pallon kanssa edetyt jaardit – niin juosten, kiinniotoista kuin palautuksistakin. Ennen ottelua Seppäsen lukema on 1113 jaardia. Porvoon etenijäkuningas on vain kuusi peliä pelannut Rickey Stevens, jolla jaardeja on kasassa 160 jaardia Seppästä enemmän. Huippupeli saattaisi siivittää Seppäsen myös Butchersin ykkösetenijäksi.
  3. Saintsin punaiset alueet. Tamperelaiset ovat kauden heikoin joukkue, kun vertailuun otetaan onnistumiset kenttäpäädyissä. Päästessään “red zonelle” eli 20 jaardin päähän vastustajan maalialueesta, on Saints onnistunut pisteiden teossa vain 56-prosenttisella todennäköisyydellä. Vastustajat ovat red zonelle päästessään tehneet pisteitä 84 prosentin varmuudella.
  4. Pallonmenetykset ja pallonriistot. Butchers ja Saints ovat kauden ainoat joukkueet, jotka ovat menettäneet palloja enemmän kuin ovat niitä itselleen riistäneet. Butchersin marginaali (16 riistoa ja 20 menetystä eli -4) menee vielä kohtuuden rajoihin, mutta Saintsin kohdalle 11 ottelussa osuneita 35 pallonmenetystä ei pelkästään huonolla tuurilla voi selittää. Muun muassa Yeldell on ottanut – osittain ottelutilanteiden pakottamana – melkoisia riskejä.

 

Vaahteraliiga, 15. peliviikko:

SU 20.08.2017 | 15:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Tampere Saints

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilussa, jossa enakkostudio käynnistyy jo 15.00. Selotuksen kuulet myös Suplasta (live-tila).

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko

Kuvat:

Harri Koivunen

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 18 Daniel Farley DE 44 Ville Kurvinen
RB 30 Sebastian Lindell DT 92 Tero Kontiainen
WR 87 Oliver Colliander DE 37 Tommi Padatsu
WR 9 Arttu Erkkilä LB 42 Janne Lahikainen
WR 11 Mikko Seppänen LB 12 Jussi Mäkelä
WR 7 Daniel Luoma LB 8 Niko Pennanen
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 56 Niklas Reinhardt
LG 51 Marko Puustinen CB 15 Andy Pham
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Pois: Kari Aalto, Patrik Väyrynen, Otto Kröger, Roni Pöntinen, Rickey Stevens, Troy Roach, Sebastian Karbin, Robert Karlsson, Emmanuel Amudeng

Epävarmat: Aleksi Taikoff, Phung Nguyen

Saints:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 5 Raleigh Yeldell DE 98 Ville Pietikäinen
RB 23 Juzz Tiny DT 97 Janne Kreus
WR 81 Henri Laine DT 99 Hannes Jokinen
WR 84 Ilari Laine DE 92 Jaakko Kuusisto
WR 15 Jaakko Koivunen LB 1 Tony Ballon
WR 89 Mikko Sinikallio LB 13 Tobias Mäki
LT 53 Terho Hytönen LB 18 Veikka Lehtonen
LG 67 Jami Helenius DB 3 Toni Hammar
C 55 Oliver Kanto DB 2 Tobias Fuchs
RG 52 Mario Mäkinen DB 88 Troy Rice
RT 61 Topias Räty DB 17 Benjamin Ylipää

Poissa: Mike Williams, Elliott Jeffcoat, Juho Pietilä

Epävarmat: Johan Asala, Matti Airaksinen, Ronny Lehmussaari, Anton Pouttu, Akseli Arvaja, Eero Hiltunen, Miika Sipiläinen, Lauri Anttila, Riku Kuusisto, Ville Terenius, Eetu Tuominen, Andrea Pasquali

 

Tuomariryhmä:

Päätuomari Veikko Lamminsalo
Aputuomari Perttu Hautala
Linjatuomari Jani Sipi
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Joonas Seppelin
Kenttätuomari Anni Tähtinen
Takatuomari Juhani Bruun