Butchers – Royals 17.06.2017

Raportti

Vaahteraliigan lauantaisesta ottelusta ei draamaa ja dramatiikkaa puuttunut. Porvoo Butchers ja Wasa Royals taistelivat loppuun asti siitä, kumpi lähtee Hamarin kentältä juhannustauolle kolmantena. Molemmat joukkueet johtivat ottelua kahteen otteeseen, mutta päätösvihellyksen soidessa lukemat olivat Royalsin eduksi 14–19 (7–12). Royals katkaisi voitollaan kahden ottelun tappiokierteen.

Kotijoukkue Butchers joutui lähtemään otteluun ilman keskushyökkääjä Darion Hallia, joka on loppukauden sivussa polvivamman vuoksi. Tukimies Troy Roach oli siirretty porvoolaisten hyökkäykseen, mutta ennen kaikkea porvoolaiset pyrkivät rikkomaan Royalsin puolustusta heittopeleillä ja pelinrakentaja Jordan Mooren omilla juoksuilla. Butchers siirtyi ottelussa 7–0 -johtoon, kun ensin Phung Nguyen koppasi Mooren heitosta touchdownin, ja Daniel Luoma kengitti perään lisäpisteen haarukkaan.

Maalinteko-ongelmien kanssa edellisissä otteluissa tuskaillut Royals vastasi välittömästi. Ja vastasi näyttävällä kikkapelillä. Pelinrakentaja Justin Sottilare lähti pelaamaan option-peliä vasemmalle mutta syöttikin pallon vastaan tulevalle laitahyökkääjä RJ Longille. Kenttä oli avoinna oikealta laidalta, mutta Long haki vielä pitkää heittoa keskelle kenttä, jossa vaasalaisten kokoonpanoon palannut Spencer Cutlan koppasi pallon kiinni kaventaen 55-jaardisella suorituksella tilanteeksi 7–6. Lisäpisteen epäonnistuttua näissä lukemissa avausneljännes myös päättyi.

Toiselle neljänneksellä maalinteko hidastui ja ainoasta osumastaa vastasi jälleen Cutlan, jonka maalialueelta löysi tällä kertaa Sottilare. Walesilainen on pelannut tällä kaudella kolme ottelua ja tehnyt 36 pistettä. Lauantaina Cutlanin merkitys joukkueelleen näkyi myös lentopotkupelissä.

Puoliajalla ottelu oli lukemissa 7–12.

Royalsin täydellisesti onnistunut kikkapeli ensimmäisellä neljänneksellä:

Moore loukkaantuu, mutta Butchers ei luovuta

Toisella puoliajalla Butchers onnistui saamaan otteen Royalsin hyökkäyksestä, ja varsinkin vaasalaisten juoksupeli oli tukossa. Sottilare heitti 35 yrityksellään 18 onnistutta heittoa ja 213 jaardia. Edellisissä otteluissa yhdeksän syötönkatkoa heittänyt pelinrakentaja ei lauantaina palloa vastustajalle syöttänyt, mutta yksi varsin erikoinen pallonmenetys Sottilarelta avauspuolikkaalla nähtiin. Royalsin kikkapelivalikoimasta löytyi nimittäin myös peli, jossa keskushyökkääjänä pelannut tukimies Chris Young heitti pallon Sottilarelle. Kiinniottonsa jälkeen Butchersin pelaajat taklasivat pallon Sottilaren sylistä irti ja peittivät pelivälineen.

Butchers pystyi toisella puoliajalla etenemään tasaisemmin, mutta maalialueen läheisyydessä keinot loppuivat kesken, ja kahdesti kotijoukkue epäonnistui myös kenttäpotkumaaliyrityksissä. Jordan Moore kuljetti palloa edelleen hyvin myös itse, vaikka ajoittain Royalsin puolustuksen linja Efe Evwarayen johdolla piti juoksulinjat suljettuina ja pääsi myös rikkomaan Mooren rullauksia heittopelissä. Laitahyökkääjistä Mikko Seppänen sekä nuori Arttu Erkkilä nousivat esille.

Ottelun dramaattisin hetki koettiin kolmannen neljänneksen loppupuolella. Mooren puski pallon kanssa keskeltä 10 jaardin päähän maalialueesta, mutta taklaustilanteessa pelinrakentaja loukkasi jalkansa, ja joutui tuskaisena jättämään kentän.

Sisukas porvoolaisjoukkue ei kuitenkaan antanut perille, vaikka nyt hyökkäyksestä oli pois siis myös toinen avainhyökkääjä. Päätösneljänneksen alussa Seppänen palautti Royalsin lentopotkun iskueteäisyydelle, minkä jälkeen pelinrakentajaksi siirtynyt Sebastian Berndtsson löysi kahdesti heitollaan Erkkilän ja lopulta konkaripelaaja Tommi Padatsu puski keskeltä Butchersin jälleen johtoon. Luoman onnistuttua lisäpistepotkussa, oli tilanne 14–12, kun ottelun päätösneljännestä oli jäljellä alle puolet.

Nyt oli Royalsin sankareiden vuoro astua esille. Läpi ottelun valtavan työmäärän niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin pelannut Long otti muutaman tärkeän kopin ja lopulta, kun ottelua oli alle minuutti jäljellä, Jussi Kaas koppasi Sottilaren heiton maalialueella ja palautti johdon Royalsille. Cutlan potkaisi loppulukemiksi 12–19.

Miltä tuntui palata tositoimiin, Spencer Cutlan?

Luvassa mielenkiintoisia aikoja

Porvoo Butchersia voi hyvällä syyllä kutsua kovanonnen joukkueeksi. Kuuden päivän aikana porvoolaisten riveistä on pudonnut yhdysvaltalainen pelinrakentaja ja keskushyökkääjä sekä lisäksi kaksi aloittavaa pelaajaa puolustuksesta. Puolustuksen kokoonpanoon palasi lauantaina tukimiehenä ja linjassa pelannut Tero Kontiainen ja lisäksi Emmanuel Amudeng debytoi uudessa joukkueessaan kulmapuolustajana.

Berndtsson pelasi hankalassa tilanteessa erinomaisen päätösneljänneksen ja erityisesti nuori Erkkilä näytti kykynsä omalla laidallaan. Butchersin kohdalla kaksi olennaista kysymystä ennen juhannustaukoa ovat kuitenkin: Kuka korvaa Darion Hallin keskushyökkääjänä ja kuinka paha Mooren jalkavamma lopulta on?

Royalsin peli on kesäkuun ajan ollut takalukossa eikä joukkueen itseluottamukselle voisi kuvitella parempaa tapaa palata voittojen tielle kuin lauantainen ottelu: kahdesti takaa-ajo asemasta ohi ja voittoon. Evwaraye on tuonut lisää fyysisyyttä puolustukseen ja seuraavaan otteluun tuki-/takamies Stacey Thomas vapautuu pelikiellosta. Rufail Khalifa puolestaan kuuluu ehdottomaan kulmapuolustajaeliittiin eikä Royalsin numeron 21 puolelle juurikaan onnistuneita heittoja ole nähty. Butchers kuitenkin onnistui etenemään Porvoossa enemmän jaardeja kuin Royals, ja vaikka taululla olevat pisteet ja voitot ratkaisevat, eivät vaasalaiset itsekään ottelun jälkeen olleet tyytyväisiä kuin voittoon.

Royalsin hyökkäyksen puolella juoksupeli ota kulkeakseen; Porvoossakin juoksukeskiarvo jäi alle kahden jaardin. Toisaalta Butchersin juoksupuolustus on ollut läpi alkukauden yksi liigan vahvimmista. Jatkossa Royalsin on kuitenkin saatava hyökkäyksensä monipuolisemmaksi, vaikka Long ja Cutlan Sottilaren heitosta tehokkaasti pelejä ilman juoksu-uhkaakin tekevät.

Juhannustauko ei Royalsin kohdalla kovin pitkää lepoa tarkoita. Vaasalaiset pelaavat nimittäin seuraavan kerran jo reilun 1,5 kuluttua, kun Tampere Saints saapuu Vaasaan. Butchers puolestaan jatkaa kauttaan heinäkuun 1. päivä Hämeenlinnassa Huskiesia vastaan.

“Annoimme kaikkemme kentällä”, toteaa Mikko Seppänen

Vaahteraliiga, 7. peliviikko:

LA 17.06.2017 | 15:30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Royals 14–19 (7–6, 0–6, 0–0, 7–7)

Tilastot

Vaahteraliiga jatkuu maanantaina Hämeenlinnassa, kun Kaurialassa pelattavassa kärkiottelussa kohtaavat Huskies (4–0) ja Roosters (5–0). Ottelu on nähtävissä suorana lähetyksenä Ruudusta kello 18.00 alkaen.

Kuvat:

Salla Lahti

Ennakko

Vaahteraliiga-kausi 2017 rantautuu lauantaina ensimmäistä kertaa Porvooseen, kun Butchers (3-1) isännöi Hamarin kentällä Wasa Royalsia (2-2). Kumpikin joukkueista on tällä hetkellä kiinni pudotuspelipaikassa, ja ennen kaikkea Porvoossa taistellaan paikasta kolmen parhaan joukkoon.

Kotijoukkueen hyökkäyksen suurin kysymys ja tumma pilvi kumpuaa keskushyökkääjä Darion Hallin loukkaantumisesta. Hall on tuottanut Butchersille ottelussa keskimäärin yli 220 jaardia ja tehnyt kahdeksan touchdownia. Nyt porvoolaisten on löydettävä juoksuhyökkäykseensä tehoa muualta, ja tämän vuoksi päävalmentaja Jimi Roiko ja hyökkäyksen koordinaattori Kristian Lind ovatkin siirtäneet tukimies Troy Roachin keskushyökkäjäksi.

Pelinrakentaja Jordan Moore on hänkin kantanut palloa tehokkaasti, mutta myös Mooren jalka on ollut viimepeleissä vahvasti teipattuna. Lisäksi blokkaava keskushyökkääjä Sebastian Lindell on ollut pois kokoonpanosta kahdesta edellisestä ottelusta ja on sivussa myös lauantaina. Uutta vahvistusta Butchers ei ole pikavauhdilla lauantain otteluun tuomassa, joten todennäköistä on, että mustapaidat pelaavat aiempaa heittopainotteisemmin. Ennen lauantaita Butchers on Vaahteraliigan ainoa joukkue, joka on juossut enemmän kuin heittänyt.

Moore on kahdessa aiemmassa ottelussa tosin heittänyt aiempaa enemmän. Mikko Seppänen ja Daniel Luoma ovat joukkueen selkeät kärkikoppaajat, mutta myös vikkelä Phung Nguyen, joka pelaa lauantaina viimevuotista seuraansa vastaan, on tärkeä kohde Moorelle.

Huolimatta 6–34 -tappiosta Hämeenlinna Huskiesille edellisellä kierroksella, pelasi Royalsin puolustus hyvän ottelun päästäen ainoastaan reilut 150 jaardia selkänsä taakse ja ottamalla kolme syötönkatkoa. Efe Evwaraye palasi tuolloin tehokkaana peliin ja kuuluu Chris Youngin kanssa keskuspuolustuksen avainhahmoihin. Arttu Tennbergin kipparoima Butchers-linja käy keskeisen taistelun erityisesti Evwarayea ja Youngia vastaan.

Heittopuolustuksesta Royalsilta puuttuu pelikieltoaan kärsivä Stacey Thomas, mutta vaasalaisten takanelikko on saanut pelata yksikkönä koko alkukauden. Vieraiden heittopuolustuksen haaste ovat erityisesti sisempien laitahyökkääjien paikalta kuvioihin lähtevien laitahyökkääjien Nguyen ja Seppänen kiemurat.

Mikko Seppänen (11) on ehdottomasti yksi Butchersin tärkeimmistä hyökkääjistä. Kuva: Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Royals on kuljettanut palloa hyvin mutta jäänyt ilman palkintoa

Royalsin hyökkäys on tappio-otteluissa Roostersia ja Huskiesia vastaan ollut pois raiteiltaan ja mukavuusalueeltaan. Justin Sottilaren johtama yksikkö on kyllä tuottanut jaardeja, mutta tehottumuus on vaivannut kentän päädyssä ns. redzonella ja lisäksi Sottilare on heittänyt kahdessa ottelussa seitsemän syötönkatkoa. Kuvaavaa onkin, että noissa peleissä Royals on yhtä touchdownia kohden edennyt hyökkäyksineen 299,5 jaardia – lähes kolme kertaa kentän mitan.

Kahdesta edellisestä ottelusta Sottilarelta on puuttunut hyökkäyksestä laitahyökkääjä Spencer Cutlan, joka nyt palaa kokoonpanoon ja tuo lisäulottuvuuden heittopeliin, jossa RJ Long ja Jussi Kaas ovat muut keskeiset velvolliset. Butchers hävisi taistelun Roostersia vastaan erityisesti kulmissa pidempiä laitahyökkääjiä vastaan, joten sekä Long että Kaas ovat varmasti haasteellisia hiljennettäviä porvoolaistakakentälle. Tätä taustaa vasten mielenkiintoisin porvoolaispuolustaja on Royals-kasvatti Emmanuel Amudeng, joka pelaa nyt ensimmäisen ottelunsa Butchersissa – heti entistä joukkuettaan vastaan. Amudeng on ulottuvuudeltaan puolustaja, jollaista Butchersilla ei tällä kaudella vielä ole ollut, joten hänellä on varmasti käyttöä joko Longia tai Kaasia vastaan.

RJ Long uransa aikana pelannut Porvoossa kaksi ottelua ja tehnyt niissä kolme touchdownia. Kaudella 2016 Long osui Butchersia vastaan kahdesti. Kuva: Sami Ranta

Juoksupelissä Royals on ollut alkukauden osalta yllättävän vaisu. Maajoukkuekeskushyökkääjä Tom Suosteen kyvyt ovat kaikkien tiedossa, mutta Crocodiles- ja Trojans -otteluiden toisia puoliaikoja lukuunottamatta Royals ei ole saanut juoksurynnistystään starttaamaan. Joakim Jakobsson on lauantain osalta merkitty epävarmaksi ja Royals ryhmittää aloitukseen neljä laitahyökkääjää. Tämä enteilisi heittopainotteista – Sottilaren näköistä – hyökkäämistä.

Butchersin juoksupuolustuksesta puuttuu miehistöä erityisesti linjasta, sillä keskustan Roni Paananen ja laidan Jesse Vuoksenturja ovat varmuudella ottelusta sivussa. Lisäksi Roachin siirtyminen hyökkäykseen jättää tukimiehistöön yhdet tyhjät haarniskat. Tero Kontiainen vastaavasti palaa kokoonpanoon ja on keskimmäisenä tukimiehenä tärkeä tekijä Butchersin juoksupuolustukseen. Myös Sebastian Karbinin rooli Suosteen juoksun pysäyttämisessä on merkittävä.

Vaahteraliiga, viikko 7:

LA 17.06.2017 | 15:30 | Hamarin kenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Wasa Royals

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruudussa, jossa ennakkostudio käynnistyy jo kello 15.00. Lisäksi selostuksen voi kuunnella Suplassa.

Kuuntele TeeDee-podcastin ennakko ottelusta.

Otsikkokuva:

Sami Ranta

Kuvat:

Sami Ranta

Hilarious Hobbit / Anu Tiilikainen

Tilastot

Aloituskokoonpanot

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 1 Jordan Moore DE 44 Ville Kurvinen
RB 3 Troy Roach NT 94 Joonas Kolkka
WR 6 Phung Nguyen DE 37 Tommi Padatsu
WR 7 Daniel Luoma LB 42 Janne Lahikainen
WR 11 Mikko Seppänen LB 68 Sebastian Karbin
WR 10 Robert Karlsson LB 92 Tero Kontiainen
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 51 Marko Puustinen CB 15 Andy Pham
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Pois: Wilhelm Stigzelius, Oliver Colliander, Kari Aalto, Santtu Jääskeläinen, Markus Hyytinen, Sebastian Lindell, Patrik Väyrynen, Eppu Pulkkinen, Darion Hall, Roni Paananen, Jesse Vuoksenturja

Royals:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 12 Justin Sottilare DE 92 Rodon Zeqiri
RB 40 Tom Suoste DT 96 Lauri Hannula
WR 8 Spencer Cutlan DT 99 Thomas Ceken
WR 23 Jefferson Davis DE 9 Efe Evwaraye
WR 13 RJ Long LB 47 Benjamin Snåfs
WR 19 Jussi Kaas LB 4 Chris Young
LT 51 Matthias Stockamp LB 26 Lauri Saari
LG 75 Teemu Salo CB 21 Rufail Khalifa
C 55 Vesa Mäkelä SS 2 Viktor Mänty
RG 79 Riku Alakoskela FS 13 RJ Long
RT 70 Eric Blomgren CB 7 Jefferson Davis

Pois: Stacey Thomas, Joel Österholm

Epävarmat: Joakim Jakobsson, Robin Khalifa

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Lehtinen
Rajatuomari Jukka Kalliokoski
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Juuso Karppinen
Takatuomari Tero Jansen