Butchers–Huskies 14.08.2017

 

Raportti

Hämeenlinna Huskies päättää ensimmäisen kautensa Vaahteraliigassa runkosarjan osalta sijaan kolme ja kohtaa näin ollen Wasa Royalsin välierässä. Hämeenlinnalaisten sijoitus varmistui, kun Huskies voitti maanantai-iltana Porvoossa Butchersin lukemin 6–28. Butchers sijoittuu puolestaan neljänneksi ja kohtaa välierässä Helsinki Roostersin.

Huskiesin voiton avaimia oli maanantaina kaksi: Stan Bedwellin johdolla Huskies-hyökkäys onnistui liikuttamaan heittopelillä palloa tehokkaasti ja samaan aikaan Huskiesin puolustus piti Butchersin juoksupelin kurissa. Numeroiksi muutettuna: Bedwell heitti 370 jaardia ja kaksi maalia. Butchers puolestaan eteni juosten vain 21 jaardia, kun porvoolaisten keskiarvo ennen maanantaita oli lähes 200 jaardia ottelua kohden.

Ottelun ensimmäinen neljännes kului Huskiesin komennossa. Bedwell heitti nopealla rytmillä sekä laitoihin että poikkekentän kuvioihin. Niko Lester pelasi selvästi jalkavaivaisena, mutta tästäkin huolimatta tehokas. Ensimmäisen hyökkäysvuoron Bedwell  uski pallon jaardin päästä maaliin itse. Lisäpiste kuitenkin epäonnistui.

Myös vierasjoukkueen toinen hyökkäysvuoro oli mallikas, mutta lopulta 94-jaardinen vuoro pysähtyi neljännellä yrityksellä aivan maalilinjan tuntumassa. Tämän jälkeen Butchers kuitenkin joutui käynnistämään oman hyökkäyksensä läheltä omaa maalialuetta, ja lopulta kotijoukkueen hyökkäyksen linja joutui pitämään Huskiesin James Perrineauta kiinni maalialueella, mistä tuomittiin porvoolaisille oma maali ja Huskiesille kaksi pistettä.

Yksi erikoisimmista tavoista tienata pisteitä:

Butchersin laitahyökkääjäosasto oli otteluun lähdettäessä kapea, sillä muun muassa Phung Nguyen oli edelleen sivussa. Tätä vajetta porvoolaiset paikkasivat siirtämällä puolustuksen linjamies Ville Kurvisen ajoittain laitahyökkääjäksi. Takavuosien all stars – ja maajoukkuelaitahyökkääjä näytti, että pallot jäävät edelleen kiinni. Ensimmäisellä neljänneksellä Kurvinen eteni Daniel Farleyn heitosta 30-jaardisen siivun ja toisella neljänneksellä hän teki Farleyn heitosta kavennuksen lukemiin 6–8. Kotijoukkueen ainoaksi jäänyttä maalia edelsi Daniel Luoman pitkä kiinniotto Farleyn heitosta, jolla Butchers kaksinkertaisti tuohon asti etenemänsä jaardimäärän.

Toiselle neljänneksellä nähtiin useita ”läheltä piti” –tilanteita maalilinjan tuntumassa. Bedwell teki maalinsa puskemalla keskeltä pallon sisään, mutta lähellä oli myös, ettei sama olisi toistunut Huskiesin toisella hyökkäysvuorolla. Kyse oli todennäköisesti senteistä – tai milleistä – ettei pallo olisi ylittänyt maalilinjaa. Stevens oli puolestaan lähellä tulla taklatuksi omalle maalialueelle hetkeä myöhemmin. Lisäksi ensimmäinen puoliaika päättyi erikoiseen maalilinjatilanteeseen: Huskies halusi pelata viimeiset sekunnit pelikellosta pois laittamalla polven maahan, mutta hämeenlinnalaiset olivat niin lähellä omaa maalialuetta, että Bedwellillä ei ollut tilaa tätä tehdä. Lopulta Huskies selvisi tilanteessa pelaamalla viimeiset sekunnit kellosta pelaamalla heittopelin.

 

Ville Kurvinen teki Butchersin edellisessä ottelussa Vaasassa maalin syötönkatkosta. Nyt touchdown syntyi oman pelinrakentajan heitosta. Kuva: Sami Ranta

Päätösneljänneksellä Hurtta-hyökkäys alkaa purra

Butchersin kavennettua tilanteeksi 6–8 puolustukset olivat oppineet läksynsä eikä pisteitä sen jälkeen nähty kuin vasta päätösneljänneksellä. Mutta silloin Huskies laittoi pelin nopeasti pakettiin. Viimeisen 12-minuuttisen vierasjoukkue vei puhtaasti 0–20.

Ensin Niko Lester teki Bedwellin heitosta touchdownin ja Roman Runner koppasi lisäpisteestä eron jo kymmeneen pisteeseen. Pari minuuttia myöhemmin ottelun ykköslaituri Ruben De Ruyter (5 kiinniottoa, 109 jaardia) karkasi screen-pelistä tekemään 63-jaardisen touchdownin ja käytännössä sinetöi Huskiesin voiton.

Päätöspisteet teki hämeenlinnalaisten tukimies Tahj Jones peittämällä Rickhard Heleniuksen blokkaamaan lentopotkun Butchersin maalialueella. Tilanteeseen 6–28 ottelu lopulta päättyi.

Niko Lesterin ulos ja ylös -kuvio tuottaa tulosta:

 

Vaahteraliiga, 14. peliviikko:

MA 14.08.2017 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Hämeenlinna Huskies 6–28 (0–7, 6–2, 0–0, 0–20)

Tilastot

 

Vaahteraliiga jatkuu perjantaina, jolloin Seinäjoki Crocodiles ja Helsinki Roosters kohtaavat OmaSp Stadionilla Seinäjoella. Runkosarjan viimeisen kierroksen pelipäivät ovat perjantai, lauantai ja sunnuntai.

 

Kuvat:

Sami Ranta

Ennakko

Vaahteraliigan kolmen viimeisen joukkueen kesken panosta riittää vielä viimeiselle kierrokselle asti, mutta kärkinelikon viimeinenkin kysymys hälvenee maanantai-iltana. Porvoo Butchers pääsee kenttäremontin jälkeen takaisin omalle kotiareenalleen Keskuskentälle ja saa vastaansa Hämeenlinna Huskiesin. Ennen maanantaita Huskies on kaksi pistettä edellä yhden ottelun enemmän pelanneena. Butchers puolestaan voitti joukkueiden aiemman kohtaamisen heinäkuun alussa 8–19. Panos on selvä: se kumpi voittaa maanantaina, on runkosarjassa kolmas.

 

Tilastot ja edellinen kohtaaminen

Taktiikan suhteen maanantaina nähdään kaksi varsin persoonallista joukkuetta. Butchers luottaa hyökkäyksessään voimakkaaseen juoksuun ja käyttää kahden keskushyökkääjän muodostelmia enemmän kuin yksikään toinen joukkue Vaahteraliigassa. Huskies puolestaan elää nopean heittopelinsä kautta.

Valinnat näkyvät myös tilastoissa: Butchersilla on eniten juoksujaardeja mutta kolmanneksi vähiten heittojaardeja. Huskiesilla on toiseksi eniten heittojaardeja mutta toiseksi vähiten juoksujaardeja. Välttämättä kumpikaan ei edes pyri 100-prosenttiseen balanssiin, mutta olisi helppo uskoa, että vahvoilla ottelussa on se, kumpi pystyy pelaamaan monipuolisemmin sekä juoksun että heiton suhteen.

Myös puolustusten osalta nähdään varmasti laaja muodostelmien kattaus. Butchersin puolustuksen koordinaattori Jan Vilkko on pyöritellyt linjaa ja tukimiesosastoa kuin Rubikin kuutiota ja varsinkin Huskiesin hyökkäyksen linjalle on luvassa erilaisia pulmatehtäviä muun muassa pelinrakentajan kimppuun ryntäävien tukimiesten muodossa. Huskiesin puolustuksen koordinaattori Juha-Matti Jokinen peluuttaa perusmallissa joukkonsa 3-3-5 –ryhmitykseen, mutta todennäköistä on, että Butchersin juoksua vastaan tuodaan neljäs mies linjaan.

Butchersin juoksupuolustus on tilastojen valossa liigan tiivein, kun taas heittopeleistä porvoolaispuolustajat ovat riistäneet palloa vähiten. Huskies on jaardimäärissä mitattuna toisena sekä juoksua että heittoa vastaan. Joukkueiden aiemmassa kohtaamisessa Butchers pelasi pelinrakentaja Sebastian Berndtssonin johdolla kaksi kolmasosaa peleistään Rickye Stevensin käsiin, mutta Berndtsson vastaavasti heitti kaksi touchdownia Daniel Luomalle. Yksi ottelun ratkaisu oli tuolloin kolme pallonriistoa, jotka Butchersin puolustus ja erikoisjoukkueet esittivät.

Voisiko tässä olla ottelun X-factor?

 

Jimi Roikon kaksi avainta: sumppu ja sotku

– Kyllähän kolmas sija on aina mukavampi kuin neljäs, toteaa Butchersin päävalmentaja Jimi Roiko. – Kahdesta kärkijoukkueesta on Royals kuitenkin välierässä helpompi vastus vieraskentällä kuin Roosters, vaikka välimatkaa enemmän Vaasaan tuleekin. Täytyy vain olla huolellisempi bussijäykkyyden kanssa.

Porvoolaiset eivät ennen maanantaita ole pelanneet yli kahteen ja puoleen viikkoon. Roikon mukaan yhden viikon Butchers käytti palautumiseen ja perusasioiden hiomiseen. Joukkueharjoittelua ei tuolloin tehty lainkaan.

– Muun muassa hyökkäyksessä pelinrakentaja ja laitahyökkääjät ovat pitäneet paljon omia harjoituksiaan, ja olemme sen suhteen monipuolistaneet pakkaamme. Tiukan puristuksen jälkeen tauko teki meille todella hyvää, sillä sitä ennen saimme hakata muutaman viikon tosissamme.

Pelinrakentaja Daniel Farleyn heittopelin kehittyminen yhdessä laitahyökkääjien kanssa on varmasti yksi seuraamisen kohteista maanantaina, mutta Roiko suhtautuu joukkueensa heittopelin tilanteeseen maltillisesti.

– Joo, eihän me vielä olla kaikkea näytetty meidän neljän laitahyökkääjän setistä, mikä on johtunut myös pelaavan kokoonpanon ohuudesta. Toisaalta me olemme ”juoksu ensin” -joukkue, mutta esimerkiksi edellisessä ottelussamme Vaasaa vastaan meidän olisi pitänyt 0–17 -johdossa levittää peliä enemmän.

Mikä sitten on taktiikka Huskiesin puolustusta vastaan?

– Juoksua lähdetään sumputtamaan, Roiko toteaa ja jatkaa sitten:

– Mutta edellisessäkin Hämeenlinna-pelissä teimme siitä huolimatta enemmän pisteitä heitoilla.

Huskiesin air raid -hyökkäyksen rokotteeksi Roikolla on resepti.

– Sotketaan heidän heittopeli. Täytyy reagoida tiettyihin lukuihin ja antaa painetta Bedwellille, jotta hän tekisi huonomman valinnan. Stan on kyllä osoittanut olevansa yllättävän liukas juoksija eli saattaa selvällä heittodownilla karata itsekin uusiin.

– Lisäksi meidän on oltava tarkkoina screenien kanssa ja hereillä pitää olla myös neljänsillä yrityksellä, sillä Huskiesin tapauksessa se ei automaattisesti tarkoita lentopotkua.

Jimi Roiko odottaa, että Butchers saa painetta Huskiesin pelinrakentaja Stan Bedwellille. Kuva: Sami Ranta

Edellisen ottelun kesken jättäneet Troy Roach ja Niko Roiko ovat maanantaina pelikunnossa ja lisäksi lähes kaksi kuukautta sivussa ollut Jesse Vuoksenturja palaa puolustuksen linjaan. Sen sijaan tukimies Sebastian Karbinin status on epävarma.

– Karbinin pelaamisesta päätetään maanantaina, Roiko toteaa lyhyesti.

 

Lester, Runner, Bedwell – keitä muita Huskies-pelaajia Jimi Roiko nostaa esille?

– Laitahyökkääjä Juuso Alakoski on ollut yksi pirteimmistä kavereista, jotka siellä pelaavat. Nuori kaveri, joka vetää hyvällä sykkeellä. Tahj Jones on kova kaveri. Ei pelkästään se, miten hän pelaa puolustusta, vaan myös se, miten hän pelaa erikoisjoukkueissa – se on makeeta! Hänet on saatava blokattua. Tai ainakin tönittyä syrjään juoksulinjoilta.

 

Toipuva muttei taipuva taistelupari. Sekä Huskiesin Niko Lester (23) että Butchersin Troy Roach (3) ovat joutuneet paikkaamaan itseään viime viikkoina. Roach pelaa varmuudella maanantaina, mutta Lesterin pelaaminen ratkeaa vastan ottelun alla. Kuva: Sami Ranta

Stan Bedwellin teesit voittoon: iske blitziä vastaan ja pysäytä Stevens

Sarjanousija Huskies on pelannut erinomaisen tulokaskauden ja tämä on yksi syy, miksi joukkueen päävalmentaja-pelinrakentaja Stan Bedwell haluaa voittaa myös maanantaina. Vieraspeli välierässä Helsingissä tai Vaasassa – aivan sama. Mutta kolmas sija runkosarjassa houkuttaa neljättä enemmän.

– Totta kai haluamme heti ensimmäisellä kaudella sijoittua runkosarjassa mahdollisimman korkealle, mutta ei meille ole väliä, mikä joukkue tulee pudotuspeleissä vastaan. Sekä Roosters että Royals ovat erinomaisia joukkueita, mutta jos haluamme voittaa mestaruuden, meidän voitettava todennäköisesti heidät molemmat.

Heinäkuun alun Butchers-otteluun Huskies joutui lähtemään hankalasta tilanteesta, sillä Bedwell itse oli ollut loukkaantuneena. Nyt Hurttalauman luotsi lupaa värikkäämpää peliä silloisten ”konservatiivisten” kutsujen sijaan.

– Meidän täytyy toteuttaa pelisuunnitelmaamme, rajoittaa virheitä ja hyökätä aukkoihin, jotka kentälle jäävät, kun Butchers blitzaa.

Nämä virheet kävivät Huskiesille heinäkuussa kalliiksi. Butchersin puolustus riisti pallon kolme kertaa hämeenlinnalaisten pallonkantajilta. Kuva: Sami Ranta

Mikä on Niko Lesterin pelikunto?

– Kunpa voisin antaa tähän varman vastauksen. Hän ei ole harjoitellut tällä viikolla, mutta hän juoksee mukana walk through –harjoituksessa. Hänen pelaamisensa ratkeaa vasta pelipäivänä. Odotan, että hän pukee otteluun.

Lester sekä Butchersia kaudella 2015 edustanut Roman Runner ovat Huskies-pelin kulmahampaita. Kaksikko on muun muassa tehnyt lähes puolet joukkueen pisteistä. Butchersin hyökkäystä vastaan duo voisi pelata kulmapuolustajina ja vapauttaa näin enemmän pelaajia juoksua puolustamaan.

Huskies-puolustuksen missio ei Bedwellin puheessa jää epäselväksi:

– Stevensin pysäyttäminen on meidän tehtävä numero 1, Bedwell naulaa. – Hän on kokonaisvaltainen keskushyökkääjä, jolla on sekä nopeutta että voimaa, ja lisäksi Butchersin iso hyökkäyksen linja tekee hyvää työtä avatessaan juoksuväyliä hänelle. Jotta voimme hidastaa ja pysäyttää hänet, on meidän taklattava paremmin.

 

Keitä muita Butchers-pelaajia Bedwell nostaa esille?

– Butchersilla on paljon erinomaisia pelaajia. Daniel Luomasta on kasvanut yksi liigan parhaimmista laitahyökkääjistä ja (Mikko) Seppänen on aina vaarallinen. Puolustuksessa on liikaa nimiä mainittavaksi… Periksiantamattomat tukimiehet ja safetyt, jotka kiitävät pallolle. Tätä puolustusta vastaan ei ole helppo valmistautua.

 

Luoma teki kaksi maalia Huskiesia vastaan heinäkuussa:

 

 

Vaahteraliiga-kauden 11. pelikenttä

Butchersin paluu tutulle kotistadionilleen tarkoittaa sitä, että Vaahteraliigassa nähdään kuluvan kauden aikana jo 11. pelikenttä. Seitsemästä joukkueesta kolme Roosters, Saints ja Crocodiles ovat pelanneet kaikki kotiottelunsa samalla alustalla – Crocodiles uudella kotikentällään OmaSP Stadionilla. Royals pelasi kotiavauksensa Botnia-hallissa ja Huskies joutui sään vuoksi aloittamaan Vaahteraliiga-taipaleensa Pullerin kentällä. Trojans otti kauden ensimmäisen voittonsa Kerttulan kentällä Raisiossa, mutta on muutoin pelannut Yläkentällä. Butchers puolestaan on pelannut kauden aikaisemmat neljä kotiotteluaan Hamarin kentällä, kunnes nyt pääsee kahteen viimeiseen otteluunsa hämäläisjoukkueita vastaan takaisin Keskuskentälle.

– Toivottavasti ihmiset osaavat tulla Keskuskentälle oikeasta portista eli kentän päädystä, päävalmentaja Roiko pohtii.

 

Vaahteraliiga, 14. peliviikko:

Ma 14.08.2017 | 18:30 | Keskuskenttä, Porvoo:

Porvoo Butchers – Hämeenlinna Huskies

Live-tilastot

Ottelu suorana lähetyksenä Ruutu Urheilusta, josta ennakkostudio käynnistyy jo kello 18.00. Otteluselotuksen kuulet myös Suplasta (live).

Kuuntele TeeDee-podcastin otteluennakko

Kuvat:

Sami Ranta

Live-tilastot

Aloituskokoonpanot

Butchers:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 18 Daniel Farley DE 44 Ville Kurvinen
RB 1 Rickey Stevens DT 95 Roni Paananen
RB 30 Sebastian Lindell DE 92 Tero Kontiainen
WR 9 Arttu Erkkilä LB 42 Janne Lahikainen
WR 11 Mikko Seppänen LB 68 Sebastian Karbin
WR 7 Daniel Luoma LB 3 Troy Roach
LT 50 Väinö Pääkkönen LB 8 Niko Pennanen
LG 51 Marko Puustinen CB 29 Emmanuel Amudeng
C 78 Arttu Tennberg SS 5 Niko Roiko
RG 60 Jari Mononen FS 43 Jere Paananen
RT 73 Pasi Lautala CB 21 Vesa Aaltonen

Pois: Kari Aalto, Patrik Väyrynen, Otto Kröger, Roni Pöntinen

Epävarmat: Aleksi Taikoff, Jesse Vuoksenturja, Phung Nguyen, Kalle Seppänen, Sebastian Karbin, Robert Karlsson

Huskies:

Hyökkäys:

Puolustus:

QB 9 Stan Bedwell DE 6 Juha Yli-Arvela
RB 12 Velipekka Jaakonsaari NT 18 James Perrineau
WR 11 Roman Runner DT 40 Rickhard Helenius
WR 84 Juuso Alakoski DE 91 Aatu Suhonen
WR 8 Tommi Pinta LB 43 David Izinyon
WR 3 Ruben De Ruyter LB 5 Tahj Jones
LT 75 Sami Rantanen LB 10 Alex Haldane
LG 69 Tyshawn Hall CB 11 Roman Runner
C 51 Alex Malchow FS 28 Mikko Isokääntä
RG 67 Ville Järvinen DB 20 Daniel Mackenzie
RT 64 AP Reinikainen CB 13 Aku Kattainen

Poissa: Jani Luiro, Joni Virtanen, Joonas Alakoski, Jonathan Ashton, Pekka Tirri, Jani Lindqvist

Epävarmat: Arkadi Meerschout, Niko Lester, Joonas Salmela, Joonas Isokääntä, Jyri Lappalainen

Tuomariryhmä:

Päätuomari Matti Mäkäräinen
Aputuomari Marko Immonen
Linjatuomari Jukka Kalliokoski
Rajatuomari Jukka Lehtinen
Sivutuomari Ari Anttila
Kenttätuomari Alexandra Naumanen
Takatuomari Veikko Lamminsalo